Έγκλημα

Αποτροπιασμό προκαλούν οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σκληρή πραγματικότητα του ηλεκτρονικού εγκλήματος στη χώρα μας στο νέο κοινωνικό ρεπορτάζ της «Σημερινής online» - Αυξημένες οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας. Το έργο που επιτελεί ο Κλάδος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η άγρα παιδιών μέσω διαδικτύου και η διάδοση πορνογραφικού υλικού μεταξύ εφήβων

Αυξημένες είναι οι υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας στη χώρα μας οι οποίες αφορούν κακοποίηση παιδιών και διάδοση παράνομου φωτογραφικού και βιντεογραφικού υλικού στο διαδίκτυο.

"Έφηβοι αποστέλλουν γυμνές φωτογραφίες τους και μετά συνομήλικοί τους τις διαδίδουν σε άλλους"

Η παιδική πορνογραφία εντοπίζεται σε δύο κατηγορίες. Αφενός, στην κατηγορία όπου πρόσωπα αναζητούν και κατεβάζουν υλικό παιδικής πορνογραφίας και το διανέμουν μέσω διαδικτύου. Αφετέρου, στην κατηγορία όπου παιδιά από την Κύπρο αποστέλλουν γυμνές τους φωτογραφίες ή και βίντεο τα οποία γίνονται προϊόν εκμετάλλευσης και διάδοσης. Συνήθως οι περιπτώσεις της κατηγορίας αυτής, αφορούν παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία.

Το υλικό κακοποίησης παιδιών επιθεωρείται από τους ανακριτές και ακολούθως κατηγοριοποιείται. Βάσει αυτού του υλικού, αποφασίζεται αναλόγως από το Δικαστήριο και η ποινή για τους δράστες που κατέχουν ή και διανέμουν τέτοιο υλικό.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν ως θύματα παιδιά από το εξωτερικό. Όσον αφορά την Κύπρο υπήρξε μέχρι στιγμής μόνο μία υπόθεση κακοποίησης παιδιών. Ο δράστης, ο οποίος κατείχε βίντεο από τις αποτρόπαιες πράξεις του, συνελήφθη και καταδικάστηκε. Ο συγκεκριμένος ήταν εκπαιδευτικός.

"Εντοπίζουμε υλικό και σεξουαλικής κακοποίησης βρεφών"

Σύμφωνα με τους ανακριτές οι δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων συχνά είναι και πολύ μορφωμένοι και ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν και οι υποθέσεις άγρας παιδιών μέσω διαδικτύου κατά τις οποίες παιδιά, πέφτουν θύματα αποπλάνησης από ενήλικες που προσποιούνται τους ανήλικους για να πετύχουν τον στόχο τους.

Δυστυχώς είχαμε περιπτώσεις και στην χώρα μας όπου παιδιά έπεσαν θύματα τέτοιων περιστατικών.

"Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και διάδοση του υλικού στο διαδίκτυο''

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέα Αναστασιάδη, τον Υπεύθυνο Κλάδου Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Δικανικού Εργαστηρίου, Γιώργο Κάρκα, και την Ανακρίτρια - ψυχολόγο, Χρυσταλλα Σολομώντος, οι υποθέσεις που φτάνουν κοντά τους τις πλείστες των περιπτώσεων προκαλούν αποτροπιασμό λόγω του ότι πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και σε κάποιες περιπτώσεις αφορούν παιδιά βρεφικής ηλικίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη του Κλάδου που συμμετείχαν σε διεθνείς επιχειρήσεις και σε συνεργασία με την Europol συνέβαλαν στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση παιδιών θυμάτων.

Δείτε το ρεπορτάζ στο βίντεο που ακολουθεί:


Η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΥΗΕ) δημιουργήθηκε το 2020 και αποτελείται από τρεις Κλάδους:

  1. Τον Κλάδο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που διερευνά κυβερνοεπιθέσεις, υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, υποθέσεις πλαστογραφίας ηλεκτρονικών δεδομένων και απάτες διαδικτύου.
  2. Το Δικανικό Εργαστήριο στο οποίο εξετάζονται όλα τα τεκμήρια που αφορούν ηλεκτρονικά δεδομένα.
  3. Τον Κλάδο για την καταπολέμηση αδικημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και παράνομων στοιχημάτων.

*Την ερχόμενη Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 διαβάστε το β’ μέρος του ρεπορτάζ για το έργο που επιτελεί ο Κλάδος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για άλλης φύσεως υποθέσεις όπως οι κυβεροεπιθέσεις, οι διαδικτυακές απάτες και άλλα ηλεκτρονικά εγκλήματα.