Ελλάδα

"Κόλπα" κυριαρχίας στα ελληνοτουρκικά

Πόκερ για σκληρά νεύρα με την τουρκική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας - Η Αθήνα απαντά με υποθαλάσσιες έρευνες και αεροναυτική άσκηση σε Κρήτη και Καστελόριζο – Ύπουλο τέχνασμα από την Άγκυρα – Βάζει φρένο στην αναβάθμιση και πώληση F-16 στην Τουρκία το Ελληνικό και Εβραϊκό λόμπι στις Η.Π.Α.

Καμία διάθεση αποκλιμάκωσης από την Τουρκία που συνεχίζει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες. Η Άγκυρα παρουσιάζει ως δικές της, περιοχές τις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμεύσει για υποθαλάσσιες έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης και για αεροναυτικές ασκήσεις στην θάλασσα του Καστελόριζου. Οι κοινές αεροναυτικές ασκήσεις της Ελλάδας με την Ισραηλινή αεροπορία θα πραγματοποιηθούν στα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών στην θάλασσα του Καστελόριζου νοτιοανατολικά της Μεγίστης. Η Τουρκία ύπουλα και αμφισβητώντας για μια ακόμα φορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή του Καστελόριζου, αλλά αποφεύγοντας να πάει κόντρα στο Ισραήλ, προχώρησε σε έκδοση αντί-Navtex με ακριβώς τις ίδιες συντεταγμένες και χρόνο σε μια προσπάθεια να φανεί στο διεθνές σύστημα οδηγιών προς ναυτιλομένους, πως αυτή δίνει την έγκριση.

Φρένο στα τουρκικά F-16

Tο Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας και η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή στις ΗΠΑ, βάζουν φρένο στην πώληση αλλά και την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που ήδη διαθέτει η Τουρκία. Σε κοινή τους επιστολή ζητούν από τη βουλή των αντιπροσώπων να στηρίξει την τροπολογία του Κρις Πάπας, καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τον ήδη υπάρχοντα στόλο της για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάπας απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εκσυγχρονίσουν τα F-16 της Τουρκίας και να της πουλήσουν νέα, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι, η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας.

Θορυβήθηκε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τους τουρκικούς χάρτες που απεικονίζουν πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος τους Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται. Ακολούθως, επανέλαβε τη θέση πως Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή.

Ενίσχυση αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας

Τώρα όσο ποτέ άλλοτε η ελληνική αποτρεπτική ισχύς πρέπει να βρίσκεται στο μέγιστο των επιχειρησιακών και αμυντικών της ικανοτήτων. Για αυτό το λόγο, αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος για την απόκτηση τριών αμερικανικών Μη επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου MQ-9 Reaper στα ελληνικά «θεριστής». Τα συγκεκριμένα drones έχουν ακτίνα δράσης μέχρι την Κύπρο και δυνατότητα να παραμένουν χωρίς ανεφοδιασμό στον αέρα έως και 48 ώρες. Με αυτό τον τρόπο εντάσσεται και η Κύπρος στο χώρο τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αμυνθεί. Η Αθήνα βρίσκεται επίσης σε επαφές με το Ισραήλ για την απόκτηση του πιο εξελιγμένου drone τύπου Heron με δυνατότητα πραγματοποίησης και επιθετικών αποστολών αφού μπορούν να φέρουν και πυραύλους. Τα αμερικανικά και τα ισραηλινά UAV αποτελούν την ελληνική απάντηση στην αναδυόμενη απειλή των τουρκικών Bayraktar και μπορούν να φρουρήσουν το Αιγαίο, την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον Έβρο. Με τις τελευταίες εξελίξεις η Ελλάδα αποκτά ένα μεγάλο τεχνολογικό πλεονέκτημα, το οποίο η Τουρκία ίσως να μην μπορεί να καλύψει μέχρι και το τέλος της δεκαετίας.