Παιδεία

«Καμίνι» οι σχολικές αίθουσες

Η συλλογή στοιχείων κατέδειξε αυτό που χρόνια φωνάζουν όλοι: ότι οι συνθήκες σε μια σχολική αίθουσα είναι αφόρητες από τον Μάιο και μετά

Μελέτη ανάλυσης εσωτερικού αέρα σχολικών τάξεων ανά το παγκύπριο διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μια μελέτη που στόχο είχε να περιγράψει τα επίπεδα και τις διακυμάνσεις μιας σειράς παραμέτρων ποιότητας αέρα σε τάξεις δημοσίων δημοτικών σχολείων που βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όλων των επαρχιών της Κύπρου, κατά την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου του περασμένου έτους.

«Ψήνονται» στις σχολικές αίθουσες

Η μελέτη STEPS πραγματοποιήθηκε κατά τους μήνες Μάιο με Ιούλιο του περασμένου έτους. Μια περίοδο κατά την οποία εφαρμοζόταν ένα ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο COVID-19 για τη λειτουργία των σχολείων. Με τη χρήση ειδικών αισθητήρων αξιολογήθηκαν τα επίπεδα περιβαλλοντικών παραμέτρων για 24 ή 48 ώρες σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους σε δημόσια σχολεία πυκνοκατοικημένων περιοχών στην Κύπρο.

Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι, κατά το μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου σχολικού χρόνου, η θερμοκρασία αέρα στο εσωτερικό των τάξεων ήταν πιο πάνω από το συνιστώμενο ανώτατο όριο των 27ο C. Αν και ο φυσικός αερισμός των τάξεων με ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες κατά τις ώρες των μαθημάτων βοήθησε στη διατήρηση του δείκτη εξαερισμού (CO2) σε αποδεκτά επίπεδα, η θερμοκρασία ήταν υψηλή και το ένα τρίτο των μετρήσεων PM2.5 στο εσωτερικό των τάξεων ξεπέρασε τη συνιστώμενη τιμή των 15 mg/m3 ανά 24ωρο.

Η έρευνα επιβεβαιώνει τις δύσκολες συνθήκες διδασκαλίας

Κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, ανέφερε στη «Σ» ότι η εκπαιδευτική διαδικασία, για να είναι αποτελεσματική, προϋποθέτει κατάλληλες συνθήκες εργασίας για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

«Η εν λόγω έρευνα επιβεβαιώνει τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε παιδιά και εκπαιδευτικοί να εργαστούμε. Ταυτόχρονα δικαιώνει τη θέση της ΠΟΕΔ που διαχρονικά αναδεικνύει την ανάγκη τόσο της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα όσο και της εγκατάστασης κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας».

Η μελέτη παράγει δεδομένα, τα οποία θα πρέπει όσοι χαράζουν πολιτική υγείας και όλοι οι αρμόδιοι να την αξιολογήσουν και να συγκεράσουν τα αποτελέσματα μαζί με άλλα που υπάρχουν ήδη, για ν’ αποφασίσουν τα βέλτιστα παρεμβατικά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των ατόμων, όπως τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας του ΤΕΠΑΚ, Κωνσταντίνος Μακρής.

Άμεση εγκατάσταση κλιματιστικών

Διαχρονικό αίτημα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών είναι η εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία. Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τόσο τη μαθησιακή διαδικασία όσο και την ίδια την υγεία του ατόμου. «Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ θα προxωρήσουν με την εγκατάσταση τόσο κλιματιστικών, όσο και μηχανισμών καθαρισμού του αέρα, αξιοποιώντας και άλλους φορείς όπως είναι οι Σύνδεσμοι Γονέων και οι Σχολικές Εφορείες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι φορείς αυτοί έχουν συμβάλει στην εγκατάσταση κλιματιστικών σε αριθμό σχολικών μονάδων», ανέφερε η κ. Βασιλείου.

Χρειάζεται οργάνωση και χρονοδιάγραμμα

Ένα θέμα που συζητείται κάθε χρόνο, χωρίς ωστόσο σημαντικές εξελίξεις σύμφωνα με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φρίξος Ζεμπύλας, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε ότι το θέμα είναι πολυπαραγοντικό. «Πρέπει να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, ώστε τα σχολικά κτήρια να μπορούν να ‘σηκώσουν’ το ενεργειακό βάρος των κλιματιστικών. Πρέπει να αποφασιστεί αν μιλούμε για σύστημα κλιματισμού ξεχωριστό σε κάθε αίθουσα, για το οποίο την ευθύνη θα έχει ο εκπαιδευτικός, για σύστημα απολύμανσης ή για κεντρικό σύστημα κλιματισμού; Πρόκειται για διαφορετικά ενεργειακά φορτία. Το θέμα του κλιματισμού επηρεάζει την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων μας».

Επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής κλιματιστικών και χρονοδιαγραμμάτων για την εγκατάστασή τους, τονίζει η ΠΟΕΔ διά μέσου της Προέδρου της. «Ως ΠΟΕΔ παρακολουθούμε εδώ και χρόνια το εξαιρετικά σημαντικό αυτό ζήτημα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα χρονοδιάγραμμα για την εγκατάσταση των συσκευών, προς όφελος των παιδιών μας, των εργαζομένων στις σχολικές μονάδες και της προσπάθειας για αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας στην εκπαίδευση».

Γίνονται προσπάθειες βελτίωσης

«Γίνονται ενέργειες και σχεδιασμοί για τη βελτίωση των θερμοκρασιών στις σχολικές αίθουσες». Αυτό δήλωσε στη «Σ» ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Ανδρέας Μαραγκός, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει την έρευνα του ΤΕΠΑΚ, ανέφερε ότι «το ΤΕΠΑΚ όφειλε, προτού ανακοινώσει τα ευρήματα της έρευνας, να ενημερώσει επίσημα το Υπουργείο. Έτσι θα καταθέταμε τις απόψεις μας. Ωστόσο, αξίζει να τονίσουμε ότι τα καινούρια σχολεία που κτίζουμε είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και τοποθετείται κλιματισμός».

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ παρεμβαίνουν όπου κρίνεται απαραίτητο, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις για βελτίωση των συνθηκών, όπως εξήγησε ο Διευθυντής. «Γίνεται επίσης αντισεισμική αναβάθμιση στα κτήρια, έτσι αναβαθμίζονται και ενεργειακά και τοποθετούνται και κλιματιστικά. Όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, πάλι το μελετούμε. Αν, για παράδειγμα, αφού βάλουμε σκίαστρα, ή κάνουμε όλα όσα προβλέπονται και πάλι έχουμε πρόβλημα, πάλι το βλέπουμε».

Γίνονται δράσεις και ενέργειες, όπως ανέφερε ο κ. Μαραγκός. «Έχουμε το πρόγραμμα Παιδεία, σύμφωνα με το οποίο θα ρυθμίσουμε 25 σχολεία για να βελτιωθεί η θερμική άνεση στα σχολεία. Έχουμε το πρόγραμμα Interec, που ξεκινούμε πιλοτικά στο Γυμνάσιο Πλατύ Αγλαντζιάς για να πετύχουμε τη βελτίωση χωρίς κλιματιστικά.

»Όλα τα εργαστήρια σχεδόν έχουν κλιματιστικά. Οι αίθουσες πολλαπλής χρήσης στα δημοτικά έχουν κλιματιστικά. Εκείνο, όμως, το οποίο δεν υπάρχει ακόμη είναι το κονδύλι των 100.000.000. Ένα ποσό για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που χρειάζονται για να μπουν τα κλιματιστικά. Εκείνο είναι κάτι το οποίο εκκρεμεί. Όλα τα άλλα τα κάνουμε για βελτίωση της θερμικής άνεσης στις αίθουσες διδασκαλίας», ανέφερε.