Ειδήσεις

Πολιτεία και κόμματα για Μαρί: Οι ευθύνες, οι παραλήψεις και το χρέος

Έντεκα χρόνια μετά την τραγική επέτειο της έκρηξης στο Μαρί, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τη συνεπακόλουθη ηρωοποίηση 13 συμπολιτών μας, πολιτεία και κοινωνία αποτίνουν τις οφειλόμενες τιμές, επισημαίνοντας τις ευθύνες, τα λάθη, τις παραλήψεις και το χρέος.

Πιο κάτω παρατίθενται οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για την τραγική επέτειο:

Νίκος Αναστασιάδης: «Κανένας δεν ξέχασε τις ευθύνες του κράτους»

Σε ομιλία του στο πλαίσιο της τελετής για τους πεσόντες στο Μαρί, που διεξήχθη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι «κανείς δεν ξέχασε, κανένας δεν ξέχασε την ολιγωρία και τις ευθύνες του κράτους. Κανένας δεν ξέχασε τον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι 13 ήρωες, προκειμένου να διασώσουν την τιμή και την αξιοπρέπεια της πατρίδας τους. Πιστοί πάντα στον όρκο που έδωσαν, μέλη της Εθνικής Φρουράς και των Σωμάτων Ασφαλείας, έθεσαν υπεράνω της ζωής τους, την επιτέλεση του καθήκοντος που ανέλαβαν. […] Γι’ αυτό και ως Πολιτεία θεωρήσαμε, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της ευθύνης αλλά και έκφραση ευγνωμοσύνης, την απόδοση των οφειλομένων τιμών προς τους ιδίους, αλλά και της ανάληψης των υποχρεώσεων μας έναντι των μελών των οικογενειών τους». Μετά το πέρας της τελετής, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ο ΠτΔ σημείωσε: «Είναι μια τραγική σίγουρα μέρα που υπενθυμίζει το καθήκον της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες της, στα Σώματα Ασφαλείας, στην Εθνική Φρουρά. Γενικότερα, το καθήκον της Πολιτείας να μεριμνά, έτσι ώστε να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου όσοι είναι εντεταλμένοι με το ιερό καθήκον υπεράσπισης της πατρίδας είτε της εσωτερικής δημόσιας τάξης, να ενεργούν κάτω από συνθήκες που υπαγορεύουν οι κανόνες σωστής λειτουργίας του όποιου συστήματος».

ΔΗΣΥ: «Τα μηνύματα από την έκρηξη στο Μαρί είναι και θα παραμείνουν δυνατά»

Ο κυβερνών Δημοκρατικός Συναγερμός στάθηκε στην ανεπάρκεια που επέδειξε το κράτος όταν συνέβη η τραγική έκρηξη και σημείωσε τις ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων του τόπου:

«Η 11η Ιουλίου του 2011, σημάδεψε ανεξίτηλα τη χώρα μας με ακόμη μια τραγωδία. 13 συνάνθρωποί μας χάθηκαν εκείνη την ημέρα με την έκρηξη στο Μαρί. 13 άνθρωποι οι οποίοι με απαράμιλλο θάρρος και αυταπάρνηση προσέφεραν την ίδια τους τη ζωή στο βωμό του καθήκοντος ενώ πολλοί άλλοι ταλαιπωρούνται μέχρι και σήμερα από προβλήματα υγείας.

Εκείνη την ημέρα το κράτος επέδειξε πρωτοφανείς ανεπάρκειες και ελλείψεις. Λάθη που επέφεραν όχι μόνο την απώλεια των συνανθρώπων μας αλλά και κατέστρεψαν βασικές δομές του κράτους.

Τα μηνύματα από την έκρηξη στο Μαρί είναι και θα παραμείνουν δυνατά. Είναι ιερό καθήκον του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, να διασφαλίζουμε διαχρονικά συνθήκες ασφαλούς διακυβέρνησης με διαρκή μέριμνα προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε τέτοιες τραγωδίες να μην συμβούν ποτέ ξανά.

Το ατύχημα στο Μαρί, ήταν μια εθνική τραγωδία που δεν πρέπει και δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ και από κανένα».

ΑΚΕΛ: «Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ζωής των στελεχών που υπηρετούν την πατρίδα μας»

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για την ανάγκη προστασίας της ζωής και της ασφάλειας των υπηρετούντων την πατρίδα, αλλά και για την ευθύνη της πολιτείας ως προς την αποφυγή επανάληψης παρόμοιων τραγωδιών.

«Συμπληρώνονται σήμερα 11 χρόνια από τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης”, στο Μαρί. Το ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη των δεκατριών ανδρών της Εθνικής Φρουράς, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Η έκρηξη στο Μαρί αποτελεί διαρκή υπόμνηση προς την Πολιτεία, την διοίκηση του κράτους και τα σώματα ασφαλείας για την ανάγκη να καταστεί απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των στελεχών που υπηρετούν την πατρίδα μας. Η πολιτεία επιφορτίζεται με την ευθύνη να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοιες τραγωδίες και δεν θα θρηνήσουμε ξανά θύματα».

ΔΗΚΟ: Το χρέος της πολιτείας

Στο καθήκον της πολιτείας να διασφαλίσει ότι τα λάθη και οι παραλείψεις που παρατηρήθηκαν το 2011 δεν θα επαναληφθούν, επικεντρώθηκε η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ:

«Σαν σήμερα, πριν από 11 χρόνια, μια ανείπωτη τραγωδία έμελλε να στοιχίσει τη ζωή σε 13 παλληκάρια, αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, ναύτες και πυροσβέστες, όταν σημειώθηκε η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί.

Το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά τους 13 ήρωες που εκείνο το μαύρο πρωινό της 11ης Ιουλίου του 2011, παρέμειναν μέχρι τέλους πιστοί στο καθήκον τους, θυσιάζοντας την ίδια τους τη ζωή και εκφράζει αμέριστη συμπαράσταση προς τις οικογένειες τους.

Η πολιτεία έχει χρέος να διασφαλίσει ότι εκείνα τα λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην πολύνεκρη τραγωδία, δεν θα επαναληφθούν. Το οφείλει στις οικογένειες των ηρώων, σε όλους όσοι υπηρετούν σήμερα την πατρίδα αλλά και στις επόμενες γενεές».

ΕΔΕΚ: «Εκκρεμεί η απονομή της δικαιοσύνης»

Ως χρέος του κράτους έναντι των οικογενειών των θυμάτων, η ΕΔΕΚ ορίζει την απονομή της δικαιοσύνης και την επιβολή ποινής στους πραγματικούς ενόχους για την τραγωδία στο Μαρί:

«Μέρα απόδοσης τιμής στους 13 ήρωες της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί και υπενθύμισης πως η απονομή δικαιοσύνης ακόμη εκκρεμεί H 11η Ιουλίου είναι μέρα απόδοσης τιμής στους 13 ήρωες της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος αλλά και μέρα υπόδειξης όλων εκείνων των ενεργειών που εκ των προτέρων πρέπει να γίνονται ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε πως εκκρεμεί η απονομή της δικαιοσύνης και η επιβολή ποινής στους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της εθνικής τραγωδίας. Αυτό είναι ένα οφειλόμενο χρέος της πολιτείας που ακόμα δεν έχει καταβληθεί και παραμένει το κύριο αίτημα των οικογενειών των θυμάτων».

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών: «Τα μνημόσυνα, οι εκδηλώσεις τιμής και η ημέρα μνήμης δεν αποτελούν συγχωροχάρτι για κανένα από τους υπαίτιους»

Στο ίδιο πλαίσιο με την ΕΔΕΚ βρίσκεται και η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, το οποίο στάθηκε στην ατιμωρησία που παρατηρήθηκε και στην αδιαφορία που επιδείχθηκε έναντι του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής.

«Έντεκα χρόνια κλείνουν φέτος από τον μαύρο Ιούλη του 2011 και την φονική έκρηξη στο Μαρί, που άφησε πίσω της 13 νεκρούς.

Τα μνημόσυνα, οι εκδηλώσεις τιμής και η ημέρα μνήμης δεν αποτελούν συγχωροχάρτι για κανένα από τους υπαίτιους. Η ατιμωρησία που επικράτησε και επικρατεί ακόμα ωσάν να μην υπάρχουν ευθύνες, δικαιολογούν τις φωνές των μανάδων, συζύγων, παιδιών, συγγενών και φίλων που απαιτούν ακόμη δικαίωση για τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων. Η εξεταστική επιτροπή Πολυβίου τότε, εντόπισε ακόμη και τα βαθύτερα αίτια της καταστροφής, αλλά αυτά δεν εξετάστηκαν ποτέ και όπως σε κάθε παρόμοια περίπτωση κλείστηκε και αυτό το πόρισμα στα συρτάρια του προεδρικού.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους οικείους των θυμάτων της έκρηξης του Μαρί. Υπόσχεσή μας είναι πως δεν θα σταματήσουμε να θυμόμαστε την καταστροφή, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να ζητούμε στήριξη των συγγενών των θυμάτων. Και κυρίως δεν θα σταματήσουμε ποτέ να απαιτούμε να αλλάξουν τα κακώς έχοντα σε αυτόν τον τόπο».

ΔΗΠΑ: Η επέτειος να αποτελέσει οδοδείκτη για αποτροπή παρόμοιων παραλείψεων

Η ΔΗΠΑ, τιμώντας τα θύματα της έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011, την αποδίδει σε «εγκληματικές παραλείψεις», σε «προχειρότητα» και σε «θεσμικές αδυναμίες»:

«Ήταν ξημερώματα της 11ης Ιουλίου 2011 όταν η τεράστια έκρηξη στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” συγκλόνισε ολόκληρη την Κύπρο, και έστειλε στο θάνατο 13 αδικοχαμένα παλικάρια που πάλευαν εν ώρα καθήκοντος για να αποτρέψουν την καταστροφή.

Η ΔΗΠΑ – Συνεργασία αποτίει φόρο τιμής στους 13 ήρωες που με αυτοθυσία τοποθέτησαν το καθήκον και την αποστολή τους πάνω και από την ίδια τους τη ζωή.

Τιμούμε τη μνήμη του Ανδρέα Ιωαννίδη, του Λάμπρου Λάμπρου, του Κλεάνθη Κλεάνθους, του Μιχάλη Ηρακλέους, του Μιλτιάδη Χριστοφόρου, του Χριστάκη Χριστοφόρου, του Αντώνη Χαραλάμπους, του Ανδρέα Παπαδόπουλου, του Γιώργου Γιακουμή, του Βασίλη Κρόκου, του Σπύρου Ταντή, του Παναγιώτη Θεοφίλου και του Αδάμου Αδάμου.

Η καταδίκη αλλά και η μνημόνευση των 13 παλικαριών δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των συγγενών τους ή να θεραπεύσουν τις σοβαρές παθογένειες του κράτους. Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Ιουλίου θυμίζουν σε όλους μας τις κρατικές ευθύνες και τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία.

Η σημερινή ημέρα ας αποτελέσει τον οδοδείκτη ώστε να αποτραπούν παρόμοιες εγκληματικές παραλείψεις και να μην επαναληφθεί η προχειρότητα και οι θεσμικές αδυναμίες που οδήγησαν στα τραγικά εκείνα γεγονότα».

ΕΛΑΜ: Ένοχη η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ

Τέλος, το ΕΛΑΜ υποδεικνύει ως ένοχη τη «διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ και της Αριστεράς», υποδεικνύοντας ότι «τίποτα δεν σεβάστηκαν, τίποτα δεν σέβονται! Μέχρι σήμερα ούτε ένα συγνώμη! Δεν μετανόησαν ΠΟΤΕ για το έγκλημα που διέπραξαν στο Μαρί!»:

«Τραγική επέτειος η σημερινή. Όσα χρόνια και αν περάσουν η τραγωδία που συνέβη το ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου του 2011, δεν θα σβήσει από τις μνήμες μας, όπως και η θυσία των 13 παλικαριών που έδωσαν την ζωή τους, παραμένοντας πιστοί στο καθήκον!

Δυστυχώς, θα ζεις και θα ξαναζείς τα γεγονότα κλαίγοντας πάλι επί ερειπίων, όταν δεν μαθαίνεις από τα λάθη σου, και κυρίως όταν η πολιτεία αρνείται να αποδώσει ευθύνες στους υπαίτιους των εγκλημάτων, τιμωρώντας παραδειγματικά όσους φέρουν ευθύνη.

Η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ και της αριστεράς είναι ΕΝΟΧΗ για το φονικό στο Μαρί! Τίποτα δεν σεβάστηκαν, τίποτα δεν σέβονται! Μέχρι σήμερα ούτε ένα συγνώμη! Δεν μετανόησαν ΠΟΤΕ για το έγκλημα που διέπραξαν στο Μαρί!

Εμείς, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), από την δική μας πλευρά, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί η φονική έκρηξη, οι ηρωομάρτυρες του Μαρί, κυρίως όμως θα συνεχίσουμε να ζητούμε επιτακτικά να αποδοθούν ευθύνες!

Ας μην επιτρέψουμε στην ατιμωρησία να οδηγήσει την Κύπρο μας σε νέα μαύρα καλοκαιρία. Δεκατρείς ψυχές και οι οικογένειές τους απαιτούν δικαίωση, αναμένοντας ακόμη από την πολιτεία να πράξει τα δέοντα…

ΠΟΤΕ ξανά διακυβέρνηση από το ΑΚΕΛ και την αριστερά! Είναι επικίνδυνοι, ασεβείς προς την ανθρώπινη ζωή και μειωμένων Εθνικών αντιστάσεων!»