Ειδήσεις

Υγειονομική «βόμβα» το Πουρνάρα – Ανησυχία για… «εξαφανίσεις» ασθενών

Σοβαρές ασθένειες, όπως AIDS, Ηπατίτιδα Β΄και Γ΄, φυματίωση καθώς και σύφιλη έχουν εντοπιστεί σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών – Μαθαίνουν ότι είναι φορείς ασθενειών και «εξαφανίζονται» - Καθησυχαστικές οι αρμόδιες Υπηρεσίες

Άλλη μια πτυχή της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών αναδείχθηκε χθες κατά τη συζήτηση στην ad hoc επιτροπή της Βουλής για το μεταναστευτικό. Η υπερσυσσώρευσης σοβαρών, μεταδοτικών ασθενειών η οποία έχει καταγραφεί σε σημαντικό αριθμό φιλοξενουμένων που ζουν σε συνθήκες που όχι απλά δεν ευνοούν την καταπολέμηση των εν λόγω ασθενειών αλλά αντιθέτως βοηθούν στην εξάπλωσή τους.

Η κατάσταση οδηγεί μάλιστα τις τοπικές κοινότητες που γειτνιάζουν με τα κέντρα φιλοξενίας σε απόγνωση λόγω της έκθεσης σε υγειονομικά προβλήματα αυξημένου κινδύνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Βασιλείου Γιαννάκη, στη χθεσινή συνεδρία στη Βουλή, το 2021 εξετάστηκαν 11.181 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν

  • 109 περιστατικά AIDS,
  • 373 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄,
  • 52 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄,
  • 53 περιστατικά σύφιλης
  • 11 περιστατικά με ενεργό φυματίωση.

Σε ότι αφορά το 2022, εξετάστηκαν 9.000 μετανάστες στο Πουρνάρα και εντοπίστηκαν

  • 76 περιστατικά με AIDS,
  • 317 περιστατικά ηπατίτιδας Β΄,
  • 36 περιστατικά ηπατίτιδας Γ΄,
  • 31 περιστατικά σύφιλης
  • 20 με ενεργό φυματίωση.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο Ράδιο Πρώτο ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου, διευκρίνισε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το όλο θέμα. Ωστόσο όπως είπε ο κ. Αθανασίου υπάρχουν δυσκολίες που αφορούν γενικότερα τις δομές όπως το Πουρνάρα που δεν καθιστούν εύκολη υπόθεση την επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Ανησυχία για «εξαφανίσεις» ασθενών

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν περιπτώσεις μεταναστών που ενώ εντοπίζονται να είναι φορείς ασθενειών, επιλέγουν να «εξαφανιστούν». Συγκεκριμένα, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στη «Σ» ότι υπάρχουν περιπτώσεις μεταναστών που ενώ διαγνώστηκαν με φυματίωση, φοβούμενοι ότι «η διαδικασία περίθαλψής τους μπορεί να ανατρέψει τα όποια σχέδια έχουν για την πορεία τους προς τις χώρες που θέλουν να φτάσουν, ή για την εδώ διαμονή της, ή για διάφορους άλλους λόγους, εξαφανίζονται» με αποτέλεσμα μέχρι να εντοπιστούν, να περιφέρονται θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Τις δυσκολίες στην αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων, επιβεβαίωσαν στη «Σ» και πηγές από το Υπουργείο Υγείας που υπογραμμίζουν πως «υπάρχουν αρκετοί (σ.σ. μετανάστες) που δεν προσαρμόζονται εύκολα με τις υποδείξεις και τις σχετικές οδηγίες» αναφορικά με τις προαναφερόμενες ασθένειες και την αντιμετώπισή τους. «Επιλέγουν να μην εμφανίζονται σε προκαθορισμένα ραντεβού και να μην ανταποκρίνονται στις υποδείξεις που τους γίνονται».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «έχουμε περιπτώσεις μεταναστών που κατά την εξέταση τους δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας, προκειμένου να μην εντοπιστούν μετά από ενδεχόμενη διάγνωση κάποιας ασθένειας που η αντιμετώπισή της χρειάζεται απομόνωση του ασθενούς».

Πάντως Αρμόδιες Υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, εμφανίζονται καθησυχαστικές για την εν λόγω πτυχή του προβλήματος αφού όπως υπογραμμίζουν, «παρά τις όποιες προβληματικές περιπτώσεις και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται , το όλο θέμα βρίσκεται υπό έλεγχο».