Συνεντεύξεις

Επενδύσεις που ενισχύουν την κυπριακή αγορά και την απασχόληση

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της British AmericanTobacco, Vitalii Kochenko, μιλά για τη νέα επένδυση της εταιρείας στην κυπριακή αγορά και εξηγεί πώς αναμένει αυτή η κίνηση να συμβάλει στην τόνωση των παραδοσιακών σημείων πώλησης, δημιουργώντας έως και 100 νέες θέσεις εργασίας

Έχοντας συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια έσοδα, η British American Tobacco ανακοίνωσε πρόσφατα τη νέα της επένδυση στην κυπριακή αγορά, στοχεύοντας στη δραστική ενίσχυση του λιανεμπορίου, που έχει πληγεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο Vitalii Kochenko, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της British American Tobacco με ευθύνη για τις αγορές Κύπρου, Ελλάδας, Μάλτας και Ισραήλ, αναλύει τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία επέλεξε την Κύπρο ως μιαν από τις πρώτες αγορές κυκλοφορίας του τελευταίου μοντέλου προϊόντος θερμαινόμενου καπνού που διαθέτει και πώς αναμένει αυτή η κίνηση να συμβάλει στην τόνωση των παραδοσιακών σημείων πώλησης, δημιουργώντας έως και 100 νέες θέσεις εργασίας.

Πριν από μερικές μέρες ανακοινώσατε σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο με άξονα την τεχνολογία. Πώς ακριβώς ενισχύεται η κυπριακή οικονομία από αυτές;

Η British American Tobacco, ως ένας από τους μεγαλύτερους Ομίλους διεθνώς, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή αγορά με την απόφασή της να κυκλοφορήσει το τελευταίο μοντέλο προϊόντος θερμαινόμενου καπνού που διαθέτει. Η επένδυση της εταιρείας συνεπάγεται μια σειρά από ενέργειες που θα τονώσουν αισθητά την αγορά. Η επιλογή μας να διαθέσουμε το προϊόν glo μέσα από τα παραδοσιακά σημεία πώλησης ενισχύει δραστικά το λιανεμπόριο που έχει πληγεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς το προϊόν θα εμπλουτίσει την γκάμα των προϊόντων που διατίθενται στα σημεία αυτά, ενώ παράλληλα θα εκσυγχρονίσει το λιανεμπόριο μέσω της υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει. Στην πράξη, αναμένουμε πως με αυτήν την επένδυση θα ενισχυθεί η κερδοφορία του λιανεμπορίου, που έχει πληγεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, και θα συμβάλουμε στην απασχόληση δημιουργώντας έως και 100 νέες θέσεις εργασίας.

Με ποιο κριτήριο επιλέξατε την Κύπρο γι’ αυτήν την επένδυση;

Η παρουσία μας στην Κύπρο μετρά εφτά δεκαετίες. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε συνεισφέρει 500 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια έσοδα, ενώ υποστηρίζουμε 5.000 εργαζόμενους μέσω των συνεργασιών μας στο δίκτυο λιανοπωλητών και διανομέων. Επομένως, είναι μια διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης, μέσα από την οποία δίνουμε αξία στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία. Παράλληλα, οι Κύπριοι καταναλωτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τεχνολογία και την καινοτομία, συνεπώς η χώρα δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια από τις πρώτες στις οποίες θα κυκλοφορούσε το νέο μας προϊόν, που αποτελεί μια εναλλακτική λύση και μια πιο οικονομική επιλογή σε σύγκριση με το παραδοσιακό κάπνισμα.

Απώλεια κρατικών εσόδων

Σε τι διαφέρει η Κύπρος από τις άλλες αγορές;

Στην Κύπρο καπνίζει ένα ποσοστό περίπου 28% του πληθυσμού. Από αυτούς, το 40% ηλικίας 25-39 ετών θέλουν να αλλάξουν σε κάτι λιγότερο βλαβερό, γεγονός που καταδεικνύει την τάση των Κυπρίων για καπνικά προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου, που προσφέρουν στους ενήλικες καπνιστές και δυνητικά λιγότερο επικίνδυνο τρόπο κατανάλωσης νικοτίνης. Αυτό που διαφοροποιεί αισθητά την Κύπρο είναι οι συνθήκες του λαθρεμπορίου, αφού λόγω και του καθεστώτος των Κατεχομένων, η διάθεση παράνομων καπνικών προϊόντων είναι πολύ πιο εύκολη και αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2021, το 15,6% των καπνικών προϊόντων στην Κύπρο ήταν παράνομα –έναντι μόλις 3,6% το 2012– και από αυτά, σχεδόν 7 στα 10 προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές. Η υψηλή φορολογία στα παραδοσιακά τσιγάρα που ξεπερνά το 75% σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ελεύθερης διέλευσης στα Κατεχόμενα και την υποβάθμιση της τουρκικής λίρας στρέφουν όλο και περισσότερους καπνιστές προς αυτήν την επιλογή, στερώντας όμως έτσι από την Κυπριακή Δημοκρατία σημαντικούς πόρους. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τα τελευταία χρόνια χάθηκαν από τα κρατικά έσοδα της Κύπρου €57 εκατομμύρια από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων.

Στήριξη στους λιανοπωλητές

Αναφέρεστε στη στήριξη που θα προσφέρετε στους λιανοπωλητές και διανομείς της χώρας. Πόσο έχει πληγεί το λιανικό εμπόριο τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο;

Σίγουρα το πλήγμα στο λιανεμπόριο συνολικά της Κύπρου ήταν μεγάλο από την πανδημία, όπως και σε όλον τον κόσμο. Ιδιαίτερα στα καπνικά προϊόντα, τα τελευταία δύο χρόνια, είδαμε αισθητή μείωση στις πωλήσεις, εξαιτίας αφενός των παρατεταμένων λοκντάουν και αφετέρου της μείωσης του τουριστικού ρεύματος. Ένα σημαντικό ποσοστό των πωλήσεων καπνικών προϊόντων στην Κύπρο προέρχονται από τους τουρίστες και αυτό το ποσοστό συρρικνώθηκε σημαντικά, ιδιαίτερα το 2020, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και του φόβου της πανδημίας, που μείωσαν αισθητά τις αφίξεις τουριστών.

Επένδυση £350 εκ. στην έρευνα

Τα θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα θα λέγατε πως είναι μια εναλλακτική επιλογή ή το μέλλον για τους καπνιστές;

Θα έλεγα ότι είναι μια εναλλακτική επιλογή με πολύ μέλλον. Είναι προϊόντα που δεν καίνε τον καπνό, επομένως δεν παράγουν καπνό ή στάχτη. Ως BAT εργοδοτούμε περισσότερους από 1.500 επιστήμονες και ειδικούς και επενδύουμε κάθε χρόνο περισσότερα από £350 εκατομμύρια στην έρευνα και ανάπτυξη των εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος με δυνητικά μειωμένο κίνδυνο, όπως τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού - οπότε, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, πιστεύουμε στην προοπτική τους και θεωρούμε πως είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή που μελλοντικά μπορεί να καταστεί η κύρια επιλογή των καπνιστών. Σκοπός της ΒΑΤ είναι να δημιουργήσει «Ένα Καλύτερο Αύριο» και σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε για να προσφέρουμε στους ενήλικες καταναλωτές, την κοινωνία και τους ανθρώπους της εταιρείας μας μια ποικιλία προϊόντων που δεν θα περιορίζονται στα τσιγάρα, αλλά θα αφορούν και τις νέες κατηγορίες προϊόντων νικοτίνης και πέρα από αυτήν, με όσα οφέλη αυτό συνεπάγεται για την κάθε ομάδα.

Οι επιστημονικές μελέτες τι δείχνουν ως προς το θέμα του δυνητικά μειωμένου κινδύνου χρήσης θερμαινόμενου καπνού έναντι των συμβατικών τσιγάρων;

Διεθνής επιστημονική μελέτη σε καπνιστές, που είναι και η πρώτη στο είδος της μακροχρόνια κλινική μελέτη, έδειξε ότι η πλήρης μετάβαση στο glo είχε αντίκτυπο αντίστοιχο με τη διακοπή του καπνίσματος σε δείκτες δυνητικής βλαπτικότητας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή 500 καπνιστών που ήταν έτοιμοι να συνεχίσουν το κάπνισμα. Κι όπως είπε η καθ’ ύλην αρμόδια Επικεφαλής των Επιστημονικών Ρυθμιστικών Υποθέσεων του Ομίλου της BAT, Δρ Sharon Goodall, στην εκδήλωσή μας στη Λευκωσία, τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά και υποστηρίζουν τη φιλοδοξία της ΒΑΤ για ένα Καλύτερο Αύριο.