Παραπολιτικά

Μετά τον «Κένταυρο», καμιά «Μέδουσα»;

Παράλληλα με το ελληνικό αλφάβητο, οι διεθνείς επιστήμονες άρχισαν πλέον να αξιοποιούν και την ελληνική μυθολογία στην ονοματοδοσία των διαφόρων παραλλαγών και υποπαραλλαγών του κορωνοϊού.

«Κένταυρος» είναι η ονομασία που επέλεξαν για την υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία φέρει την επιστημονική ονομασία BA.2.75. Όπως είναι γνωστό, οι Κένταυροι ήταν μυθολογικά όντα, που από τη μέση και πάνω ήταν άνθρωποι και από τη μέση και κάτω ζώα. Δεν ξέρω αν ήθελαν να μας στείλουν κάποιο κωδικοποιημένο μήνυμα οι επιστήμονες. Ότι, δηλαδή, σε κάποια φάση, με όλα αυτά που βιώνουμε, με τους κορωνοϊούς, τις ευλογιές των πιθήκων και άλλα παρόμοια, ίσως στο μέλλον να δούμε και κάποιες αδιανόητες τώρα παραλλαγές, που να μας μετατρέπουν σε μισούς ανθρώπους και μισά ζώα!

Φαντάζομαι, μετά τον «Κένταυρο», θα γνωρίσουμε και τη «Μέδουσα», τη «Λερναία Ύδρα», τη «Σκύλλα» και τη «Χάρυβδη» και άλλα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας, να μας συνοδεύουν στα νέα κύματα του κορωνοϊού που μας περιμένουν στη συνέχεια.

Ευτυχώς η επιστημονική κοινότητα επέλεξε ελληνικά ονόματα. Φαντάζεστε να επέλεγαν... τουρκικά; Και εκτός από την αγωνία για την εξέλιξη της υγείας μας, να έχουμε να ακούμε ότι μας χτύπησε η παραλλαγή «Τσογλάν χαϊβάν» ή «Κκιοππέκ μπουνταλά»;

Ο «Κένταυρος», όπως λένε οι ειδικοί, διαθέτει οκτώ παραπανίσιες μεταλλάξεις σε σχέση με την Όμικρον 2 και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Όμικρον 5 που έχουμε τώρα. Ξεκίνησε από την Ινδία και άρχισε να εξαπλώνεται ταχύτατα, φθάνοντας μέχρι και το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ζήτημα χρόνου να μας επισκεφθεί κι εμάς εδώ στο νησί, όπως έγινε με όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

Η μόνη άμυνά μας είναι η παλιά καλή μασκούλα μας, οι αποστάσεις και η απολύμανση των χεριών. Όσο για το εμβόλιο, περιμένουμε με αγωνία από τις φαρμακευτικές εταιρείες να μας προσφέρουν κάτι νέο το ερχόμενο φθινόπωρο, που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλες τις πιθανές παραλλαγές, περιλαμβανομένου του «Κενταύρου» (με πρόβλεψη και για κάποια «Μέδουσα»). Μέχρι τότε, προσέχουμε και... προσευχόμαστε! Και... ευχόμαστε περαστικά στον κορωνόπληκτο Πρόεδρό μας.

ΜΠΟΞΕΡ