Αναλύσεις

Μεταναστευτικό «τσουνάμι»

Σε έξι μήνες φέτος φτάσαμε τον αριθμό αφίξεων μεταναστών του 2021

«Παλιρροϊκά» είναι πλέον τα κύματα μεταναστών που καταφθάνουν στην Κύπρο, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν αρκετό για να φτάσουμε τον αριθμό των μεταναστών που κατέφθασαν στη χώρα μας κατά το 2021. Απομένουν, δε, μερικές εκατοντάδες για να ξεπεραστεί ο περσινός τεράστιος αριθμός των μεταναστευτικών ροών, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες ή και εβδομάδες.

Οι διαστάσεις του προβλήματος ξεπερνούν οτιδήποτε συσχετιζόταν μέχρι σήμερα με το φαινόμενο της μετανάστευσης, καθιστώντας αδήριτη ανάγκη τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων. Σύμφωνα με την ίδια την Κυβέρνηση, οι αιτούντες πολιτικό άσυλο ανέρχονται σήμερα στο 5% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν σε όλες τις χώρες πρώτης γραμμής της Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 1%, γεγονός που αποτυπώνει την πραγματική εικόνα του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Δημοκρατίας, υπολογίζεται ότι, τη δεδομένη στιγμή, παραμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία περίπου 50.000 μετανάστες, που είτε κατέχουν το καθεστώς ασύλου ή συμπληρωματικής προστασίας είτε η εξέταση της αίτησής τους βρίσκεται σε διαδικασία που εκκρεμεί. Τα τελευταία, δε, στοιχεία του 2021 καταγράφουν ότι πέραν των 12.000 ανθρώπων παραμένουν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θα έπρεπε να είχαν αναχωρήσει.

Την ίδια στιγμή, σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται η «πληγή» των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2022, περίπου 414 ασυνόδευτα παιδιά υπέβαλαν αίτηση ασύλου, κυρίως από αφρικανικές χώρες, αριθμός σαφώς αυξημένος σε σχέση με πέρσι, ενώ συνολικά 270 ασυνόδευτα παιδιά μεταφέρθηκαν πρόσφατα στις νέες προσωρινές δομές φιλοξενίας.

Παράλληλα, η Τουρκία επιχειρεί ανοιχτά να κεφαλαιοποιήσει τη δημογραφική υπερχείλιση των ελεύθερων περιοχών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το εφιαλτικό υβριδικό σενάριο των «πολυκοινοτικών» ταραχών.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.