Ελλάδα

Στις φλόγες η Σάμος

Συνεχίζεται και σήμερα Πέμπτη η μάχη με τις φλόγες - Ελπίδες για οριοθέτηση μέσα στην ημέρα

Συνεχίζεται η μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες στη Σάμο, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από αέρος. Μέσα στη νύχτα κατέφτασαν αεροπορικώς 28 πυροσβέστες από την Αθήνα, καθώς και πεζοπόρο τμήμα, οι οποιοι ρίχτηκαν ήδη στη μάχη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, συνολικά επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των 28 πυροσβεστών που μετέβησαν χθες το βράδυ αεροπορικώς από την Αττική, 15 οχήματα και 2 Ε/Π.

Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών με εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της νήσου Σάμου.

Για τις συνθήκες και τα αίτια της πυρκαγιάς, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Οι καιρικές συνθήκες σήμερα είναι πολύ καλύτερες, με τους ανέμους να έχουν στραφεί σε ήπιους ανατολικούς, γεγονός που διευκολύνει το έργο της πυρόσβεσης.

Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι στην Αγία Κυριακή, που χθες είχε εκκενωθεί προληπτικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, νωρίς το πρωί, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης, δήλωσε ότι στη διάρκεια της νύχτας υπήρχε μικρότερη ένταση των ανέμων και η φωτιά δεν επεκτάθηκε όπως έκανε τις προηγούμενες ώρες.

Ο κ. Λυμπέρης πρόσθεσε ότι με το πρώτο φως της ημέρας το νησί περιμένει την εναέρια βοήθεια. «Ελπίζουμε να έχουμε οριοθέτηση της φωτιάς μέσα στην ημέρα» πρόσθεσε ο δήμαρχος. 

Όπως είπε, έχουν εκκενωθεί η Μακριά Πούντα, από όπου πέρασε η φωτιά, αλλά δεν κάηκαν σπίτια, ο Λιμνιώνας, από όπου μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος περίπου 400 τουρίστες, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και η Αγία Κυριακή.

Έχουμε απώλειες σε δάσος και ελαιόδεντρα, αλλά ευτύχως δεν χάθηκαν σπίτια, πρόσθεσε ο κ. Λυμπέρης και ζήτησε να κινηθούν οι δυνάμεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τον συντονισμό της κατάσβεσης έχει ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης. Στο σημείο βρίσκονται επίσης η Διοικήτρια της ΠΥ Ν. Σάμου Σταυρούλα Μπονέ και ο Διοικητής της ΠΥ Σάμου Γιώργος Μιαούλης.

Για σήμερα Πέμπτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, σε Αττική, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία.


σαμ1.jpg



«Ειναι πολύ μεγαλη η πυρκαγιά, η πυροσβεστική είναι συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς οι άνεμοι είναι ισχυροί» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. 

σαμ3.jpg

ΠΗΓΗ: skai.gr