Διεθνή

Ο Ερντογάν εκδικήθηκε τον Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Τούρκος Πρόεδρος «έστησε» τον Ρώσο ομόλογό του για περίπου ένα λεπτό μπροστά στις κάμερες, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε εκδικητική

Χθες Τετάρτη (19 Ιουλίου 2022), ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, περίμενε μόνος του, για περίπου ένα λεπτό μπροστά στις κάμερες, την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν για συνομιλίες στην Τεχεράνη.

Στα πλάνα που κυκλοφόρησαν, ο Πούτιν φαίνεται να νιώθει άβολα, μετατοπίζοντας το βάρος του σώματός του από το ένα πόδι στο άλλο, ενώ η αμηχανία του εκδηλώνεται και με μορφασμούς του προσώπου του. Με την είσοδο του Ερντογάν στο δωμάτιο, η ανακούφιση του Ρώσου Προέδρου είναι έκδηλη.

Υπενθυμίζεται ότι, όταν τον Φεβρουάριο του 2020 σκοτώθηκαν 34 Τούρκοι στρατιώτες από χτυπήματα Ρώσων και Σύρων στρατιωτών στην περιοχή του Ιντλίμπ, στο πλαίσιο του συριακού εμφυλίου πολέμου (Τουρκία και Ρωσία υποστήριζαν αντίπαλα στρατόπεδα τότε), ο Ρώσος Πρόεδρος ανάγκασε τον Ερντογάν και την τουρκική αντιπροσωπεία να περιμένουν περίπου 2 λεπτά στην είσοδο του γραφείου του για συνάντηση. Οι εικόνες μεταδόθηκαν, μάλιστα, από την κρατική τηλεόραση της Ρωσίας.

Διάφοροι δημοσιογράφοι, λοιπόν, σχολίασαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση του Ερντογάν χθες στην Τεχεράνη αποτελούσε εκδικητική στάση για την αναμονή του 2020.

Η δημοσιογράφος Joyce Karam επεσήμανε πως η κίνηση του Τούρκου Προέδρου «φανερώνει πόσο άλλαξαν τα πράγματα μετά [τις ενέργειες της Ρωσίας σ]την Ουκρανία. Αποτελεί επίσης αντίποινα από πλευράς Ερντογάν, ο οποίος το 2020 γελοιοποιήθηκε από τον Πούτιν, καθώς τον ανάγκασε να τον περιμένει 2 λεπτά, σε ένα παιχνίδι ισχύος στη Ρωσία. Το 2022 στο Ιράν πολλά έχουν αλλάξει».

Όπως επεσήμανε η ίδια δημοσιογράφος, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι εικόνες από την αναμονή του Πούτιν, με κοντινά πλάνα στο πρόσωπό του (για να διακρίνεται η έκφραση της αμηχανίας), προβλήθηκαν από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας.