Τουρισμός

Γραμμικό Πάρκο: Πράσινος άξονας της πρωτεύουσας

∆ήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους: «Σκοπός του έργου είναι να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα εντός του αστικού ιστού, να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η συνδεσιμότητα του Γραμμικού Πάρκου Πεδιαίου, αλλά και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της πόλης απέναντι στην κλιματική αλλαγή»

Tο Γραµµικό Πάρκο Πεδιαίου, το οποίο µοιράζονται οι τρεις παραποτάµιοι ∆ήµοι Στροβόλου, Λακατάµιας και Λευκωσίας, αποτελεί προτεραιότητα στον στρατηγικό σχεδιασµό τους για την προγραµµατική περίοδο 2021-2027. Το έργο του Ολοκληρωµένου Σχεδιασµού του Αστικού Γραµµικού Πάρκου του Πεδιαίου ξεχωρίζει για την υποστήριξη και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας στην κοίτη και στο γραµµικό πάρκο.

Οι ∆ήµοι εντόπισαν εξαρχής την ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωµένου διαχειριστικού σχεδίου για το Γραµµικό Πάρκο του Πεδιαίου, µε στόχο τη δηµιουργία ενός πράσινου άξονα, που θα διασχίζει και θα συνδέει την πόλη. Σκοπός του έργου, όπως τόνισε ο ∆ήµαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάµπους, είναι να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα εντός του αστικού ιστού, να βελτιωθεί η προσβασιµότητα και η συνδεσιµότητα του Γραµµικού Πάρκου Πεδιαίου, αλλά και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της πόλης απέναντι στην κλιµατική αλλαγή.

nature playground realistic.jpg

Σηµαντικό χαρακτηριστικό του έργου είναι οι εκτεταµένες φυτεύσεις, ενδεικτικά σηµειώνεται ότι θα ανέρχονται στα 19 εκτάρια, που ισούνται µε 27 γήπεδα ποδοσφαίρου. Η εν λόγω αύξηση του πρασίνου θα έχει ως άµεσο αποτέλεσµα τη µείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα, παρέχοντας καλύτερη ποιότητα αέρα στους κατοίκους της πόλης και προωθώντας ένα υγιέστερο περιβάλλον για να ζει κανείς.

Παράλληλα, το έργο θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στην Κλιµατική Αλλαγή, µε την εφαρµογή µεθόδων όπως οι λύσεις βασισµένες στη φύση (nature-based solutions). Θα δηµιουργηθούν πράσινοι κόµβοι για τη βιοποικιλότητα, διάδροµοι άγριας ζωής, θα αποκατασταθούν βιότοποι, ενώ θα υποστηριχθεί το οικοσύστηµα µέσω τεχνικών χαρακτηριστικών (π.χ. οικολογικές γέφυρες, οικολογικοί αγωγοί, σκάλες ψαριών). Επιπρόσθετα, θα δηµιουργηθούν επτά κήποι επικονιαστών, αναπαραγωγής της µέλισσας και της πεταλούδας. Οι ∆ήµοι Λακατάµιας και Στροβόλου διαθέτουν ήδη δύο κήπους επικονιαστών, οι οποίοι φαίνεται ότι φιλοξενούν πουλιά και έντοµα.

Απώτερος σκοπός είναι να καταστεί ο Πεδιαίος σηµείο αναφοράς για την προστασία και ανάπτυξη της βιοποικιλότητας στο αστικό περιβάλλον, µε την προστασία ιδιαίτερα απειλούµενων ειδών χλωρίδας και πανίδας και ειδών προστατευόµενων από την εθνική νοµοθεσία, ευρωπαϊκές νοµοθεσίες και διεθνείς συµβάσεις, τα οποία απαντούν στον χώρο του Γραµµικού Πάρκου. Το έργο προνοεί και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας και ενηµέρωσης, µε τη δηµιουργία σηµείων πληροφόρησης και ενός περιβαλλοντικού κέντρου εκπαίδευσης, µε καινοτόµο σχεδιασµό, το οποίο θα αποτελείται από µικρές κατασκευές από πηλό, πλήρως εναρµονισµένες µε το φυσικό περιβάλλον µέσω της µεθόδου 3D printing.

dimos strovolou pedestrian realistic.jpg

Ο αρχικός προϋπολογισµός για το έργο ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ, µε τους τρεις ∆ήµους να στοχεύουν να επενδύσουν ένα ποσό της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ, για την πρώτη φάση του έργου, που αναµένεται να αρχίσει µε την ολοκλήρωση της Μελέτης Εκτίµησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και των λοιπών σχετικών µελετών.

Το έργο συµπεριλαµβάνεται στη Στρατηγική Ολοκληρωµένης Χωρικής Ανάπτυξης των έξι ∆ήµων της αστικής Λευκωσίας (δηλ. των ∆ήµων Λευκωσίας, Στροβόλου, Λακατάµιας, Έγκωµης, Αγίου ∆οµετίου και Αγλαντζιάς) για την προγραµµατική περίοδο 2021-2027 και δύναται να συγχρηµατοδοτηθεί από τα ∆ιαρθρωτικά Ταµεία της ΕΕ.