Ενέργεια

Αυτοί μαλώνουν και ο κόσμος πληρώνει ρεύμα «χρυσάφι»…

Χαρτοπόλεμος και αλληλοκατηγορίες Συντεχνιών – ΡΑΕΕΚ. Ψάχνουν τρόπους για μείωση της τιμής του ρεύματος στο Προεδρικό

Με χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων και αλληλοκατηγοριών, αφενός οι Συντεχνίες εργαζομένων της ΑΗΚ και αφετέρου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τοποθετούνται στο μείζον ζήτημα της εισαγωγής ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Κύπρου. Ζήτημα που αφορά άμεσα τους λόγους που ενώ η Κύπρος θα μπορούσε να έχει φθηνότερο ρεύμα -παρά τις εξωγενείς αιτίες ανόδου των τιμών-, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε σύσκεψη στο Προεδρικό, προκειμένου να συζητήσει με μέλη της κυβέρνησης και Αξιωματούχους, τρόπους μείωσης του κόστους ενέργειας που βαραίνει ολοένα και περισσότερο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

αναστσιάδης προοεδρικο αηκ.jpg

Εκτοξεύθηκε κατά 36% η τιμή του ρεύματος

Εντωμεταξύ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στα τέλη Απριλίου, η Κύπρος είναι η χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν κατά 36% το δεύτερο μισό του 2021 σε σχέση με πέρσι.

Όσο δηλαδή οι αρμόδιες Αρχές και οι ιθύνοντες επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο για παθογένειες, καθυστερήσεις και παιχνίδια συμφερόντων, νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για να «πληρώνουν τη νύφη».

Ο Χαρτοπόλεμος Συντεχνιών ΑΗΚ – ΡΑΕΕΚ

Με ανακοινώσεις και επιστολές τους οι Συντεχνίες των Εργαζομένων της ΑΗΚ (ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ, ΣΥΒΑΗΚ και ΕΠΟΠΑΗ) «στήνουν στον τοίχο» τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κυρίως για τις προκαταρτικές της αποφάσεις που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την μη παραχώρηση επιπλέον αδειών κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων στην ΑΗΚ. Στις επιστολές των συντεχνιών, ασκείται επίσης κριτική στη ΡΑΕΚ και την άρνησή της προς την ΑΗΚ για προσθήκη φθηνών φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό της μείγμα, όπως αναφέρει σχετική επιστολή του Γενικού Ελεγκτή.

Οι συντεχνίες μάλιστα, κατηγορούν τη ΡΑΕΕΚ ότι στοχεύει στην κατάρρευση της ΑΗΚ. Συγκεκριμένα, κοινή ανακοίνωση των τριών συντεχνιών, αναφέρει πως «καταδεικνύεται ξεκάθαρα πλέον η στρατηγική της ΡΑΕΚ να μην επιτρέψει στην ΑΗΚ να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις αλλά να την φορτώσει με ασήκωτα βαρίδια, με απώτερο στόχο την κατάρρευσή της. Σε αυτό τον κυκεώνα που έχουν δημιουργήσει με λανθασμένες αποφάσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της μικρής και ηλεκτρικά απομονωμένης χώρας μας, οδηγούν σε ζημιά όλους τους καταναλωτές, στο βωμό της δημιουργίας μιας Αγοράς Ηλεκτρισμού που, αντί να μειώσει, θα αυξήσει το κόστος του ηλεκτρισμού, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον Κύπριο καταναλωτή».

Μία μέρα μετά τις ανακοινώσεις – επιστολές των συντεχνιών της ΑΗΚ, η ΡΑΕΕΚ εξέδωσε δική της απαντιτική ανακοίνωση και απέστειλε μακροσκελή επιστολή προς τις συντεχνίες.

Σε αυτήν καλεί τις συντεχνίες «να εγκαταλείψουν τον ολισθηρό δρόμο των αστήρικτων χαρακτηρισμών και να αξιοποιήσουν το τεράστιο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό που διαθέτουν για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων, που αποδεδειγμένα θα διασφαλίζουν την επάρκεια παροχής, το άνοιγμα της αγοράς, τη δημιουργία ανταγωνισμού και την αποφυγή μονοπωλιακών καταστάσεων στις δραστηριότητες της παραγωγής και της προμήθειας».

Επιπρόσθετα, η απάντηση της ΡΑΕΕΚ κάνει λόγο και για κάποιες «θετικές αναφορές» στις τοποθετήσεις των συντεχνιών, οι οποίες «θα αξιοποιηθούν στο μέλλον». Ωστόσο σημειώνει πως πολλές από τις αναφορές που γίνονται στις ανακοινώσεις των συντεχνιών, οφείλονται σε «ελλιπή πληροφόρηση».

Πυρά κατά ΡΑΕΕΚ και από Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών

Πέραν από τις συντεχνίες των εργαζομένων της ΑΗΚ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δέχεται πυρά και από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών για τα 11 σεντ ανά κιλοβατώραανώτατη ως τιμή πώλησης στην ΑΗΚ, ηλεκτρισμού που παράγουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα που αδειοδοτήθηκαν με το κρατικό σχέδιο του 2017. Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, κατηγορεί τη ΡΑΕΕΚ ότι λειτουργεί προς όφελος των ιδιωτών παραγωγών οι οποίοι βγάζουν υπερκέρδη αφού η τιμή παραείναι ψηλή. Μάλιστα υπογραμμίζεται προς επίρρωση της θέσης του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί ενέργειας (ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών) που πληρώνονται με 11 σεντ (ανώτατη τιμή) ανά κιλοβατώρα βάσει απόφασης της ΡΑΕΕΚ, ζήτησαν στο παρελθόν 8,5 σεντ ανά κιλοβατώρα!