Τουρισμός

Δεκαπενταύγουστος: Οι Κύπριοι επιλέγουν διακοπές στην Ελλάδα, παρά την ακρίβεια

Στον Θεό εκτοξεύθηκαν οι τιμές για ταξίδι στην Ελλάδα, την ώρα που στην Κύπρο οι τιμές των ξενοδοχείων σημειώνουν πτώση σε σχέση με πέρσι

Την Ελλάδα και τα μαγευτικά νησιά της επιλέγουν οι Κύπριοι ταξιδιώτες για τις διακοπές τους και φέτος το καλοκαίρι και ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο. Παρόλο που το κόστος ταξιδιού στην Ελλάδα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, αυτό δεν πτοεί τους παραθεριστές που τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν ταξίδεψαν λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα, ο εσωτερικός τουρισμός και οι διακοπές σε ξενοδοχεία της Κύπρου φαίνεται να χάνουν έδαφος, παρότι οι τιμές είναι ελαφρώς φθηνότερες από πέρσι. Αυτό το δεδομένο προκύπτει από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων που μέχρι στιγμής προέρχονται κατά βάση από ξένους τουρίστες. Βέβαια, το ποσοστό των Κυπρίων όσο κοντοζυγώνουν οι διακοπές του Δεκαπενταύγουστου αναμένεται να αυξηθεί, αφού ως γνωστόν οι πλείστοι Κύπριοι κλείνουν τις εγχώριες διακοπές τους την τελευταία στιγμή.

Πρώτη στις προτιμήσεις μας παραμένει η Ελλάδα και τα νησιά της. Τα νησιά που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος είναι τα μεγάλα, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα κι απ’ εκεί και πέρα η Μύκονος και η Σαντορίνη

Πανάκριβη η Ελλάδα, φθηνότερη η Κύπρος

Σύμφωνα με μελέτη της Mabrian, του κορυφαίου παροχέα ανάλυσης δεδομένων και πληροφοριών για τον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πλαίσιο της οποίας αναλύονται οι προοπτικές του τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη, η έλλειψη των Ρώσων τουριστών για το φετινό καλοκαίρι στην Κύπρο προκάλεσε πτώση των ξενοδοχειακών τιμών. Ενώ, αντίθετα, στην Ελλάδα η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τη χώρα να καταγράφει διψήφιο ποσοστό αύξησης της αεροπορικής χωρητικότητας στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ανάλυση εξετάζει συγκεκριμένα την αεροπορική χωρητικότητα, λαμβάνοντας τα δεδομένα του 2022 και συγκρίνοντάς τα με τα δεδομένα του προ-πανδημικού καλοκαιριού του 2019. Ταυτόχρονα, οι τιμές των ξενοδοχείων και η ζήτηση για προορισμούς εμπνευσμένης αναζήτησης συγκρίνονται με το καλοκαίρι του 2021, ώστε να γίνει κατανοητή η πορεία της ανάκαμψης του τουρισμού στους εν λόγω προορισμούς της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συνολική προπανδημική αεροπορική χωρητικότητα ανακάμπτει σιγά-σιγά. Ωστόσο, το επίπεδο ανάκαμψης είναι πολύ διαφορετικό σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι χώρες που ανακάμπτουν καλύτερα είναι: η Ελλάδα, με περίπου 16.500.000 εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις το διάστημα 1η Ιουνίου με 31 Αυγούστου. Η χώρα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανόδου 11% της αεροπορικής χωρητικότητας, με επόμενη τη Ρουμανία, με 6%. Ακολουθούν η Σερβία και η Κροατία, οι οποίες καταγράφουν μετριοπαθή μείωση κατά 3% και 1%, ενώ η Κύπρος, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία καταγράφουν διψήφιο ποσοστό μείωσης κατά 11%, 15% και 27%, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, ανάκαμψη των τιμών παρατηρείται στον τομέα της φιλοξενίας, ιδίως στα ξενοδοχεία 4 αστέρων. Για παράδειγμα, η Κροατία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία παρουσιάζουν αύξηση των τιμών σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων, ενώ η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην κατάταξη που παρουσιάζει μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων. Η Ελλάδα εμφανίζει τις υψηλότερες τιμές στα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων, οι οποίες διαμορφώνονται σε 107 ευρώ και 172 ευρώ, αυξημένες κατά 5% και 2%, αντίστοιχα. Ενώ, στα ξενοδοχεία πέντε αστέρων οι πιο ακριβές τιμές καταγράφονται στην Κροατία (317 ευρώ), αυξημένες κατά 20%. Ακολουθεί, στη δεύτερη θέση, η Ελλάδα, με 310 ευρώ, τιμή αυξημένη κατά 11%. Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι, ειδικά στην Κύπρο, το 2021 η Ρωσία ήταν η τρίτη αγορά προέλευσης όσον αφορά την αεροπορική χωρητικότητα και η δεύτερη σε αξιολογήσεις ξενοδοχείων. Συνεπώς, η έλλειψη Ρώσων τουριστών για το φετινό καλοκαίρι προκάλεσε πτώση των ξενοδοχειακών τιμών για τον συγκεκριμένο προορισμό. Το ίδιο ζήτημα προκύπτει και στην περίπτωση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς για τις δύο αυτές αγορές η Ρωσία ήταν επίσης η τέταρτη και τρίτη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης ταξιδιωτών, αντίστοιχα.

Πρώτη στην προτίμηση των Κύπριων η Ελλάδα

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, και ερωτηθείς εάν οι Κύπριοι θα ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε πως πολύς κόσμος ήδη ταξίδεψε, ενώ έχουν γίνει πάρα πολλές κρατήσεις και για τον Αύγουστο. Όσον αφορά τους πρώτους σε προτίμηση προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές για τους Κύπριους ταξιδιώτες, ο κ. Παπαχαραλάμπους επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε όλοι. Ότι δηλαδή πρώτη στις προτιμήσεις μας παραμένει η Ελλάδα και τα νησιά της. Κι αυτό προκύπτει από τη γενική εικόνα για όλο το καλοκαίρι και όχι μόνο για τον Δεκαπενταύγουστο. «Τα νησιά που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος είναι τα μεγάλα νησιά, όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα κι απ’ εκεί και πέρα η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά βλέπουμε κίνηση και σε άλλα νησιά όπως τα Κουφονήσια, η Σκιάθος, Ιθάκη, ενώ ζήτηση έχουν και η Στερεά Ελλάδα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πελοπόννησος», πρόσθεσε. «Πέραν της Ελλάδας, οι προορισμοί που έχουν ζήτηση φέτος είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού γίνονται αρκετά ταξίδια στο Λονδίνο, οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Αυστρία, η Ελβετία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Γαλλία, κι αυτό γιατί φέτος οι πτήσεις προς αυτές τις χώρες είναι αυξημένες», είπε.

Πακέτα διακοπών για όλες τις τσέπες

Ερωτηθείς για την αύξηση του κόστους των διακοπών στην Ελλάδα, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως, τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία, δεν θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση. Όσον αφορά τα αεροπορικά εισιτήρια, όπως εξήγησε, «η τιμή διαμορφώνεται αναλόγως του πότε θα κάνεις την κράτηση, αφού όσο πιο νωρίς τα κλείσεις θα τα βρεις πιο φθηνά, ενώ αν κάνεις τελευταία στιγμή την κράτηση θα είναι θέμα ζήτησης και προσφοράς, οπότε θα είναι και πιο ακριβά. Έτσι λειτουργούν οι αλγόριθμοι των αεροπορικών εταιρειών».

Οι τιμές για ένα πακέτο διακοπών, όπως είπε, διαμορφώνονται ανάλογα από το ξενοδοχείο της επιλογής του πελάτη, ή τον προορισμό, αφού άλλα νησιά παραδοσιακά είναι πιο ακριβά και άλλα είναι φθηνότερα. «Ένα πακέτο μπορεί να ξεκινά από 450-500 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 2.000-2.500 χιλιάδες», πρόσθεσε. «Μία λογική μέση τιμή με διαμονή και πρόγευμα είναι γύρω στα 700 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών εισιτηρίων», συμπλήρωσε.

Κληθείς να δώσει κάποιες συμβουλές για πιο οικονομικές διακοπές, ο κ. Παπαχαραλάμπους τόνισε πως δεν πρέπει να μένει κάποιος την τελευταία στιγμή για να κλείσει, καθώς υπάρχει ένα επιπρόσθετο κόστος. «Η συμβουλή μου ως επαγγελματία είναι να εμπιστευόμαστε τους ταξιδιωτικούς πράκτορες που μπορούν να μας βοηθήσουν. Απ’ εκεί και πέρα υπάρχει και το θέμα της ασφάλειας. Αν κλείσω ένα αεροπορικό εισιτήριο μόνος μου μπορεί να μην έχω περισσότερες καλύψεις εάν ακυρωθεί το ταξίδι ή αν έχει καθυστέρηση, ενώ εάν αποταθούμε στα ταξιδιωτικά γραφεία τότε μας καλύπτει η νομοθεσία περί οργανωμένων ταξιδίων». Άρα κρατάμε το «όσο πιο νωρίς, τόσο πιο φτηνά» και πρέπει πάντα να έχουμε στο νου πως οι επαγγελματίες ταξιδιωτικοί πράκτορες μπορούν να μας βοηθήσουν.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπαχαραλάμπους είπε πως υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα πακέτα, καθώς η ζήτηση είναι μεν πολύ αυξημένη σε σχέση με πέρσι, αλλά δεν αναμένεται ότι θα φτάσουμε τα νούμερα του 2019. «Θα είμαστε όμως σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό», είπε καταληκτικά.

Σύγκριση τιμών αεροπορικών εισιτηρίων

Σε έρευνα που διενεργήσαμε, εντοπίσαμε τις φθηνότερες αλλά και τις ακριβότερες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων για την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου (8 - 21 Αυγούστου) με προορισμό την Ελλάδα, που βρίσκεται διαχρονικά ψηλά στις προτιμήσεις του Κύπριου τουρίστα. Αξίζει να αναφερθεί πως σε κάποια νησιά που αναφέρονται πιο κάτω δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις, οπότε μπορεί να υπάρχουν μία ή και δύο στάσεις. Οι τιμές περιλαμβάνουν μια μικρή χειραποσκευή ή αλλιώς αποσκευή καμπίνας (τσάντα φορητού υπολογιστή ή γυναικεία τσάντα ή μικρό σακίδιο πλάτης που πρέπει να χωράει κάτω από την μπροστινή σας θέση). Αν θέλετε να προσθέσετε μια τροχήλατη αποσκευή καμπίνας (10kg που χωράει στο ντουλάπι αποσκευών πάνω από τις θέσεις των επιβατών) τότε η τιμή για κάθε αεροπορική εταιρεία είναι διαφορετική, ενώ το ίδιο ισχύει και με τη μεγάλη, που είναι για παράδοση (20kg ή 32kg). Αρκετές εταιρείες έχουν ως επιλογή τρία πακέτα εισιτήριων, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του επιβάτη όσον αφορά τις αποσκευές.

Αρχή κάνουμε με την Αθήνα, όπου η φθηνότερη τιμή είναι στα €237 και η ακριβότερη φτάνει τα €578. Για τη Θεσσαλονίκη η φθηνότερη τιμή είναι στα €311 και η ακριβότερη τιμή στα €411. Για το αγαπημένο νησί για τους λάτρεις του φαγητού, την Κρήτη, η φθηνότερη τιμή είναι στα €366 και η ακριβότερη τιμή στα €825. Για το κοντινότερό μας νησί, τη Ρόδο, η φθηνότερη τιμή είναι στα €430 και η ακριβότερη τιμή φτάνει τα €845. Τα εισιτήρια για την Κέρκυρα κυμαίνονται μεταξύ των €349 και €649. Για το νησί των ανέμων, τη Μύκονο, η φθηνότερη τιμή είναι στα €409 και η ακριβότερη τιμή είναι στα €707. Στη Σαντορίνη, με την υπέροχη θέα του ηλιοβασιλέματος, μπορείς να πετάξεις από €322, με το πιο ακριβό εισιτήριο να φτάνει τα €707. Αν θες να επισκεφθείς τη Ζάκυνθο, η φθηνότερη τιμή είναι στα €446 και η ακριβότερη τιμή στα €647. Τα εισιτήρια για Σκιάθο ξεκινούν από €379 και φτάνουν μέχρι και τα €645.

Άλλα νησιά που αποτελούν επιλογή για τους Κύπριους ταξιδιώτες είναι η Χίος με τη φθηνότερη τιμή να είναι στα €384 και την ακριβότερη τιμή στα €668, η Πάρος, όπου μπορείς να ταξιδέψεις από €465 με €716 και η Νάξος, με την φθηνότερη τιμή να ανέρχεται στα €524 και την ακριβότερη τιμή να είναι στα €637. Το εξωτικό νησί των Κυκλάδων, η Μήλος, με τη φθηνότερη τιμή να ανέρχεται στα €528 και την ακριβότερη στα €676 και το νησί του Ιπποκράτη, η Κως, με την φθηνότερη τιμή να είναι στα €383 και την ακριβότερη να φτάνει στα €683. Τέλος, για το αεροδρόμιο της Πρέβεζας, μπορείς να ταξιδέψεις με €468.

ΠΑΣΥΞΕ: Οι τιμές είναι ελαφρώς φθηνότερες από πέρσι

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μίλησε στη «Σ» για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου και την πληρότητα των ξενοδοχείων φέτος το καλοκαίρι.

Αναφερόμενος στις τιμές των ξενοδοχείων, είπε πως «υπάρχουν διαφόρων ειδών ξενοδοχεία για όλα τα γούστα του κάθε επισκέπτη. Ωστόσο, βάσει επίσημων μελετών, φέτος οι τιμές είναι ελαφρώς φθηνότερες από πέρσι, σε αντίθεση με άλλες αγορές, όπως η Ελλάδα, όπου είναι αρκετά υψηλό το κόστος». «Οι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου στην πλειοψηφία τους απορρόφησαν όλα τα αυξημένα κόστη που υπάρχουν μέχρι στιγμής -όπως το κόστος ενέργειας, το κόστος πρώτων υλών και το κόστος προσωπικού- προκειμένου η Κύπρος να μένει στην αγορά ανταγωνιστική», εξήγησε.

Σχολίασε, επίσης, πως είναι αρκετοί εκείνοι που περιμένουν να κάνουν κράτηση την τελευταία στιγμή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Μέχρι αυτή την στιγμή, όπως μας ανέφερε, η πληρότητα κυμαίνεται στο 65%-70% για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Ενώ την πρωτιά στην προτίμηση του κοινού κατέχουν γι’ ακόμη μια φορά η ελεύθερη Αμμόχωστος και η Πάφος.

Ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία των κρατήσεων αφορούν κυρίως ξένους, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός δεν ξεπερνά το 8-10% της τουριστικής βιομηχανίας γενικά.

Τέλος, υπενθύμισε ότι από τον Μάιο είναι σε ισχύ τα επιχορηγημένα σχέδια της Κυβέρνησης, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν αρκετοί για να κάνουν τις διακοπές τους και σημείωσε πως αυτά ισχύουν μέχρι και το τέλος του Ιούλη για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει τις διακοπές του.