Αναλύσεις

Πολύπλευρη η συμβολή της Ζέτας…

Το έργο της Ζέτας Αιμιλιανίδου… μέσα από τα μάτια του Κ. Χαμπιαούρη για τις ορεινές κοινότητες, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων

Τα έργα της αείμνηστης Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου στις ορεινές κοινότητες πολλά και ωφέλιμα, όπως και το υπόλοιπο έργο που επιτέλεσε στη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Μιλώντας με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη, για την πολύχρονη συνεργασία του με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, βαθιά συγκινημένος και με απόλυτο σεβασμό προς το πρόσωπο της αείμνηστης Υπουργού, ανέφερε πως στη διάρκεια της θητείας του ως Επίτροπος, «η συμβολή της Ζέτας Αιμιλιανίδου στις καθημερινές μάχες που έδινε η Κυβέρνηση με την πανδημία υπήρξε καθοριστική και αποτέλεσε ασπίδα για τη διατήρηση της κοινωνικής και εργασιακής συνοχής, μέσα από τα Σχέδια που ανακοίνωνε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Εστιάζοντας στις ορεινές κοινότητες, δημιούργησε το δίκτυο κινητών συνεργείων για εξυπηρέτηση όλων των κατοίκων των ορεινών που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν από την οικία τους και δεν είχαν υποστηρικτικό περιβάλλον για να προμηθεύονται τα απαραίτητα αγαθά (τρόφιμα και φάρμακα), σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού, το SupportCY και τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Reaction».

Επιπλέον, όπως είπε, είχε θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο επιχορήγησης διακοπών συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα στα ορεινά θέρετρα, με μεγάλη επιτυχία.

«Όσον αφορά σημαντικά έργα της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ), τα οποία εστιάζουν στην οικοδόμηση ενός συστήματος κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσή τους, φέρουν τη σφραγίδα της Ζέτας Αιμιλιανίδου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Χαμπιαούρης.

«Έβγαζε άπλετη αγάπη προς όλους»

Με τον χαμό της Υπουργού, Ζέτας Αιμιλιανίδου, υπήρξε παγκύπριος συγκλονισμός… Σχολιάστε μας την μεταξύ σας συνεργασία.

Ο αδόκητος θάνατος της πολυαγαπημένης μας Ζέτας Αιμιλιανίδου μάς έχει συγκλονίσει και μας θλίβει. Έφυγε πρόωρα και απρόσμενα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω της δυσαναπλήρωτο κενό. Άνθρωπος πρότυπο, με πλούσια δράση και προσφορά στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Διακρινόταν για την ακεραιότητα του χαρακτήρα της, την εντιμότητα, την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά της. Οι δημοκρατικές αρχές που υπηρετούσε, το πολιτικό της ήθος, το μεγαλείο της ψυχής της, η καλοσύνη, η διορατικότητα και τόσες άλλες αρετές, που τη χαρακτήριζαν, την έκαναν να είναι αξιαγάπητη και αποδεκτή απ’ όλους. Άνθρωπος και πολιτικός που ήταν κοντά σε όσους το είχαν ανάγκη, χωρίς καμία διάκριση.

Με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου είχαμε άριστη - μοναδική συνεργασία, τόσο κατά τη θητεία μου ως Υπουργός Παιδείας όσο και μετέπειτα ως Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, με απώτερο στόχο την υλοποίηση του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας για μία καλύτερη κοινωνία.

Ως Επίτροπος, επικοινωνούσαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε τούτο κρινόταν αναγκαίο. Πάντοτε με ευγένεια και υπομονή άκουγε το καθετί που είχα να της αναφέρω, είτε αυτό αφορούσε την πορεία υλοποίησης των δράσεων της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) είτε αιτήματα/προβλήματα κατοίκων των ορεινών περιοχών που έφθαναν στο Γραφείο μου και άπτονταν των αρμοδιοτήτων της. Ανταλλάζαμε απόψεις και έδινε άμεσα λύσεις. Γνοιαζόταν πολύ για τον άνθρωπο, τον απλό πολίτη και έβγαζε άπλετη αγάπη προς όλους.

xampiaouriszeta2.JPG

xampiaouriszeta1.JPG

xampiaouriszeta3.JPG

Ποιες δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας σας;

Στο πλαίσιο της ΕΣΑΟΚ υλοποιήθηκαν αρκετές δράσεις, στις οποίες άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της, προς όφελος των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων, των εργαζομένων και των επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε: Την Περιφερειακή Στέγη Ηλικιωμένων και Αναπήρων στο Φοινί. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο της ΕΣΑΟΚ, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων της τρίτης ηλικίας και των ΑμεΑ τόσο του Φοινιού όσο και της ευρύτερης περιοχής, της Νότιας Μαραθάσας και των Ορεινών Θερέτρων.

Όσον αφορά το έργο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ευρύτερης συλλογιστικής της ΕΣΑΟΚ για εξασφάλιση κατά το δυνατόν εφάμιλλων με την υπόλοιπη Κύπρο κοινωνικών υπηρεσιών, υποδομών και εξοπλισμών, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις ορεινές κοινότητες αλλά και την επανάχρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κτηρίων για κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν, επικοινώνησα με τη φίλη Ζέτα Αιμιλιανίδου και της έθεσα το ζήτημα, ζητώντας να στηρίξει τη μεταστέγαση του ΣΚΕ Φοινιού και να συμβάλει στη μετεξέλιξή του σε Περιφερειακή Στέγη Ηλικιωμένων και Αναπήρων. Η Υπουργός μας, η οποία επιδείκνυε πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τα ΑμεΑ, αποδέχτηκε αμέσως το αίτημά μας και συνέβαλε στην υλοποίηση του έργου. Με συγκίνηση, αναφέρω ότι ο εσωτερικός δρόμος της Περιφερειακής Στέγης θα φέρει το όνομά της για την ουσιαστική προσφορά της.

Την Περιφερειακή Στέγη Ηλικιωμένων και Αναπήρων στο Παλαιχώρι. Η Υπουργός μας συνέβαλε στην αγορά του εξοπλισμού της Στέγης, ενώ η χορηγία ολοκληρώθηκε από την Υφυπουργό κα Αναστασία Ανθούση, μετά τη δημιουργία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, με τη στήριξη της Ζέτας Αιμιλιανίδου και Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πέραν των πιο πάνω, στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για μείωση του απομονωτισμού και ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων προχωρημένης ηλικίας αλλά και τη διαμόρφωση κοινοτήτων περισσότερο φιλικών προς τα άτομα αυτά, η Ζέτα Αιμιλιανίδου υπήρξε συμπαραστάτης μας, στηρίζοντας κάθε προσπάθειά μας, όπως, για παράδειγμα, η χορηγία στο Κοινοτικό Συμβούλιο Φτερικουδίου, μετά από αίτημά μας, για να δημιουργηθεί και να εξοπλιστεί ένας χώρος συνάντησης και συναναστροφής ατόμων προχωρημένης ηλικίας, οι οποίοι κατοικούν στο Φτερικούδι.

Ένα άλλο ενδεικτικό παράδειγμα που θυμάμαι είναι τον Δεκέμβριο του 2021, όταν επισκεφθήκαμε το Πολυδύναμο Κέντρο Πελενδρίου, όπου φιλοξενούνται άτομα με αναπηρίες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και ασυνόδευτα ανήλικα κορίτσια μετανάστες. Αρχικά να αναφέρω ότι η Υπουργός μας, ο Άνθρωπος Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά την επίσκεψή μας, προσέφερε στα παιδιά δώρα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πέραν τούτου, αφού άκουσε με προσοχή τον Πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής και τον Κοινοτάρχη Πελενδρίου για τις ανάγκες του Κέντρου, ανταποκρίθηκε θετικά σε όλα τα αιτήματά τους.

3 Κοινοτικά φυσιοθεραπευτήρια

με τη σφραγίδα της Ζέτας

Έγιναν όμως και έργα που αφορούσαν την υγεία των ατόμων που διαμένουν σε μακρινές ορεινές κοινότητες, σωστά;

Πολύ σωστά, η Ζέτα Αιμιλιανίδου, πέραν των προαναφερθέντων, έχοντας στην κορυφή του δικού της σχεδιασμού τον άνθρωπο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, ανταποκρίθηκε θετικά και στο αίτημά μας που αφορούσε στη δημιουργία Κοινοτικών Φυσιοθεραπευτηρίων στις ορεινές κοινότητες, ώστε οι συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών, να απολαμβάνουν υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, με τρόπο αποτελεσματικό, άμεσο και ανθρώπινο, έτσι ακριβώς όπως τους αξίζει και χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν στις πόλεις.

Κατά τη διάρκεια του 2020-21 λειτούργησαν τρία κοινοτικά φυσιοθεραπευτήρια στις ορεινές κοινότητες: Άγιος Θεόδωρος Πιτσιλιάς, Πέρα Πεδί και Λάνια, ενώ εντός του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί το φυσιοθεραπευτήριο στον Καλοπαναγιώτη. Δεν σας κρύβω, ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και συνάμα συγκινημένος, γιατί, όπως γνωρίζουμε, το έργο που στήριξε η Ζέτα Αιμιλιανίδου προσφέρει ήδη στην κοινωνία και λειτουργεί έτσι ακριβώς και ακόμα αποτελεσματικότερα απ’ όσο είχαμε υπολογίσει, όταν σχεδιάζαμε τη λειτουργία φυσιοθεραπευτηρίων στις ορεινές κοινότητες.

Με προσήλωση στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και με οδηγό μας την ΕΣΑΟΚ, η συνεργασία μας με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου συνέχισε και σε άλλους τομείς, όπως στη δημιουργία δομών που αφορούν παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Επίσης έχοντας ως στόχο την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, κυρίως των νέων ζευγαριών, καθώς και τις κατευθύνσεις της ΕΣΑΟΚ, παρουσίασα στην Υπουργό μας τις ανάγκες στον συγκεκριμένο τομέα, με την παράκληση να δημιουργηθούν Βρεφοπαιδοκομικοί Σταθμοί στις ορεινές κοινότητες.

Είχε το χάρισμα να ακούει, να κατανοεί τις υπαρκτές ανάγκες και να δίνει άμεσα λύσεις. Και σ’ αυτήν την περίπτωση ενέκρινε το αίτημά μας να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ή να συμβάλει στη λειτουργία Βρεφοπαιδοκομικών Σταθμών, όπως για παράδειγμα στον Καλοπαναγιώτη, το Παλαιχώρι, την Τριμίκλινη, την Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου και την Πάχνα.

Μάλιστα, θα ανακοινώσω για πρώτη φορά, με συγκίνηση, ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάχνας αποφάσισαν να ονομάσουν τον Σταθμό ως «Περιφερειακό Βρεφοπαιδοκομικό Σταθμό Πάχνας - Ζέτα Αιμιλιανίδου», προς τιμήν της αείμνηστης Υπουργού μας.

Πέρα των πιο πάνω, στο πλαίσιο της ΕΣΑΟΚ, προτείναμε τη λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων στις ορεινές κοινότητες. Η Υπουργός, θέτοντας πάντα σε υψηλή προτεραιότητα την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κυρίως τη στήριξη, ενεργοποίηση και καθοδήγηση του πληθυσμού που χρήζει τέτοιων υπηρεσιών, αποδέχτηκε την πρότασή μας και έδωσε οδηγίες όπως προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου στα Συμπλέγματα Κοινοτήτων Σολέας, Πιτσιλιάς - Λευκωσίας και Ορεινών Θερέτρων.

Μαζί με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου προωθήθηκαν και δόθηκαν λύσεις σε αιτήματα κατοίκων και εργαζομένων των ορεινών περιοχών μας;

Σε όσα αιτήματα/προβλήματα κατοίκων, εργαζομένων και επιχειρηματιών των ορεινών κοινοτήτων καθώς και Κοινοτικών Συμβουλίων έφθαναν στο Γραφείο μου και άπτονταν των αρμοδιοτήτων της, έδινε λύσεις με στοχευμένες παρεμβάσεις και ορθολογισμό, ώστε να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα όποια ζητήματα προέκυπταν.

Θα θυμάμαι πάντα με τις καλύτερες αναμνήσεις τη συνεργασία και τη φιλία μου με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου. Στο διάβα της έγραψε τη δική της μοναδική ιστορία, γεγονός που μαρτυρείται από την καθολική καταξίωσή της στη συνείδηση των πολιτών. Η υστεροφημία που τη συνοδεύει είναι αντάξια της πορείας της στον δημόσιο βίο. Η αδιάλειπτη, πολύχρονη και πολυεπίπεδη προσφορά της και ειδικότερα το έργο που αφήνει στους τομείς της εργασίας, των κοινωνικών ασφαλίσεων και της κοινωνικής πρόνοιας αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας και είμαστε ευγνώμονες για όλα όσα προσέφερε στην πατρίδα μας.

Επιτρέψτε μου ν’ αδράξω την ευκαιρία και να εκφράσω και πάλι τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκεπάζει!