Περιβάλλον

Διακοπές στο δάσος

Η εναλλακτική πρόταση για όσους προτιμούν ήρεμες και οικονομικές διακοπές είναι η στροφή στο βουνό

Παραδοσιακά οι περισσότεροι επιλέγουν την απόδραση σε ένα παραλιακό μέρος ή τη μετάβαση στο εξωτερικό. Οι συνθήκες ωστόσο αλλάζουν και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές του κάθε νοικοκυριού. Οι διακοπές πια τείνουν να γίνουν κι αυτές είδος πολυτελείας και δεν είναι λίγοι όσοι δεν μπορούν οικονομικά να «σηκώσουν» το κόστος μιας εβδομάδας σε κάποιο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο.

Το θετικό της ιστορίας βρίσκεται στο ίδιο το νησί, που προσφέρει ποικιλίες απολαύσεων για κάθε απαιτητικό επισκέπτη. Τα βουνά της Κύπρου μπορούν να προσφέρουν όλα όσα επιζητούν όσοι θέλουν την πραγματική χαλάρωση αλλά και επαναφόρτιση. Μονοπάτια της κυπριακής φύσης, βοτανικοί κήποι, κατασκηνωτικοί χώροι, φεστιβάλ στα χωριά, γνωριμία με την παράδοση, αλλά και ξενώνες ή ξύλινα σπιτάκια έτοιμα να υποδεχθούν οικογένειες ή δύο άτομα που αναζητούν τις εναλλακτικές διακοπές.

Υποδομές για δασική αναψυχή

Είναι γεγονός ότι οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής επηρέασαν σε παγκόσμια κλίμακα τη δασική πολιτική σημαντικά. Η διαχείριση των δασών, όπως μας εξήγησε αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος Δασών, δεν εστιάζει πια στην παραγωγή ξύλου, αλλά στοχεύει στην αξιοποίηση των πολλαπλών δυνατοτήτων του δάσους, προς εξυπηρέτηση των σημερινών αναγκών των τοπικών κοινωνιών αλλά και ξένων επισκεπτών στον τόπο μας.

Το Τμήμα Δασών προχώρησε, λοιπόν, στον επαναπροσδιορισμό της αποστολής του, αναθεώρησε τους στόχους διαχείρισης των κυπριακών δασών και ανάμεσα στις προτεραιότητές του, πέρα από την προστασία τους, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την προστασία της βιοποικιλότητας, είναι και η παροχή υπηρεσιών και υποδομών για τη δασική αναψυχή. Το δίκτυο υποδομών που έχει δημιουργηθεί περιλαμβάνει 65 μονοπάτια μελέτης της φύσης συνολικού μήκους 316 χιλιομέτρων, 44 εκδρομικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 23.500 ατόμων, 3 κατασκηνωτικούς χώρους δυναμικότητας πέραν των 1000 ατόμων, ξενώνες διαμονής χωρητικότητας 25 ατόμων, 4 κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, 4 βοτανικούς κήπους, σημεία θέας κατά μήκος των κύριων δασικών δρόμων και κατά μήκος των μονοπατιών.

Ξενώνες και ξύλινα σπιτάκια

Στην καρδιά του δάσους της Πάφου, σε ένα ειδυλλιακό και καταπράσινο τοπίο, βρίσκεται ο Σταυρός της Ψώκας. Εκεί βρίσκονται οι ξενώνες διαμονής για τους οποίους γνωρίζουν μόνον όσοι τους ψάχνουν. Κοντά στα ενδημικά αγρινά, οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να διανυκτερεύσουν στο δάσος στους ξενώνες ή στα ξύλινα σπιτάκια που υπάρχουν εκεί. Λειτουργός του Τμήματος Δασών μάς ενημέρωσε ότι οι ξενώνες μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι 25 άτομα κατόπιν κράτησης στο τηλέφωνο 99640354. Αφού ολοκληρώσουν την κράτηση, θα πρέπει να προπληρώσουν σε κάποιο δασικό σταθμό.

Η τιμή είναι σταθερή στα 14 ευρώ για κάθε άτομο, για τα παιδιά από 6 μέχρι 12 χρονών η τιμή ανέρχεται στα 7 ευρώ, ενώ τα παιδιά μέχρι 6 χρονών διαμένουν δωρεάν, νοουμένου ότι θα μείνουν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους. Στην περίπτωση που κάποιος διαμείνει από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Απριλίου, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και τη θέρμανση, η οποία ανέρχεται στα 7 ευρώ για κάθε δωμάτιο ανά βράδυ.

Όσο για το ενδιαφέρον του κόσμου αυτό είναι αρκετά μειωμένο, είτε γιατί δεν τους γνωρίζουν πολλοί είτε γιατί οι ξενώνες δεν περιλαμβάνουν οτιδήποτε έξτρα από αυτό που προνοεί ένας ξενώνας: κρεβάτια, τουαλέτα, ντους και θέρμανση για τον χειμώνα. «Το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο λόγω των περιορισμένων ανέσεων που ψάχνει ο Κύπριος κυρίως επισκέπτης, αλλά υπάρχουν και μερικοί που επιλέγουν αυτού του είδους τη διαμονή», όπως εξήγησε λειτουργός του Τμήματος Δασών στη «Σ».

Κατασκηνωτικοί χώροι

Για τους πιο περιπετειώδεις υπάρχει και η επιλογή της κατασκήνωσης. Μια εναλλακτική επιλογή που επιλέγουν όλο και περισσότεροι νέοι που εφοδιάζονται με όλα τα απαραίτητα του κάμπινγκ και οδεύουν στους επιτρεπόμενους κατασκηνωτικούς χώρους για να ζήσουν και αυτήν τη μαγεία της φύσης.

Στα Πλατάνια βρίσκεται ο ένας από τους πλέον αγαπημένους κατασκηνωτικούς χώρους που υπάρχουν στην Κύπρο. Βρίσκεται στον δρόμο Κακοπετριάς - Τροόδους, πριν από τον δασικό σταθμό των Πλατανιών. Παρέχει θέσεις για κατασκήνωση και χώρους για τοποθέτηση τροχόσπιτων με συνολική χωρητικότητα 150 τροχόσπιτα και σκηνές μαζί. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στον εκδρομικό χώρο ανέρχεται στα 600. Στον χώρο εκεί υπάρχουν τουαλέτες, ντους, νερό και κουζίνα. Μάλιστα η περιοχή κατακλύζεται από παραθεριστές από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Δημοφιλής προορισμός για κατασκηνωτές είναι και ο κατασκηνωτικός χώρος στην Πόλη Χρυσοχούς. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 700 περίπου άτομα και ο οργανωμένος χώρος περιλαμβάνει τουαλέτες, ντους, νερό, ακόμη και σνακ μπαρ. Στα συν είναι η ακτή του κατασκηνωτικού χώρου, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο καθαρές παραλίες της Κύπρου, κερδίζοντας επάξια τη «Γαλάζια Σημαία». Η τιμή ανέρχεται στα 4 ευρώ το άτομο κάθε βράδυ και 6 ευρώ το κάθε αντίσκηνο το βράδυ.

Στον κατασκηνωτικό χώρο της Ακτής του Κυβερνήτη, λίγο έξω από τη Λεμεσό, προσφέρονται κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους, κοινόχρηστη κουζίνα και προκαθορισμένος χώρος για ψήσιμο. Εκεί χωράνε περίπου 100 σκηνές και τροχόσπιτα. Η τιμή ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά άτομο το κάθε βράδυ.

Πιο μικρός κατασκηνωτικός χώρος είναι αυτός στο Καμπί του Καλογήρου και βρίσκεται κοντά στο χωριό Πρόδρομος. Είναι χωρητικότητας 80 αντισκήνων ή τροχόσπιτων και 300 ατόμων. Οι τιμές στους κατασκηνωτικούς χώρους που διαχειρίζεται το Τμήμα Δασών, στα Πλατάνια και στο Καμπί του Καλογήρου κυμαίνονται από 3 ευρώ μέχρι 5 ευρώ την ημέρα για σκηνή ή τροχόσπιτο.

Το σίγουρο είναι ότι όποιον και να επιλέξει κανείς, θα αποκομίσει εμπειρίες και αναμνήσεις για μια ζωή.