Τα τελευταία «θερινά» πονταρίσματα Χριστοδουλίδη - Μαυρογιάννη
Την ερχόμενη εβδομάδα οι τελευταίες συναντήσεις ουσίας, πριν η προεκλογική περίοδος μπει σε ύφεση λόγω καλοκαιριού
Αυτήν την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι τελευταίες συναντήσεις ουσίας, μεταξύ κομμάτων και επιτελείων, πριν η προεκλογική περίοδος μπει σε ύφεση λόγω καλοκαιριού. Η καταγραφή και επεξεργασία θέσεων και προτάσεων πολιτικής, ωστόσο, δεν φαίνεται να σταματά λεπτό, καθώς από τον Σεπτέμβρη, οπότε θα ληφθούν και οι τελευταίες αποφάσεις των αναποφάσιστων κομμάτων, τα ψέματα τελειώνουν.
Πάση θυσία Οικολόγους θέλει ο Μαυρογιάννης
Τα αβγά του στο καλάθι των Οικολόγων βάζει κυρίως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, καθώς, πέραν της έστω και μικρής ώθησης που μπορεί να δώσει το Κίνημα, στο επιτελείο εκτιμούν πως θα λάβει νέα δυναμική η υποψηφιότητα, εάν καταφέρει να ξεφύγει από τη μονοκομματική στήριξη. Εξάλλου, και η ηγεσία του ΑΚΕΛ είχε κάνει αυτήν την επιλογή ως «επιλογή διεύρυνσης» και οτιδήποτε λιγότερο θα θεωρείτο αποτυχία.
Πηγές από το επιτελείο αναφέρουν πως «στη συνάντηση με τους Οικολόγους όντως υπήρχε πολύ καλό κλίμα κι αυτό ακριβώς βγήκε προς τα έξω με τις δηλώσεις». Χαρακτηριστικό το ότι αναφέρουν πως δεν πήγαν για στήριξη, αλλά για κάτι περισσότερο, παίζοντας το χαρτί της ανάγκης για «πράσινη συγκυβέρνηση». «Δεν θέλουμε να έρθουν απλώς να εμβολιάσουν το πρόγραμμά μας στην προστασία του περιβάλλοντος. Θέλουμε να συζητήσουμε συνολικά, οριζόντια, σε όλα τα θέματα». Ενδεικτικό το ότι - για την ώρα - έχουν βγάλει εκτός πλάνου άλλα οικολογικά και περιβαλλοντικά κινήματα, λόγω των κακών και ανταγωνιστικών σχέσεων με τα οποία πιθανώς να έχει το Κίνημα Οικολόγων, ενώ σημειώθηκε και η αντιπαράθεση της Άννας Θεολόγου - η οποία συμμετέχει στο Επιτελείο Μαυρογιάννη - με το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών. Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος πλέον στρέφεται σε επαφές με τον κόσμο, με το πρόγραμμά του να περιλαμβάνει πολλές περιοδείες σε πόλεις και χωριά, ενώ τέλη καλοκαιριού αναμένεται να υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη σύνθεση του επιτελείου.
Προς «μικρή λίστα» υποψηφίων οδεύουν οι Οικολόγοι
«Λιτές και προσεκτικές», από την άλλη, οι δηλώσεις στελεχών των Οικολόγων, σε σχέση με την επικείμενη απόφαση του Κινήματος, η οποία τοποθετείται μεταξύ Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου. Η ηγεσία τώρα ετοιμάζει μιαν αναφορά προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συνέλθει τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, για να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τα επόμενα βήματα. Το ιδανικότερο πρακτικό σενάριο θεωρείται μια λίστα ενός ή δύο τελικών προσώπων, με τους οποίους θα προχωρήσουν σε λεπτομερέστερη διαπραγμάτευση. Το Κίνημα εξακολουθεί να είναι πολυσυλλεκτικό, με τις τάσεις να περιλαμβάνουν Μαυρογιάννη, Χριστοδουλίδη, Κολοκασίδη και Δημητριάδη.
Πηγές από το κόμμα επιμένουν πως δεν αποτελούν εύκολο στόχο για κανέναν, ενώ αυτήν την περίοδο στοχεύουν να αναδείξουν λεπτομερώς και να θέσουν περιφερειακά θέματα στην προεκλογική ατζέντα, που εκ φύσεως προτάσσει ένα περιβαλλοντικό κίνημα. Από τις δημόσιες συγκοινωνίες και την όδευση δρόμων από πάρκα, μέχρι τα καύσιμα, την αγροτική πολιτική και την ακρίβεια, πάντα υπό ένα οικολογικό πρίσμα.
Κλείδωσαν οι δύο, μένουν δύο
Μετά και την επικύρωση της στήριξης από την ΕΔΕΚ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένει την τελική απόφαση της ΔΗΠΑ, ενώ από το κάδρο δεν φεύγουν οι Οικολόγοι, με τα στελέχη των τελευταίων να είναι σαφώς διχασμένα. Σε αντίθεση με τη ΔΗΠΑ, όπου υπάρχει μια πιο γενικευμένη τάση μιας έστω συμπάθειας, στους Οικολόγους υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θέλουν να ακούσουν το εν λόγω όνομα. Στο κάδρο, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνει η συνάντηση ΔΗΠΑ - Χριστοδουλίδη την ερχόμενη εβδομάδα, με επίκεντρο την εσωτερική διακυβέρνηση, αφού θεωρείται πως η δεύτερη συνάντηση ήταν έκτακτη, λόγω των ζητημάτων που προέκυψαν μετά τη στήριξη από το ΔΗΚΟ και τις δηλώσεις ΔΗΚΟϊκών για το Κυπριακό. Η ακριβής μέρα και ώρα δεν έχει κλειδώσει.
Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη, πέραν του ότι προσπαθούν να τραβήξουν σαφή όρια απέναντι στα κόμματα που στήριξαν, ως προς τη σύσταση του Επιτελείου, επιδιώκουν να εξωτερικεύουν μια συστηματική δουλειά σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων. Θέλοντας να αντιπαρέλθουν όσους κατηγορούν για απουσία συγκεκριμένων θέσεων και απολίτικο προεκλογικό. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί πλήρως το φθινόπωρο και θα συνεχιστούν οι «παρουσιάσεις πολιτικών», όπως τις ονομάζουν, στη βάση της ταξινόμησης που έκανε το επιτελείο.
Αγγίζει Χριστοδουλίδη η σύμπραξη ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων;
Πηγές από τη ΔΗΠΑ εκτιμούν πως από μέρος τους, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει και μια συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στο κόμμα εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ως προς το «συνονθύλευμα», όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε στη «Σημερινή», που δημιουργείται γύρω από την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Μάλιστα, προσεγγίζουν ως παράταιρη τη σύμπραξη με την ΕΔΕΚ και προτάσσουν τη ΔΗΠΑ ως τη «φυσική ιδεολογική σύμμαχο» του υποψηφίου. Είναι σαφές πως τόσο το λεκτικό, όσο και ο πυρήνας των προτάσεων Χριστοδουλίδη αντλούν αναφορές και από τη μεταμοντέρνα ατζέντα και το αμερικανικό παράδειγμα του ευρύτερου «κοινωνικά φιλελεύθερου ρεύματος», που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις «ταυτοτικές πολιτικές», υπό το πρίσμα των αμιγώς ατομικών και όχι των συλλογικών δικαιωμάτων. Ήδη, άτομα που συμμετέχουν στο επιτελείο του, δίνουν αυτό το στίγμα. Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον, είναι η εξωτερίκευση θέσεων, όπως π.χ. εκτρώσεις, γάμος και τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, διαδικασία μετάβασης φύλου, από τον υποψήφιο. Πώς, δηλαδή, θα καταφέρει να συγκεράσει την απήχηση που έχει στα νεολαιίστικα μεσοστρώματα που θέτουν προνομιακά στη δημόσια συζήτηση αυτές τις θεματικές, με την απήχησή του σε ένα συντηρητικό κοινό. Ή την ΕΔΕΚ που έχει πιο συντηρητικά αντανακλαστικά, με τη ΔΗΠΑ ή ακόμη και τους Οικολόγους.
Σεπτέμβριο οι Κυνηγοί
Στο παιχνίδι παραμένουν και οι μη κοινοβουλευτικοί «μικρότεροι». Το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών (ΚΕΚΚ) έχει αναβάλει το Παγκύπριο Συνέδριο, καθώς φαίνεται να συνιστάται περισσότερη υπομονή πριν από τις τελικές αποφάσεις, παρά την αρχική θετική προδιάθεση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Από τη μια υπάρχει διάθεση για να εμπλακεί στη διαμόρφωση πολιτικών, αλλά, από την άλλη, υπάρχει ο φόβος να χαθεί η αντιπολιτευτική του αξιοπιστία, πριν καν εισέλθει στη Βουλή και εδραιωθεί στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό. Το νέο συνέδριο προγραμματίστηκε για τον Σεπτέμβριο.