Διεθνή

Η Συρία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία

Η Συρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητες και εξέφρασε την πρόθεσή της να οικοδομήσει διπλωματικές σχέσεις

Η Κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε (19 Ιουλίου 2022) ότι διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ουκρανία.

«Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ουκρανία, στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας και αντιδρώντας στην απόφαση της ουκρανικής Κυβέρνησης», ανακοίνωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA επικαλούμενο αξιωματούχων του συριακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η ουκρανική Κυβέρνηση είχε προβεί σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία από τον Ιούνιο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε τότε την απόφασή του για διακοπή των σχέσεων με την Κυβέρνηση Άσαντ μετά την αναγνώριση των δύο αποσχιστικών οντοτήτων του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ από τη Δαμασκό.

Η Συρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τις δύο περιοχές ως ανεξάρτητες και εξέφρασε την πρόθεσή της να οικοδομήσει διπλωματικές σχέσεις. Επιπλέον, η Κυβέρνηση Άσαντ αναγνώρισε δύο άλλες αποσχιστικές περιοχές που στηρίζει η Ρωσία, αυτές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας, οι οποίες διεθνώς αναγνωρίζονται ως τμήματα της Γεωργίας.

Για πάνω από μια δεκαετία η συριακή Κυβέρνηση στηρίζεται στη ρωσική βοήθεια, καθώς η Μόσχα στηρίζει τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ παράλληλα την προμηθεύει με όπλα, προσωπικό και λειτουργική υποστήριξη. Περαιτέρω, η Ρωσία στάθηκε αρωγός της Κυβέρνησης Άσαντ, στηρίζοντας το καθεστώς του έναντι των αντιπολιτευομένων.