Τράπεζες

Κι άλλα βαρίδια στην τσέπη του δανειολήπτη

Σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από 11 χρόνια, ανεβάζοντας το επιτόκιο 0,5%, παρά τις αρχικές εξαγγελίες για 0,25%. Οι δόσεις θ’ ανέβουν και τα νοικοκυριά θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τις προτεραιότητές τους

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ν’ αυξήσει τα επιτόκια, με στόχο να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που έχει αγγίξει το 8,6% στην Ευρωζώνη, δημιουργεί νέα δεδομένα για την οικονομία. Το συμβούλιό της αποφάσισε άνοδο 0,5%, παρά τις αρχικές εξαγγελίες για 0,25%. Στόχος της Εποπτικής Αρχής, είναι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2%. Η αύξηση, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, απλώς θα τον επιβραδύνει, διότι η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται στην ζήτηση, αλλά στα τεχνητά προβλήματα που δημιουργούνται στο εμπόριο.

Κι άλλη αύξηση εντός του έτους

Μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ, η Επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως ο αυξημένος πληθωρισμός θα συνεχιστεί, διότι τροφοδοτείται από την άνοδο των τιμών των αγαθών. Μάλιστα, προειδοποίησε πως θα παραμείνει «ανεπιθύμητα αυξημένος», εξαιτίας των πιέσεων στην ενέργεια, τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο. Σε δηλώσεις της την Παρασκευή, 22/7/2022, στο “Reuters”, ανέφερε πως «θα αυξάνουμε τα επιτόκια για όσον καιρό χρειαστεί για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο μας».

Φόβος για νέα ΜΕΔ

Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με πολυμέτωπες προκλήσεις. Οι ανησυχίες για ένα νέο κύμα αύξησης των κόκκινων δανείων ολοένα και αυξάνονται, καθώς η κυπριακή οικονομία είναι ήδη βεβαρημένη από αυτά. Τα νοικοκυριά, τώρα που θ’ ανέβει η δόση του στεγαστικού τους δανείου, θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τον προϋπολογισμό τους, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν ν’ ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πώς διαμορφώνεται η δόση;

Στον πιο κάτω πίνακα φαίνεται πώς θα διαμορφωθούν οι δόσεις. Συγκεκριμένα, μία δόση ενός στεγαστικού δανείου ύψους €150.000, με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια και επιτόκιο 2,3%, με την πρώτη άνοδο των επιτοκίων κατά 0,5% η δόση αυξάνεται κατά €37 τον μήνα. Δηλαδή, από €780 δόση τον μήνα, θα πληρώνει €817. Ενώ η δόση ενός στεγαστικού δανείου ύψους €200.000 με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια και επιτόκιο 2,3%, με την πρώτη άνοδο των επιτοκίων κατά 0,5% η δόση αυξάνεται κατά €49 τον μήνα. Δηλαδή, από €1040 δόση τον μήνα, θα πληρώνει €1.089.

Screenshot 2022-07-23 134040.png

Screenshot 2022-07-23 134112.png

Ολιστική λύση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, το σύνολο των δανείων ήταν στα €27 εκ. περίπου, εκ των οποίων τα €3 δις ήταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εκτός τραπεζικού συστήματος, βρίσκονται 80.192 δάνεια, ύψους 19.2 δις περίπου, ενώ οι αναδιαρθρώσεις που έγιναν αγγίζουν τα €5,8 δις.

Αυτοί οι αριθμοί, σύμφωνα με οικονομολόγους, καταδεικνύουν ότι θα πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διαφορετικά, η μη επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα εμποδίσει την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και σε κάθε κρίση θα το βρίσκουμε μπροστά μας.