Παραπολιτικά

Αρώματα made in Cotsiatis and Pentakomon

Ο περίφημος σκουπιδότοπος του Κοτσιάτη έχει κλείσει, αλλά συχνά μάς θυμίζει την παρουσία του με πυρκαγιές και καπνίλα που φθάνει μέχρι την πρωτεύουσα. Όπως έγινε και την περασμένη Τετάρτη, όταν η ευωδία των καμένων σκουπιδιών γαργαλούσε ευχάριστα τα ρουθούνια μας, κάτι σαν την τσίκνα από τα σουβλάκια, που έρχεται από την αυλή του γείτονα. Λίγες μέρες νωρίτερα είχαμε και την πυρκαγιά στα σκουπίδια του ΧΥΤΥ Πεντακώμου, που σκόρπισε τις ευωδίες του στις γειτονικές κοινότητες, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε και την πυρκαγιά στα ελαστικά του τσιμεντοποιείου, που πάλι «έρανε» την περιοχή με τοξικά αέρια.

Αυτές οι πυρκαγιές ξανάφεραν στην επιφάνεια το αιώνιο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην ξερονησίδα μας. Ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται, εξαιτίας του γεγονότος ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες σε παραγωγή σκουπιδιών. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα πολλά σκουπίδια θεωρούνται ένδειξη καλοπέρασης. Δυστυχώς, όμως, η δική μας καλοπέραση έχει ως αποτέλεσμα την... κακοπέραση του περιβάλλοντος.

Και το θέμα δεν είναι μόνον οι νόμιμοι σκουπιδότοποι που είναι φίσκα. Είναι και η συνήθεια των ττόππουζων συμπατριωτών μας να ξεφορτώνουν τα σκουπίδια τους όπου φθάσουν.

Διαχρονικά, η πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών από το κράτος αποδείχθηκε ανεπαρκής και αναζητούνται συνεχώς προσωρινές λύσεις-ππατσιαρίσματα, που περιλαμβάνουν και την επέκταση χώρων υγιεινής ταφής αποβλήτων, παρά το ότι κανονικά θα πρέπει να μειώνεται η χρησιμοποίηση τέτοιων χώρων (μέχρι το 2035 είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε την ταφή στο 10%) και να κάνουμε και το... μνημόσυνο των παλιών ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ.

Κάποιες ελπίδες δημιουργεί η αναμενόμενη ψήφιση, μέχρι το τέλος του 2022, του νόμου που θα επιβάλει το σύστημα «Πληρώνω όσο πετώ», που θα δίνει ουσιαστικά οικονομικά και περιβαλλοντικά κίνητρα σε όλους, να μειώσουν την παραγωγή αποβλήτων και να αυξήσουν την ανακύκλωση.

Πάντως, με όλες αυτές τις συχνές πυρκαγιές σε σκουπιδότοπους, θα έρθει η ώρα να τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού κι εμείς θα εξακολουθούμε να κυκλοφορούμε... με τις μάσκες, για να αποφεύγουμε τις τοξικές αναθυμιάσεις που θα σεργιανίζουν στην ατμόσφαιρα.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ