Κόστος Ζωής

Η ακρίβεια κτυπά και τους γάμους

Μεγάλη αύξηση στο κόστος του γαμήλιου δείπνου καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ακρίβειας που πλέον παρατηρείται σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες

Τα όνειρα των νέων ζευγαριών, που θέλουν ν’ ανέβουν σύντομα τα σκαλιά της εκκλησίας, στο άκουσμα του κόστους εξανεμίζονται. Οι ζημιές που υπέστησαν οι επαγγελματίες γάμου τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων, που δεν τους επέτρεπαν να δουλέψουν, επέφεραν αναγκαστικά αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα με την ανοδική πορεία που πήραν οι τιμές βασικών προϊόντων, πρώτων υλών και καυσίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση στις τιμές και στη βιομηχανία των γάμων, ιδιαίτερα όσον αφορά το γαμήλιο δείπνο αλλά και αρκετές άλλες αναγκαίες υπηρεσίες.

Στον Θεό οι τιμές για το δείπνο

Από έρευνα που διενεργήσαμε, προκύπτει πως τα τελευταία τρία χρόνια το κόστος για το γαμήλιο δείπνο έχει αυξηθεί αισθητά. Για παράδειγμα, στον ίδιο χώρο δεξιώσεων προ κορωνοϊού (το 2019-2020) η τιμή για το γαμήλιο δείπνο με 350 καλεσμένους ανερχόταν στα 25 ευρώ ανά άτομο, ενώ σήμερα ξεκινά από τα 40 ευρώ το άτομο. Η μεγάλη αύξηση στις τιμές καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ακρίβειας που πλέον παρατηρείται σε όλα τα προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τον περασμένο Μάρτιο η μέση τιμή για το τραπέζι ανερχόταν στα 30-32 ευρώ ανά άτομο, ενώ σήμερα σκαρφάλωσε στα 40-55 ευρώ ανά άτομο. Από την έρευνα που διενεργήσαμε σε πέραν των 10 χώρων δεξιώσεων στην Κύπρο, οι τιμές για ένα δείπνο με 350 καλεσμένους κυμαίνονται από 25 ευρώ το άτομο μέχρι και τα 78 ευρώ ανά άτομο. Υπάρχουν βέβαια αρκετές επιλογές τόσο στο μενού όσο και στον εξοπλισμό, που διαμορφώνουν ανάλογα την τιμή. Αρκετοί χώροι δεξιώσεων παρέχουν τρεις επιλογές στα υποψήφια ζευγάρια για το μενού. Η πρώτη αφορά το βασικό μενού, που είναι και το πιο φτηνό, η δεύτερη συνήθως έχει περισσότερες επιλογές φαγητών και η τρίτη, που είναι και το πιο ακριβή, παρέχει «και του πουλιού το γάλα». Απ’ εκεί και πέρα, αυτό που θα καθορίσει την τελική τιμή είναι η επιλογή του εξοπλισμού, που και πάλι ο βασικός και πιο συνηθισμένος για τα κυπριακά δεδομένα με τα στρογγυλά τραπέζια και τις πλαστικές καρέκλες ντυμένες με άσπρα υφάσματα είναι και ο πιο φτηνός. Εάν όμως κάποιο ζευγάρι επιλέξει άλλες καρέκλες ή άλλα τραπέζια για τον χώρο του, τότε η τιμή μπορεί ν’ ανέβει από 2,50 ευρώ το άτομο μέχρι και 5 ευρώ! Ένας άλλος παράγοντας, που παίζει σημαντικό ρόλο στην τιμή, είναι ο αριθμός των καλεσμένων, αφού όσο περισσότεροι είναι τόσο πιο φτηνό είναι και το κατά κεφαλήν κόστος.

Αύξηση και στα λουλούδια

Την ίδια ώρα αύξηση καταγράφουν και οι τιμές των λουλουδιών.Μιλώντας στη «Σ» η Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, Γιώτα Καπαρή, εξήγησε πως «τα λουλούδια είναι εισαγόμενα και επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στις τιμές των καύσιμων, γι’ αυτό παρατηρείται μια αύξηση γύρω στο 30% στην τιμή τους». Συμπλήρωσε πως οι τιμές στα λουλούδια επηρεάστηκαν κυρίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού ως νησιώτικη χώρα μάς επηρεάζουν κατά πολύ οι παγκόσμιες εξελίξεις. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπει ένα τέλος στην ανοδική πορεία που πήραν οι τιμές και στα λουλούδια, ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση.

«Μέχρι 10%η αύξηση»

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, Κωνσταντίνος Μωσαϊκός, κληθείς από τη «Σ» να σχολιάσει τα στοιχεία που προκύπτουν από τη δική μας έρευνα, ανέφερε πως ο ίδιος τουλάχιστον δεν έχει παρατηρήσει μεγάλη αύξηση στις τιμές των χώρων δεξιώσεων. Όπως είπε, υπάρχουν δικαιολογημένες αυξήσεις για τους καινούργιους πελάτες λόγω της ακρίβειας. Σε πρόσφατη συνάντηση των μελών του Συνδέσμου έγινε λόγος για αύξηση ύψους 7%-10%. Μάλιστα, εισήγηση του Συνδέσμου προς τους επιχειρηματίες ήταν η όποια αύξηση στις τιμές, που θεωρείται φυσιολογικό να επέλθει λόγω της ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα, να μην ξεπερνά το 10% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν 6 μήνες.

Ο κ. Μωσαϊκός πρόσθεσε πως, πέραν των τιμών στους χώρους δεξιώσεων, αύξηση παρατηρείται και σε άλλες υπηρεσίες. Γι’ αυτό και συμβουλεύει τα ζευγάρια πως θα ήταν καλό να επιλέγουν τα πιο οικονομικά πακέτα τόσο στο μενού όσο και στη διακόσμηση. Τέλος επισήμανε πως «υπάρχουν πολλών ειδών γαμήλιες εκδηλώσεις. Ένας γάμος σχετίζεται και με τον αριθμό των ατόμων που θα καλέσει το κάθε ζευγάρι. Μια γαμήλια δεξίωση που έχει 350 καλεσμένους σε κόκτεϊλ και δείπνο, που θα στοίχιζε περίπου 15 με 16 χιλιάδες ευρώ την προηγούμενη σεζόν, πλέον στοιχίζει γύρω στις 18 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η αύξηση καλύπτει τη διαφορά στις τιμές όλων των προϊόντων που ακρίβυναν μέσα σε ένα μενού», εξήγησε.

Βέβαια, πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως στο ποσό που κοστίζει το τραπέζι προστίθενται και τα υπόλοιπα έξοδα του γάμου, όπως το νυφικό και το γαμπριάτικο κουστούμι, το μακιγιάζ και τα μαλλιά της νύφης, το ανθοπωλείο που θα κάνει τον στολισμό με τα λουλούδια, η διακόσμηση, τα κεραστικά μαζί με την τούρτα, η μουσική, ο φωτογράφος, οι βέρες, τα προσκλητήρια, οι μπομπονιέρες και πάει λέγοντας. Οπότε, οι 18 χιλιάδες που, σύμφωνα με τον κ. Μωσαϊκό, κοστίζει το τραπέζι, είναι μόνο η αρχή για το ζευγάρι.