Παιδεία

Η απόσυρση των αλλαγών και η «καταδίκη» των μαθητών

Πήρε πίσω τους τροποποιητικούς κανονισμούς που έστειλε στη Βουλή για «βελτίωση» του θεσμού των τετραμήνων το ΥΠΑΝ - «Εισβάλλει» ως έχει στα Γυμνάσια

Λίγο οι αντιδράσεις που υπήρξαν στις τροπολογίες, λίγο το ότι η Βουλή κλείνει οσονούπω, λίγο το ότι δεν άρεσαν στο Υπουργείο οι τροπολογίες που κατέθεσαν οι ίδιοι οι Βουλευτές, οδήγησαν στην απόφαση του Υπουργείου να αποσύρει τους τροποποιητικούς κανονισμούς για την αξιολόγηση τετραμήνων. Αυτό σημαίνει ότι η νομοθεσία παραμένει ως έχει και ο θεσμός των τετράμηνων εξετάσεων εισέρχεται δυναμικά στον γυμνασιακό κύκλο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

«Υπό το φως της εμπειρίας»

Η εμπειρία που προέκυψε από τη μέχρι τώρα σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης μαθητών στη Μέση Εκπαίδευση έφερε τις εισηγήσεις για βελτιώσεις και αλλαγές, που είναι το μόνο στο οποίο συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Οι εισηγήσεις, ωστόσο, δεν βρήκαν αποδέκτη και οι διαφωνίες κατέληξαν στο να μην αλλάξει τίποτε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο είχε διαβουλεύσεις με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, «κατά τη συζήτηση της τροποποιητικής πρότασης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού κατατέθηκε από βουλευτές αριθμός τροπολογιών, οι οποίες αντιστρατεύονται πλήρως και αναιρούν τη βασική φιλοσοφία και τον σκοπό της ήδη υφιστάμενης νομοθεσίας».

Εκτός αυτού, μια άλλη τροπολογία, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΑΝ, επιδιώκει «να ρυθμίσει θέματα σχετικά με την παραχώρηση εύλογων προσαρμογών σε ομάδες μαθητών της Ειδικής Εκπαίδευσης, τα οποία είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικά, αφορούν τέσσερεις νομοθεσίες και εξετάζονται παράλληλα από το Υπουργείο με πρόθεση κατάθεσης ολοκληρωμένης πρότασης, η οποία θα προσεγγίζει με συνέπεια το συγκεκριμένο θέμα».

Η αβεβαιότητα και το βέβαιο των προβλημάτων

Το ΥΠΑΝ έκρινε πως η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τη διεύρυνση του πλαισίου συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή είναι τεράστια, έτσι καλό θα ήταν να αποφευχθεί αυτήν τη στιγμή η ψήφιση τροπολογιών στους κανονισμούς που ενδέχεται να περιπλέξουν και να δυσχεράνουν την εφαρμογή της νομοθεσίας. «Με δεδομένο ότι σύντομα η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της και αυτές θα επανεκκινήσουν μετά την έναρξη του σχολικού έτους, κρίθηκε απαραίτητο όπως αποφευχθεί οποιαδήποτε τροποποίηση των Κανονισμών και το Υπουργείο ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι αποσύρει την πρόταση που έχει καταθέσει. Οι συγκεκριμένοι Κανονισμοί δεν θα επανακατατεθούν, αλλά μπορεί σε μεταγενέστερο στάδιο και εφόσον διαμορφωθεί σαφής πολιτική βούληση να επαναληφθεί η σχετική συζήτηση».

Καμία συζήτηση, καμία αλλαγή και ένας θεσμός γεμάτος προβλήματα ετοιμάζεται να εισέλθει στον γυμνασιακό κύκλο. Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Κωνσταντινόπουλος, σχολίασε στη «Σημερινή» την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, επαναλαμβάνοντας γι’ ακόμη μια φορά την ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων για διάλογο.

«Η δική μας η θέση, που καταθέσαμε και στον Υπουργό και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, είναι να μην επεκταθεί ο θεσμός στο Γυμνάσιο, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στο Λύκειο. Για μας και τους οργανωμένους γονείς και την ΠΣΕΜ, που έχουμε την ίδια θέση, ήταν προβληματική κατάσταση με την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν λύνονταν τα προβλήματα και συνεχώς προστίθεντο κάποια καινούρια».

Καμία όρεξη για διάλογο

Στη συνάντηση που είχαν οι οργανωμένοι εκπαιδευτικοί με τον Υπουργό Παιδείας, την περασμένη Παρασκευή, τέθηκε ξανά το ζήτημα της έναρξης ενός εποικοδομητικού διαλόγου για εξεύρεση λύσεων, απέναντι στο πολύπλοκο, καθώς φαίνεται, θέμα του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων. «Είπαμε ότι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε όλο το καλοκαίρι για να βρούμε λύσεις. Γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό που προβλέπεται στη νομοθεσία δεν είναι ικανοποιητικό, δυστυχώς δεν εισακουγόμαστε προς το παρόν και πάμε με αυτό που προβλέπεται στη νομοθεσία ως έχει.

»Ο Υπουργός, μάλιστα, μας είπε ότι δεν θέλει να ασχοληθεί άλλο με τα τετράμηνα. Αν η εκτελεστική εξουσία δεν έχει διάθεση να κάνει διάλογο, τότε δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Δεν ξέρουμε αν μπορεί η Βουλή να πάρει μια πρωτοβουλία για να αλλάξει κάτι, αλλά το ιδανικό θα ήταν να καθίσουμε όλοι και να βρούμε κάποια λύση γιατί μας έχει ταλαιπωρήσει όλους αυτή η κατάσταση και ειδικότερα τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Δεν θέλουμε να βλέπουμε ακόμη μια γενιά παιδιών να καταταλαιπωρείται με τα τετράμηνα ως έχουν».