Ανθρώπινες Ιστορίες

Ένα στα πέντε παιδιά θύματα bullying: Η θυματοποίηση, τα αίτια και η πρόληψη (VIDEO)

Η «Σημερινή Online» αυτή την εβδομάδα καταπιάνεται με ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μαστίζουν την κοινωνία μας και που πολλές φορές έχει προκαλέσει αισθήματα αποτροπιασμού: Τον σχολικό εκφοβισμό. Τα αίτια, η σημασία της πρόληψης, η σύνδεση του εκφοβισμού με τις αυτοκτονίες και η τραγική περίπτωση του 16χρονου Παναγιώτη Στεφανή

Ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου που διεξάγεται για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας τα τελευταία τρία χρόνια και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο.

Το Εργαστήριο Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μελετά το φαινόμενο τα τελευταία 15 χρόνια και σημειώνει ότι υπάρχει αυξητική πορεία.

Ο σχολικός εκφοβισμός παρατηρείται με διάφορες μορφές όπως ξυλοδαρμό, γελοιοποίηση, ταπείνωση, εξευτελισμό κ.ο.κ. Δυστυχώς στα σχολεία μας παρατηρούνται και ακραίες συμπεριφορές βίας, οι οποίες πιθανόν να συνδέονται αργότερα με την εγκληματικότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου, περισσότερα κορίτσια παρά αγόρια θυματοποιούνται στο σχολικό πλαίσιο.

«Π.Ο.Υ.: Θέμα δημόσιας υγείας το bullying»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει το φαινόμενο του bullying ως πρόβλημα δημόσιας υγείας και όχι ως κοινωνικό πρόβλημα, γιατί δυστυχώς στην χειρότερη εκδοχή του χάνονται ζωές.

«Η θυματοποίηση δείχνει να συνδέεται με την αυτοκτονία»

Στο εξωτερικό φαίνεται ότι η θυματοποίηση συνδέεται με την αυτοκτονία, ενώ δυστυχώς και στη χώρα μας είχαμε περιπτώσεις παιδιών που αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν όσα βίωναν μέσα από τον εκφοβισμό από συνομήλικούς τους.

«Ο ρόλος των γονέων και του σχολείου»

Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η αναγνώριση και η αντιμετώπιση της σχολικής βίας είναι ευθύνη όλων μας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι σε σχολεία που δέχονται κάποιες παρεμβάσεις φαίνεται να μειώθηκαν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόληψη από πολύ νωρίς (δηλαδή είτε στην προσχολική ηλικία είτε στο δημοτικό) μπορεί να επιφέρει καλά αποτελέσματα, αφού δυστυχώς στην εφηβεία είναι ήδη αργά να προληφθούν τέτοια φαινόμενα.

«Ο τραγικός θάνατος του 16χρονου Παναγιώτη»

Συγκλονισμό προκάλεσε ο θάνατος του 16χρονου Παναγιώτη Στεφανή στις 14 Απρολίου 2019, έπειτα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλης κατόπιν παρότρυνσης άλλων ατόμων σε πάρτυ γενεθλίων. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή σε τρία πρόσωπα που κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση θανάτου εξ αμελείας.

Βίντεο – ντοκουμέντα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, καταδεικνύουν ότι ο 16χρονος Παναγιώτης ήταν θύμα συστηματικού bullying. Τα βίντεο αποτέλεσαν μέρος του μαρτυρικού υλικού που παρουσιάστηκε ενώπιον του δικαστηρίου.

Στη «Σημερινή Online» μίλησε ο Αντρέας Χρίστου, ποινικολόγος που εκπροσώπησε στο δικαστήριο την οικογένεια του αδικοχαμένου Παναγιώτη. Ο ίδιος περιγράφει όσα βίωσε το άτυχο παιδί στα χέρια των συνομήλικών του.

Ο κ. Χρίστου χαιρετίζει την απόφαση της Βουλής να τεθεί προς συζήτηση η ποινικοποίηση του bullying, εκφράζει όμως τις επιφυλάξεις του κατά πόσο θα μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος, εάν και εφόσον ψηφιστεί, αφού στη χώρα μας ακόμα δεν υπάρχουν δικαστήρια ανηλίκων, αναμορφωτήρια ή και άλλες δομές, οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενούν ανήλικους που διαπράττουν τέτοιους είδους αδικήματα.

Τόσο ο κύριος Κώστας Φάντη όσο και ο κύριος Παναγιώτης Σταυρινίδης, Αναπληρωτές Καθηγητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, εξέφρασαν επίσης τις επιφυλάξεις τους για τη νομοθεσία, η οποία μπορεί να προάγει την μηδενική ανοχή, ωστόσο αυτό που θα ήταν πιο ωφέλιμο για τους ανήλικους θύτες θα ήταν η αναμόρφωσή τους μέσα από παρεμβατικές θεραπείες.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι η «Σημερινή Online» επικοινώνησε με λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας αλλά δεν κατέστη δυνατόν να έχουμε την τοποθέτησή τους για το θέμα.

Δείτε το βίντεο:


*Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 εκπρόσωποι όσο και μέλη των πολυτέκνων, μονογονιών και συνταξιούχων μιλούν στη «Σημερινή Online» για την ακρίβεια.