Περιβάλλον

Πλατφόρμα τροφίμων - αγάπης

Σ.Μ. Βρυωνίδου: Με την εγγραφή στην πλατφόρμα κοινωνικής δωρεάς τροφίμων του «LIFE FOODPrint» μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων

Όλα θα ήταν αλλιώς, αν ο κόσμος βοηθούσε περισσότερο τον συνάνθρωπό του και αγαπούσε και σεβόταν περισσότερο το περιβάλλον που ζούμε.

Έρευνα στην Κύπρο που διεξήχθη το 2020 στο πλαίσιο της εκστρατείας «LIFE-foodprint» με την ονομασία «Τέρμα στην Σπατάλη Τροφίμων», που στοχεύει στην μείωση των οικιακών αποβλήτων, κατέδειξε ότι σπαταλάμε διπλάσια ποσότητα τροφίμων ανά άτομο συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη και πως κατέχουμε την τρίτη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά.

Δυστυχώς, κάθε χρόνο παράγονται 88 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων στην Ευρώπη και στην Κύπρο ο αριθμός αυτός αναλογεί στις 155.000 τόνους, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή.

Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 85% των νοικοκυριών στην νησί μας δηλώνει ότι, όταν ετοιμάζει ή παραγγέλνει φαγητό, υπάρχουν περισσεύματα. Την ίδια ώρα, πέραν και της ζημιάς που κάνουμε στην τσέπη μας, τα υπολείμματα φαγητού προκαλούν τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Ωστόσο, στην Κύπρο το 52,7% θεωρεί πολύ σημαντική την μείωση απορριμμάτων φαγητού για την προστασία του περιβάλλοντος. Με βάση αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικό να προμηθευόμαστε με ό,τι πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι με περιττά προϊόντα, τα οποία στο τέλος της ημέρας καταλήγουν στον κάδο των απορριμμάτων.

Τι θα γινόταν, εάν δεν…

Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα και παγκοσμίως, 1,9 δις τόνοι τροφίμων χάνονται. Η αλήθεια είναι πως, εάν δεν πετούσαμε φαγητό, θα μπορούσαμε να θρέψουμε τουλάχιστον 48 εκ. Ευρωπαίους που δεν έχουν φαγητό κάθε δεύτερη μέρα.

Η αξία τού να προσφέρει κανείς το φαγητό του σε κάποιον που το έχει ανάγκη ή προς σίτιση ζώων είναι ανυπολόγιστη και θαυματουργή.

Οι «Φίλοι της Γης-Κύπρου» έχουν προχωρήσει σε μια υπέροχη ενέργεια αγκαλιάζοντας ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δημιούργησαν την πρωτοποριακή «Πλατφόρμα Κοινωνικής Δωρεάς Τροφίμων» του LIFE FOODPrint.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν

Μιλώντας στην «Σημερινή της Κυριακής», η Λειτουργός των «Φίλων της Γης», Σ.Μ. Βρυωνίδου, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων και επισιτιστικής βιομηχανίας που έχουν περίσσευμα τροφίμων, μπορούν να μειώσουν την σπατάλη τροφίμων μέσω της εγγραφής τους στην πλατφόρμα του έργου «Life FOODPrint» στον σύνδεσμο https://foodprintcy.eu/collaboration-platform/el/donor-registration/

Τόνισε ότι όλοι όσοι έχουν περισσευούμενα τρόφιμα και φαγητό στην επιχείρηση τους ή οπουδήποτε αλλού, τα οποία επιθυμούν να προσφέρουν σε άπορες οικογένειες, μπορούν να το πράξουν μέσω του δικτύου συνεργασίας για Κοινωνική Δωρεά Τροφίμων, δηλαδή την Πλατφόρμα.

«Αν είστε κοινωφελής φορέας που βοηθά κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, θα μπορείτε να γίνετε αποδέκτης προσφορών φαγητού από δωρητές που προέρχονται από όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο, θα σώσετε ασφαλή προς κατανάλωση τρόφιμα και θα φροντίσετε να φτάσουν στο τραπέζι ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη.

Στην πλατφόρμα μπορούν να εγγράφουν επίσης συνειδητοποιημένοι καταναλωτές που ανησυχούν για τα επίπεδα σπατάλης τροφίμων και να αποδεχθούν δωρεές τροφίμων ή ακόμη και να δώσουν οι ίδιοι μέσω της πλατφόρμας τρόφιμα σε άλλα άτομα στην κοινότητά τους.

Μπορείτε να δείτε την Πλατφόρμα στον σύνδεσμο: https://foodprintcy.eu/collaboration-platform/el/

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να επικοινωνήσουν με τους Φίλους της Γης στο zerowaste@foecyprus.org για περισσότερες πληροφορίες», πρόσθεσε η κυρία Βρυωνίδου.

Ποια η διαδικασία προσφοράς

Κάνοντας έγγραφή στην πλατφόρμα, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να σώσουν και να προσφέρουν τα περισσευούμενα τρόφιμά τους σε άτομα ή πρωτοβουλίες που το έχουν ανάγκη.

Αξίζει να αναφερθεί πως το εταιρικό σχήμα της εκστρατείας “FoodPrint» με σύνθημα «Τέρμα στην σπατάλη τροφίμων» αποτελούν το Συγκρότημα «Δίας», η ΟΕΒ, το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι Φίλοι της Γης και οι σύμβουλοι περιβάλλοντος PSC και επικοινωνίας Opinion and Action. Οι δράσεις και στόχοι του έργου LIFE FoodPrint περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έρευνες, σεμινάρια σε μαθητές και φοιτητές, διαβουλεύσεις με επιχειρήσεις, επαγγελματίες και οργανωμένα σύνολα, έκδοση οδηγιών και οδηγών, δημιουργία δικτύου συνεργασίας για προσφορά τροφίμων και σειρά από ενημερωτικές δράσεις αναφορικά με την μείωση της σπατάλης τροφίμων.

FOOD PRINT WEB BANNER 728X90-Simerini.jpg