Περιβάλλον

Επέστρεψε στην Κύπρο μαύρο φλαμίνγκο

Ένα σπάνιο μαύρο θηλυκό φλαμίνγκο, επέστρεψε στην Αλυκή Ακρωτηρίου για πέμπτη φορά μέσα σε επτά χρόνια.

Το φλαμίνγκο, το οποίο πάσχει από «μελανισμό», μια γενετική ανωμαλία που το κάνει σκούρο καφέ ή μαύρο, προκάλεσε τεράστια έκπληξη σε όλο τον κόσμο, όταν έφτασε για πρώτη φορά το 2015.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, ο διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, Δρ. Θωμάς Χατζηκυριάκου δήλωσε ενθουσιασμένος που είδε το φλαμίνγκο – το οποίο ονομάστηκε Μέλανη -  να επιστρέφει φέτος.

«Πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν την τύχη να τη δουν στο παρελθόν, οπότε το να επιστρέφει ξανά, στα 10α γενέθλια της και να βλέπουμε ότι τα πηγαίνει καλά, είναι υπέροχο», είπε.

«Η επιστροφή της σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν αυτή την υπέροχη εικόνα και φυσικά, είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι, επειδή είναι το μοναδικό φλαμίνγκο του είδους του στον κόσμο και πολύ λίγα γνωρίζουμε γι' αυτό», ανέφερε.

Ο κ. Χατζηκυριάκου προειδοποίησε ωστόσο, ότι οι επισκέπτες δεν πρέπει να προσπαθήσουν να πλησιάσουν το πουλί ή να περπατήσουν μέσα στη λίμνη, καθώς μπορεί να διαταράξει τον βιότοπο του.

Κάθε χρόνο τα φλαμίνγκο συρρέουν στην αλυκή για να τραφούν με γαρίδες άλμης και πλαγκτόν και πολλά από αυτά μένουν όλο το χρόνο, εάν οι συνθήκες παραμείνουν καλές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ