Παραπολιτικά

Το σύμπαν και ο πλανήτης μας

Βλέπεις τις εικόνες και μένεις εκστατικός για αρκετήν ώρα, να τις περιεργάζεσαι και να προσπαθείς να κατανοήσεις τα ασύλληπτα μεγέθη που τις συνοδεύουν. Απεικονίζουν, λέει, το Σύμπαν όπως ήταν στις απαρχές του, πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια. Δισεκατομμύρια! Και το βλέπεις εκεί μπροστά σου, όπως το μετέφερε το πιο προηγμένο τηλεσκόπιο του κόσμου, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που έστειλε στο διάστημα η NASA.

Και βλέποντας αυτές τις εικόνες, δεν μπορείς παρά να εκφράσεις τον θαυμασμό σου για τα επιτεύγματα του ανθρώπινου μυαλού, για την ευφυία, την εφευρετικότητα, το πείσμα, την εργατικότητα, τον οραματισμό, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση, που οδήγησαν σ’ αυτό το θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας. Το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για το ανθρώπινο γένος, για νέες αναζητήσεις και βαθύτερη κατανόηση του σύμπαντος που μας περιβάλλει.

Την ίδια ώρα κοιτάζεις και τις πιο κοντινές εικόνες, στον δικό σου πλανήτη, και σε πιάνει κατάθλιψη και απόγνωση. Καταστροφικές πυρκαγιές παντού καίνε τα πάντα με αδηφάγο τρόπο (μέχρι και ένα «μεσογειακό» Λονδίνο είδαμε να καίγεται), ενώ καταστροφικές πλημμύρες εξαφανίζουν ολόκληρες περιοχές. Όλα αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της απερίσκεπτης και ανεύθυνης συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Είναι τραγικό. Να έχει ο άνθρωπος τη δυνατότητα και την ικανότητα να επινοήσει τρόπους σωτηρίας του πλανήτη, αλλά να μην το κάνει. Να έχει τις τεχνολογικές γνώσεις να αντιμετωπίσει πιθανές επερχόμενες καταστροφές, όπως, ας πούμε, την επέλαση ενός μετεωρίτη, αλλά να μην τις αξιοποιεί. Φανταστείτε μια συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας, Κίνας και Ευρώπης για άμβλυνση των δεινών που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, όπως οι πανδημίες, οι συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος, η πείνα και η δυστυχία, που οδηγούν και στις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές.

Αντί αυτής της επιθυμητής σύμπραξης, βλέπουμε μιαν επιστροφή στην εχθρότητα και την αντιπαλότητα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, εξαιτίας της αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ρίχνει τον κόσμο σε νέες σκοτεινές εποχές.

Αν οι μεγάλοι της Γης ήθελαν πάρα πολύ την ειρήνη και τη συνεργασία, όλο το σύμπαν, το γέρικο αυτό σοφό σύμπαν των 13 δισεκατομμυρίων ετών, θα... συνωμοτούσε για να τα καταφέρουν, κατά την πεποίθηση του Πάολο Κοέλιο. Αλλά, δυστυχώς, δεν...

ΜΠΟΞΕΡ