Παραπολιτικά

Η διαφθορά είναι εδώ, χωρίς αιδώ!

Εντάξει, το εμπεδώσαμε ότι η διαφθορά στη θαυμαστή μας νήσο έχει διαβρώσει τα πάντα, αλλά όταν καταγράφει τη διαπίστωση αυτή και το Ευρωβαρόμετρο, τότε η εικόνα γίνεται ακόμη πιο καταθλιπτική, αφού τοποθετούμαστε και σε ένα μέτρο σύγκρισης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Πρώτη, λοιπόν, η Ελλάδα και δεύτερη η Κύπρος στην αίσθηση που έχουν οι πολίτες τους για το πόσο διαδεδομένη είναι η διαφθορά στη χώρα τους. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 98% και 94%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Φινλανδία (16%) και η Δανία (17%).

Όλοι υπόσχονται να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Με πρώτη και καλύτερη την κυβέρνηση, που έχει χαρακτηριστεί ως η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση που είχαμε ποτέ! Φτιάξαμε και μια Αρχή κατά της Διαφθοράς, που περιμένουμε να κάνει... αρχή με πράξεις που να αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά της να πατάξει τα φαινόμενα διαφθοράς.

Τώρα, βέβαια, θα πρέπει να καθορίσουμε και τι είναι διαφθορά. Διότι υπάρχουν και αντικρουόμενες απόψεις. Για παράδειγμα, ένας πολιτικός μπορεί να θεωρεί κάτι που έκανε ως ενέργεια εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, ενώ κάποιοι άλλοι να το θεωρούν ως πράξη εμπλοκής στη διαφθορά.

Οι πολιτικοί, πάντως, είναι με το σπαθί στο χέρι για να πατάξουν αμείλικτα τη διαφθορά. Η οποία, ασφαλώς, δεν είναι δική τους, αλλά των «άλλων». Άσχετα αν οι περισσότεροι έχουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ερωτοτροπήσει με τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα.

Και το μέγα ερώτημα που απασχολεί τον κόσμο είναι: Θα τα δούμε όλα αυτά, επιτέλους, να ανατρέπονται και να κάνουμε μια νέα αρχή, απαλλαγμένη από τις αμαρτίες του παρελθόντος; Ή θα μείνουμε να πλατσουρίζουμε στα ίδια λύματα της διαφθοράς, αφού και οι ίδιοι οι πολίτες, που θεωρούν κατά 94% τη χώρα τους διεφθαρμένη, αν τους δοθεί η ευκαιρία, θα... δοκιμάσουν και αυτοί να βουτήξουνε το δάχτυλο στο μέλι της διαφθοράς;

Ως κατακλείδα, λέμε το εξής, με αφορμή και τον διορισμό της Αρχής κατά της Διαφθοράς: Για να πεισθούμε ότι θα τιμωρούνται οι διεφθαρμένοι στο μέλλον, θα πρέπει πρώτα να δούμε να τιμωρούνται και κάποιοι διεφθαρμένοι του παρόντος και του παρελθόντος...

ΜΠΟΞ