Έγκλημα

Σε Δίκη οδηγούνται 4 «πρωταγωνιστές» του Al Jazeera

Στις 12 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η Δίκη για τα τέσσερα φυσικά πρόσωπα

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας θα βρεθούν στις 12 Σεπτεμβρίου του 2022 τέσσερα φυσικά πρόσωπα, σε υπόθεση που αφορά ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Αντρέου, η ημερομηνία της υπόθεσης έχει καθοριστεί για ακρόαση στις 12 Σεπτεμβρίου, ενώ σημείωσε ότι τα κατηγορητήρια έχουν ήδη επιδοθεί στους τέσσερις εμπλεκόμενους.

Πρόκειται για ποινική υπόθεση που αφορά τόσο στο επίμαχο ρεπορτάζ του Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Το κατηγορητήριο αποτελείται από πέντε κατηγορίες, που αφορούν στα αδικήματα συνομωσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και στον επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.

Σημειώνεται ότι η καταχώριση της ποινικής υπόθεσης έγινε μέσα Ιουλίου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με σκοπό την παραπομπή της στο Κακουργιοδικείο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η Νομική Υπηρεσία εφιστά την προσοχή στην αναγκαιότητα αποφυγής δημοσιοποίησης ευαίσθητων λεπτομερειών της υπόθεσης, για σκοπούς προστασίας όλων των διαδικασιών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, περιλαμβανομένου του τεκμηρίου αθωότητας, και τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο τον Οκτώβριο του 2020 από το δίκτυο Al Jazeera οδήγησε στην άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου επενδυτικού προγράμματος από την Κυβέρνηση.