Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής σε τοπικό επιμελητήριο: Τα «όπλα» για να πάμε ένα βήμα μπροστά
Η πρώτη Διευθύντρια σε τοπικό Επιμελητήριο, Έλενα Μιχαηλίδη, μιλά στη «Σ» για τα σχέδιά της για το ΕΒΕ Αμμοχώστου και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στις τοπικές επιχειρήσεις
Την πρώτη της δημόσια συνέντευξη μετά τον διορισμό της στη Διευθυντική θέση του τοπικού Eπιμελητηρίου Αμμοχώστου, παραχώρησε στη «Σημερινή» και το Economy Today, η Έλενα Μιχαηλίδη. Πρόκειται για τη πρώτη Διευθύντρια σε τοπικό επιμελητήριο της Κύπρου. Με καταγωγή από την Αμμόχωστο, η κ. Μιχαηλίδη μάς συστήνεται και αναφέρει τις βασικές ανάγκες του Επιμελητηρίου σήμερα, αλλά και πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις στην Αμμόχωστο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εξηγεί, επίσης, ποια είναι τα διεθνή και τοπικά ζητήματα που την απασχολούν ως έναν νέο άνθρωπο και ποια θεωρεί ότι είναι τα «όπλα» για να πάμε ένα βήμα μπροστά και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Αρχικά θα ήθελα να μας πεις λίγα λόγια για σένα, όπως για τις σπουδές, κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σου και τα ενδιαφέροντά σου
Σπούδασα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είμαι κάτοχος πτυχίου BSc στο «Business Management» και MSc στο «International Political Communication, Advocacy and Campaigning». Ως άτομο, θέλω συνεχώς να εξελίσσομαι, να διευρύνω τους ορίζοντες, τις γνώσεις και εμπειρίες μου. Με ενθουσιάζουν οι προκλήσεις/ το καινούργιο, είμαι self – driven άτομο και προσπαθώ να είμαι πάντα προσηλωμένη στον στόχο μου και αποτελεσματική. Σε προσωπικό επίπεδο, μεταξύ άλλων, είμαι λάτρης των ταξιδιών, κυρίως για μελέτη άλλων κουλτούρων.
Πότε και πώς ξεκίνησες να εργάζεσαι στο Επιμελητήριο Αμμοχώστου;
Ξεκίνησα να εργάζομαι στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου σχετικά πρόσφατα στη θέση του Γραμματέα/Διευθυντή.
Το πώς προέκυψε… βρέθηκα σε μια φάση της ζωής μου που ήμουν έτοιμη να ζήσω νέες εμπειρίες, να δεχτώ νέες προσκλήσεις και προκλήσεις, να ταιριάξω σε ένα νέο ομαδικό περιβάλλον. Ήμουν έτοιμη την εργασιακή πείρα που αποκόμισα τα τελευταία 12 σχεδόν χρόνια, ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Επικοινωνιολόγος, να την εφαρμόσω διαφοροποιημένα σε νέα πεδία. Ήμουν έτοιμη για νέο επαγγελματικό κεφάλαιο στη ζωή μου όταν έμαθα για τη θέση αυτή.
Διαβάζοντας τα καθήκοντα βάσει της περιγραφής του ρόλου/της θέσης ένιωσα ότι είναι μια θέση που με αντιπροσωπεύει, ένιωσα οικεία, εξ ου και το ότι επέλεξα να στείλω το βιογραφικό μου. Με μητέρα από την Αμμόχωστο μεγάλωσα με τις αναμνήσεις και τις ιστορίες που μου διηγήθηκαν η γιαγιά, ο παππούς και η μητέρα μου για την όμορφη πόλη, συνεπώς, ένας σημαντικός πόλος έλξης για εμένα ήταν ότι η θέση είχε να κάνει με την Αμμόχωστο. Με υποκίνησε επίσης η ιδέα και του ότι θα εργαζόμουν για την προώθηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων των επιχειρήσεων και για την προαγωγή του Επιχειρείν με ποικίλους τρόπους, την ίδια ώρα που θα εργαζόμουν για την Αμμόχωστο καθώς, πέραν της συναισθηματικής επαφής, ανέκαθεν με ενθουσίαζε η εμπλοκή με τα κοινά!
Ως η πρώτη γυναίκα στη θέση Γραμματέα/Διευθυντή σε τοπικό επιμελητήριο, βρίσκεσαι σε μια ιστορική θέση σε μια περίοδο διεθνών αναταραχών. Πόλεμος, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, αβεβαιότητα κυριαρχούν αυτήν την περίοδο. Πώς πιστεύεις οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να διαχειριζόμαστε τις εμπορικές μας σχέσεις, για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος;
Θεωρώ, γενικά, ότι θα πρέπει απλούστατα να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες τεχνολογίας και εργαλεία της εποχής, για μεγαλύτερη απόδοση και με φιλικότητα προς το περιβάλλον, όπως είναι η κυκλική οικονομία, το βιώσιμο εμπόριο, η ψηφιακή αναβάθμιση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, βέβαια, σαφώς αυτό προϋποθέτει επένδυση σε εξειδικευμένη γνώση. Εν ολίγοις, θα πρέπει να γίνει εστίαση στην πρόταξη θεμάτων, ή σχετική κατάρτιση και αξιοποίηση τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης.
Ποια θεωρείς τα τρία πιο υψηλά στην ιεραρχία ζητήματα για την Κύπρο αυτήν την περίοδο;
Α. Ο πληθωρισμός.
Β. Η αύξηση του κόστους ενέργειας.
Γ. Η αύξηση του κόστους πρώτων υλών.
Με ποιο διαχρονικό ζήτημα θα ήθελες να ασχοληθείς και με ποιο νέο ζήτημα;
Θα ήθελα να ασχοληθώ, από το μικρό δικό μου μετερίζι, με το διαχρονικό ζήτημα του Κυπριακού καθότι είναι ένα ζήτημα με το οποίο θεωρώ ότι οι νέες γενιές έχουμε χρέος να ασχοληθούμε, αφού παρατηρείται δυστυχώς ότι από γενιά σε γενιά, με την πάροδο του χρόνου, το ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού εξασθενεί. Δεν πολεμάμε με το ίδιο πάθος που πολεμούσαμε στο παρελθόν για τη λύση. Τα παιδιά όσων έχουν ζήσει στα κατεχόμενα δεν έχουν ζήσει τον τόπο των γονιών τους παρά μόνο τις αναμνήσεις που μοιράστηκαν οι γονείς. Τι θα γίνει άραγε με τα παιδιά των παιδιών; Έπειτα είναι και οι νέες επεκτατικές ενέργειες των Τούρκων στο Βαρώσι που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Ανάμεσα στα νέα ζητήματα, αν και όλα είναι σημασίας και με ενδιαφέρον, ξεχωρίζω το θέμα της της ενέργειας, δεδομένου και του πόσο ραγδαία αναπτύσσεται η ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις αλλά και της έκτασης που πήρε πλέον το θέμα. Η στροφή στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα την σήμερον ημέρα με το δραστικά αυξημένο κόστος ενέργειας, είναι όσο ποτέ βεβλημένη.
Ως μια νέα γυναίκα στον επαγγελματικό χώρο όπου καλείσαι να αντιμετωπίσεις διαχρονικά ζητήματα της Κύπρου, ποια θεωρείς ότι είναι τα σύγχρονα, διαφορετικά «όπλα» ενός νέου ανθρώπου;
Εκτός από τις τεράστιες δυνατότητες εκπαίδευσης που υπάρχουν πλέον, οι νέοι σήμερα έχουν την τύχη, ή το προτέρημα αν θέλετε, να έχουν εφόδια για ανάπτυξη που πρώτα δεν υπήρχαν. Έχουν σήμερα σύμμαχό τους την τεχνολογία και τα εργαλεία της βιώσιμης ανάπτυξης για παράδειγμα!
Ποιες είναι οι βασικές ανάγκες του Επιμελητηρίου σήμερα;
Σε έναν οργανισμό με ρόλο, όπως είναι αυτός του Επιμελητηρίου, οι ανάγκες δεν σταματούν να υπάρχουν. Το Επιμελητήριο είναι δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο με τον οποιοδήποτε τρόπο, είτε αυτό σημαίνει στήριξη και προώθηση των απόψεων και θέσεων και των καθημερινών προβλημάτων των μελών του και γενικότερα του Κύπριου επιχειρηματία στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία με σχετική μεσολάβηση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), είτε σημαίνει παροχή συμβουλών και πληροφοριών στις επιχειρήσεις για θέματα που αφορούν το εμπόριο, τη βιομηχανία, τις κατασκευές και τις υπηρεσίες, είτε σημαίνει προώθηση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και πάει λέγοντας. Είναι ένας συνεχιζόμενος ρόλος, ένας ρόλος χωρίς τελειωμό.
Υπάρχει μια τεράστια προοπτική για το Επιμελητήριο, ειδικά λαμβανομένων υπόψη των ευκαιριών και στόχων που προκύπτουν τελευταία από συνεργασίες ή και αναθερμάνσεις συνεργασιών στις οποίες προέβη πρόσφατα το Επιμελητήριό μας, όπως είναι π.χ. η ανανέωση του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΕΒΕ Πειραιώς και ο εορτασμός για την αδελφοποίηση των 50χρονων των δύο Επιμελητηρίων με διεξαγωγή του μεγαλύτερου Επιχειρηματικού Φόρουμ που έγινε ποτέ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μόλις τον Μάιο που πέρασε! Το γεγονός της προοπτικής αυτής που αναπτύσσεται σε συνδυασμό με τη διαφορετικότητα ή ιδιαιτερότητα λειτουργίας του Επιμελητηρίου αλλά και μαζί με την υποχρέωση έναντι των Αμμοχωστιανών και της τοπικής κοινωνίας της ελεύθερης Αμμοχώστου, καθιστά τις ανάγκες πολύ πιο αυξημένες σε σχέση με αυτές των άλλων τοπικών Επιμελητηρίων. Η ιδιαιτερότητα λειτουργίας στην οποία προαναφέρομαι οφείλεται στο εξής: το ΕΒΕ Αμμοχώστου είναι το μόνο Επιμελητήριο που τα μέλη του δραστηριοποιούνται αναγκαστικά διασκορπισμένα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, επομένως, στην προσπάθειά του να εξυπηρετεί τα μέλη του αναγκαστικά στεγάζεται τόσο στο Παραλίμνι, αφού η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είναι ο χώρος στον οποίο επικεντρώνει την προσπάθεια για ανάπτυξη και πρόοδο, όσο και στη Λεμεσό. Οι ανάγκες λειτουργίας δύο γραφείων σαφώς αυξάνουν το συνολικό κόστος λειτουργίας και κατά συνέπεια τις ανάγκες να συνεχίσει να κρατιέται ζωντανό και δυνατό όπως τα κατάφερε μέχρι τώρα! Παράλληλα, έχει υποχρέωση προς τους Αμμοχωστιανούς, ως ο αντιπροσωπευτικός επιχειρηματικός φορέας της Αμμοχώστου -ειδικά βάσει των συνεχιζόμενων εξελίξεων με τις ενέργειες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους πρόσφατα- να μη σταματήσει να διεκδικεί τα δικαιώματά τους και δη αυτό της επιστροφής στα σπίτια τους.
Ως αποτέλεσμα, η ανάγκη για ενίσχυση του αριθμού των μελών με σχετική εγγραφή επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου είτε επιχειρήσεων Αμμοχωστιανών που δραστηριοποιούνται σε άλλες επαρχίες της Κύπρου αναγκαστικά, λόγω του ότι είναι εκτοπισμένες επιχειρήσεις, είναι επιβεβλημένη, αφού μόνο έτσι θα κρατηθεί η φλόγα αναμμένη.
Μετά από 70 χρόνια ζωής, τι αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε ως Επιμελητήριο Αμμοχώστου;
Κατ’ αρχάς, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που αποκτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα απ’ όλες τις δυσκολίες που υπερπηδήσαμε αλλά και που συνεχίζονται να βρίσκονται μπροστά μας ως το μοναδικό Επιμελητήριο της Κύπρου με τα μέλη του να δραστηριοποιούνται αναγκαστικά σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και να αναπτυχθούμε περαιτέρω παρά τις αντίξοες συνθήκες. Οι στόχοι για το μέλλον είναι μεγάλοι και πολλοί και επικεντρώνονται κυρίως στην υγιή ανάπτυξη και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις στην Αμμόχωστο από τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Αρχικά, η μειωμένη άφιξη τουριστών από τη Ρωσία και Ουκρανία τόσο λόγω των περιορισμών που τέθηκαν στις πτήσεις όσο και της συναλλαγματικής αξίας του ρώσικου νομίσματος έναντι του ευρώ με αιτία τον πόλεμο προκαλεί τεράστιο πλήγμα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αφού πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική και ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής έχει ο τουρισμός, τον οποίο τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό η ρωσική αγορά. Σκεφτείτε μόνο ότι το 2021, οι 600.000 τουρίστες από τα 2.000.000 που επισκέφθηκαν το νησί μας ήταν Ρώσοι, εκ των οποίων οι 400.000 προσήλθαν για διακοπές στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στον τουρισμό της επαρχίας. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό συνεπάγεται μειωμένο κύκλο εργασιών των ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής και συνεπώς κινδύνους αύξησης της ανεργίας στην περιοχή. Η μεγάλη εξάρτηση της περιοχής από τον Τουρισμό θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Ενώ η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου στηρίζει την παραγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, παρατηρείται ότι το κόστος αύξησης ζωοτροφών που προκύπτει δεδομένης και της έλλειψής τους λόγω του πολέμου, δεν επιτρέπει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνται με σχετική παραγωγή. Παραδειγματικά, εταιρεία που είναι μέλος μας, η οποία έχει εγκαταστάσεις στη βιομηχανική περιοχή Φρενάρους και η οποία ασχολείται με την παραγωγή χαλλουμιού, όταν τις προάλλες την επισκεφθήκαμε, εξέφρασε την ανησυχία της ως προς το ότι το κόστος των ζωοτροφών είναι τόσο υψηλό που ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην είναι εφικτή η παραγωγή γάλακτος. Την ίδια ώρα που ένα τοπικό παραδοσιακό μας προϊόν έχει τεράστια προοπτική λόγω της δυναμικής που αναπτύσσει συνεχώς, τέτοιου είδους εμπόδια προκαλούν μια στασιμότητα σε σχέση με την εξέλιξη αυτή, αφού πρόκειται για προϊόν που σχετίζεται με εφοδιαστική αλυσίδα.
Πώς σχολιάζετε ως Επιμελητήριο την τουριστική εκμετάλλευση των Βαρωσίων;
Το άνοιγμα της παραλίας μπροστά από το ξενοδοχείου King George μέχρι την πολυκατοικία Ωκεάνια στην περιφραγμένη πόλη είναι ανεπίτρεπτο. Σε πρόσφατη ανακοίνωση του Επιμελητηρίου μας γνωστοποιήθηκε δημόσια έκκληση στον ΟΗΕ για να παρέμβει, διότι το να μείνουμε άπραγοι δηλώνει αποδοχή να μετατραπεί η κατεχόμενη Αμμόχωστος σε τούρκικη περιοχή.