Διεθνή

Απόηχος Συνόδου κορυφής

Ο Ερντογάν προσπαθεί να πείσει την τουρκική κοινή γνώμη πως εξασφάλισε το μέγιστο των διεκδικήσεων - Η Αθήνα χαρακτηρίζει επιτυχία ότι τα ελληνοτουρκικά δεν ετέθησαν ενώπιον των Συμμάχων

Κάνει ταμείο ο Ερντογάν σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου και προσπαθεί να πουλήσει στο εσωτερικό ακροατήριο τη συμφωνία με τις σκανδιναβικές χώρες. Ο Τούρκος πρόεδρος πήγε στην σύνοδο της Μαδρίτης, πυροβολώντας προς πάσα κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα ήταν εν τέλει, Σουηδία και Φινλανδία να αποδεχτούν τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Ουσιαστικά, αυτό που κέρδισε ο Ερντογάν είναι την άρση του εμπάργκο όπλων από τους Σκανδιναβούς, επιτρέποντας με αυτό το τρόπο την προμήθεια σουηδικών πολεμικών αεροσκαφών. Επίσης, άνοιξε μια ακόμα αγορά για την πώληση των τουρκικών Bayraktar TB2.

Ένα ακόμα θέμα στο οποίο μπορεί ο Ερντογάν να πανηγυρίζει, τουλάχιστον στο εσωτερικό, είναι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας. Το μνημόνιο που υπεγράφη , αν και νομικά δεν δεσμεύει κανένα από τα τρία κράτη, επιτρέπει στην Τουρκία να θέσει θέμα έκδοσης Κούρδων ή Τούρκων τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες. Υπενθυμίζουμε, πως στη Σουηδία βρίσκεται ο πολέμιος του Ερντογάν, δημοσιογράφος Αμπτουλάχ Μποζκούρτ, της ιστοσελίδας Nordic Monitor.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία και με το τέλος της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ επέστρεψε στο γνωστό τροπάριο, της προκλητικής ρητορικής σε βάρος της Ελλάδας. Ο Ερντογάν έφερε και πάλι στο προσκήνιο την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών λέγοντας πως «η στάση της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό δεν ταιριάζει με την αντίληψη που έχουμε εμείς για την πολιτική…από τη μια έγιναν ειδικές επισκέψεις σε νησιά και βραχονησίδες και κατά τη διάρκεια αυτών των ειδικών επισκέψεων έκαναν προσπάθειες να τα εξοπλίσουν. Ο οπλισμός αυτών των νησιών και βραχονησίδων δεν συνάδει ούτε με τις συνθήκες της Λωζάνης, ούτε των Παρισίων».

Η Αθήνα, δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου και δεν ανησυχεί για τυχόν ανταλλάγματα που μπορεί να ζητήσει η Άγκυρα για την «υποχώρησή» της. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έβαλε στα υπέρ το γεγονός πως η Τουρκία δεν έβαλε τα ελληνοτουρκικά και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ενώπιον των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Με θετικό μάτι βλέπουν και την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, με τον πρώτο να τονίζει την σημασία «διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία.

F16 Vs F35

Ο Ερντογάν μπορεί να θριαμβολογεί, επίσης, για μια υπόσχεση με αστερίσκους από τις ΗΠΑ ως προς την αναβάθμιση των F16. Ο Λευκός Οίκος, στηρίζει την αγορά και αναβάθμιση των F16 από την Τουρκία, ωστόσο υπογραμμίζεται ότι, το μέλλον των εξελίξεων στο συγκεκριμένο ζήτημα εξαρτάται από το Κογκρέσο και τον Γερουσιαστή Μπόμπ Μενέντεζ. Όπως, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, «πρέπει να τους πουλήσουμε τα αεροσκάφη F16 και να τα εκσυγχρονίσουμε. Δεν μας συμφέρει να μην το κάνουμε…».

Τα δεδομένα βέβαια αλλάζουν καθώς, με την άρση του σκανδιναβικού εμπάργκο στους εξοπλισμούς ανοίγει ο δρόμος για την προμήθεια σουηδικών μαχητικών Gripen που συναγωνίζονται τα γαλλικά Rafale που διαθέτει η Ελλάδα. Η Ελλάδα στο μεταξύ, κατάθεσε επίσημο αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόκτηση δύο μοιρών F35. Στόχος της Αθήνας, είναι να αποκτήσει μια μοίρα F35, με να δικαίωμα ν' αγοράσει και μια δεύτερη. Αυτό όμως, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να γίνει πριν το 2027.