«Καμπανάκι» από Δημοσιονομικό Συμβούλιο για Σχέδιο Ανάκαμψης

Ανησυχίες και προειδοποιήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης

Ανησυχία εκφράζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκπλήρωση της 14ης και τελευταίας προϋπόθεσης για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης (ΣΑΑ), υπενθυμίζοντας την αναφορά του Συμβουλίου ότι συνέχιση της καθυστέρησης υλοποίησης του ΣΑΑ θα οδηγήσει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη και την ανεργία.

Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο, χωρίς να εκφράζει άποψη ως προς το περιεχόμενο που θα λάβει η εκπλήρωση της εν λόγω προϋπόθεσης, υπογραμμίζει πως «το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κατεπείγον».

Στην ανακοίνωσή του Συμβούλιο επαναλαμβάνει το σχόλιό του στην Ενδιάμεση Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου (Ιούνιος 2022), ότι η συνέχιση της καθυστέρησης στην υλοποίηση του ΣΑΑ «αποτελεί ουσιαστικό ρίσκο για τη μακροοικονομική επίδοση της Κύπρου».

«Συνέχιση της καθυστέρησης υλοποίησης του ΣΑΑ θα οδηγήσει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη και την ανεργία. Οι δημοσιονομικές παραδοχές θα επηρεαστούν [αλλά] σε μικρότερο βαθμό», είχε τονίσει το Συμβούλιο.

Καταγράφει επίσης τις σχετικές αναφορές σε επιστολή ημερομηνίας 2 Μαΐου 2022 προς τον Υπουργό Οικονομικών,  στο πλαίσιο της επικύρωσης των εκτιμήσεων και προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας της Δημοκρατίας.

«Οι τοποθετήσεις πως, 'αφού η χρηματοδότηση θα καθυστερήσει αλλά δεν θα χαθεί’, (η καθυστέρηση στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης) δεν αποτελεί σοβαρή εξέλιξη, είναι άστοχες και η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο τις παραδοχές για την ανάπτυξη, με αντίστοιχες επιπτώσεις στα επίπεδα απασχόλησης και τη συνολική ανεργία», είχε αναφέρει το Συμβούλιο.

Σημείωσε δε πως η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ για αυξημένα δημοσιονομικά έσοδα κατά 5.1%, «τίθεται επίσης υπό απειλή σε περίπτωση επιπλέον καθυστερήσεων, με επακόλουθες επιπτώσεις στο πρωτογενές ισοζύγιο και το έλλειμμα για το 2022».

«Περαιτέρω καθυστερήσεις στην ψήφιση του εν λόγω σημείου από τη Βουλή, θα απαιτήσουν προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, οι οποίες ήδη βρίσκονται στο 2.1%», είχε

Εξάλλου, το Συμβούλιο επισημαίνει πως ότι το Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα και το ΣΑΑ - τα οποία είναι αλληλένδετα, δράσεις στις οποίες στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών.

«Είναι επομένως φυσιολογικό πως σε περίπτωση συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, οι εκτιμήσεις για το 2022 θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς κάτω αντικατοπτρίζοντας λιγότερο επιθυμητά αποτελέσματα, κυρίως όσον αφορά στην ανάπτυξη και στην ανεργία και δευτερευόντως στα δημόσια οικονομικά», τονίζει Συμβούλιο.