Διεθνή

Επίκειται συμφωνία για άρση αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών

Η εξέλιξη αυτή αναζωογονεί τις ελπίδες για εξομάλυνση της επισιτιστικής κρίσης που ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ρωσία και η Ουκρανία πρόκειται να συνάψουν συμφωνία την Παρασκευή για επανέναρξη λειτουργίας των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για εξαγωγή σιτηρών.

Η εξέλιξη αυτή αναζωογονεί τις ελπίδες για εξομάλυνση της επισιτιστικής κρίσης που ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δύο εμπόλεμες χώρες δεν επιβεβαίωσαν άμεσα τη σχετική είδηση, ωστόσο σε βίντεό του που ανάρτησε χθες βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να νοηθεί ότι τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να λειτουργήσουν σύντομα.

Ο αποκλεισμός που επέβαλε η Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα μείωσε την προμήθεια των παγκόσμιων αγορών και αύξησε τις τιμές των σιτηρών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο αναμένεται ότι θα υπογραφεί σήμερα (Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022). Ο Ζελένσκι δήλωσε σχετικά: «Αύριο αναμένουμε νεότερα από την Τουρκία σχετικά με την άρση αποκλεισμού των λιμανιών μας».

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία εργάζονται τους τελευταίους δύο μήνες για τον σχεδιασμό μιας συμφωνίας «πακέτου», ώστε να επαναρχίσουν οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και να διευκολυνθούν οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων από τη Ρωσία.

Σε κάθε περίπτωση, η Μόσχα αρνείται την ευθύνη για την επισιτιστική κρίση, μεμφόμενη τις κυρώσεις της Δύσης εξαιτίας των οποίων μειώθηκαν οι εξαγωγές της σε τροφές και λιπάσματα. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι τα μέτρα της ΕΕ θα έχουν «καταστροφικές συνέπειες» για την ασφάλεια και για την παγκόσμια οικονομία. Επέρριψε, επίσης, ευθύνες στην Ουκρανία για τη ναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας.