Διεθνή

Φρίκη από τουρκικούς βομβαρδισμούς σε τουριστικά θέρετρα στο Ιράκ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΣ)

Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες – Διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας σε όλο το Ιράκ – Έβαλαν φωτιά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Βαγδάτη

Τη φρίκη και τον τρόμο έσπειραν οι Τούρκοι στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με κουρδικά και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι Τούρκοι βομβάρδισαν τουριστικές τοποθεσίες στην Μπατίφα, στην περιοχή Zakho οι οποίες μάλιστα αυτή την περίοδο σφύζουν από ζωή λόγω τουρισμού.

Πρόκειται για περιοχή του κουρδικού Ιράκ που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

mpatifa.JPG

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά. Δυστυχώς, θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί εν όσω συνεχίζονται οι έρευνες. Οι τραυματίες, κάποιοι εκ των οποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση, ανέρχονται μέχρι στιγμής σε μερικές δεκάδες.



Ήδη στο Βόρειο Ιράκ, στη Βαγδάτη και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουν ξεκινήσει αντιτουρκικές διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές κατηγορούν την Τουρκία για τη φρίκη και τους θανάτους που προκάλεσε, ενώ καίνε τουρκικές σημαίες και φωνάζουν αντιτουρκικά συνθήματα.



Όπως μεταδίδεται από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων κατά της Τουρκίας και της απαράδεκτης πολιτικής της που ασκεί στο Ιράκ, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Βαγδάτη.


bagdati.JPG

Δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ έξω από την πρεσβεία της τουρκίας στη Βαγδάτη

Από την επίσημη ιρακινή κρατική τηλεόραση μεταδίδεται πως οι Τούρκοι «βομβάρδισαν ένα θέρετρο στο Ζάχο, μια πόλη στα σύνορα μεταξύ της περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν και της Τουρκίας».

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά Αλ Καντίμι κάνει λόγω για «κατάφωρη παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και της ζωής και της ασφάλειας των ιρακινών πολιτών» και είπε ότι η Βαγδάτη διατηρεί το «πλήρες δικαίωμα να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις».

Το Ιράκ σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ρεπορτάζ ξένων ειδησιογραφικών δικτύων, θα ανακαλέσει τον επιτετραμμένο του στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις και θα καλέσει για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καζίμι.

Αρνείται εμπλοκή η Τουρκία - «Ήταν τρομοκρατική επίθεση»

Η Άγκυρα, εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση στην οποία αρνείται την εμπλοκή της με το μακελιό που συνέβη στην Μπατίφα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών. Αναφέρει ακόμη ότι είναι έτοιμο να «λάβει όλα τα μέτρα για να αποκαλύψει την αλήθεια» για το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

toyrk.jpg

Πηγή στο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι δεν είχε «καμία πληροφορία που να αναφέρει ή να επιβεβαιώνει τα πυρά του πυροβολικού σε αυτήν την περιοχή», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αργότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να μην κάνει «τρομοκρατική προπαγάνδα» και να μην υιοθετεί τις απόψεις των Κούρδων και του PKK.