Πολιτισμός

Ακτινογραφία αποκάλυψε άγνωστη αυτοπροσωπογραφία του Van Gogh

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ακτινογραφία αποκάλυψε το πρόσωπο ενός γενειοφόρου, με καπέλο και μαντήλι δεμένο στον λαιμό του

Αυτοπροσωπογραφία του Ολλανδού ζωγράφου Vincent van Gogh ανακαλύφθηκε πίσω από έναν από τους πίνακές του.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (14 Ιουλίου 2022), η Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας ανακοίνωσε ότι συντηρητές της ανακάλυψαν την κρυμμένη αυτοπροσωπογραφία στη διάρκεια εξέτασης με ακτίνες Χ ενός έργου του Van Gogh («Head of a Peasant Woman», 1885), στο πλαίσιο επερχόμενης έκθεσης.

Βάσει της ανακοίνωσης, η ακτινογραφία αποκάλυψε το πρόσωπο ενός γενειοφόρου, με καπέλο και μαντήλι δεμένο στον λαιμό του.

TXU3SPQJ5ZJQHC7L2W4HV7PK5E.jpg
Πηγή: Neil Hanna/Handout via REUTERS

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι κρυμμένο πίσω από χαρτόνια και επίπεδα κολλητικής ουσίας.

«Όταν είδαμε την ακτινογραφία για πρώτη φορά, φυσικά ήμασταν κατεθνθουσιασμένοι», δήλωσε η Lesley Stevenson, ανώτερη συντηρητής έργων ζωγραφικής. «Μια τόσο μεγάλη ανακάλυψη τυχαίνει μια ή δύο φορές στη ζωή ενός συντηρητή».

Σημειώνεται ότι ο Ολλανδός ζωγράφος πολλές φορές επαναχρησιμοποιούσε τους καμβάδες του, σχεδιάζοντας και στις δύο πλευρές.

Πλέον οι λειτουργοί της Εθνικής Πινακοθήκης της Σκωτίας εργάζονται για την αφαίρεση της κολλητικής ουσίας και των χαρτονιών που καλύπτουν το ανακαλυφθέν πορτρέτο, χωρίς να προκαλέσουν ζημιά στο έργο που απεικονίζεται στην άλλη πλευρά του πίνακα.

*Κεντρική φωτογραφία: Το έργο του Vincent Van Gogh, πίσω από το οποίο εντοπίστηκε η άγνωστη αυτοπροσωπογραφία του. Neil Hanna/Handout via REUTERS