Περιβάλλον

Τα χελωνάκια της Κύπρου - Η επιβίωσή τους εξαρτάται και από εμάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποια είδη θαλάσσιας χελώνας επισκέπτονται τον τόπο μας για αναπαραγωγή και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτή την μοναδική στιγμή της ζωής τους

Στα νερά της Κύπρου και τις παραλίες μας, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, έχουμε την τύχη να φιλοξενούμε δύο από τα επτά είδη θαλασσίων χελωνών στον κόσμο. Τα δύο αυτά είδη είναι η Καρέτα (Caretta caretta) και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas). Και τα δύο είναι θεαματικά και εμβληματικά είδη και η παρουσία τους στις περιοχές μας αποτελεί μέρος του κύκλου ζωής τους τόσο για τροφοληψία, όσο και για ζευγάρωμα και ωοτοκία.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενημερώνει το κοινό με ένα μικρό βιντεάκι για την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών και τι πρέπει να κάνουμε αν βρεθούμε στις περιοχές που υπάρχουν φωλιές χελωνών.

Τα χελωνάκια επιστρέφουν στην Κύπρο μετά από 20-25 χρόνια εκεί που γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γενική αύξηση της φωλεοποίησης των θαλασσίων χελωνών και ιδιαίτερα της χελώνας Καρέττα. Τα μικρά γεννιούνται κυρίως στις προστατευόμενες περιοχές Λάρας- Τοξεύτρας και Πόλης Χρυσοχούς- Γιαλιά.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις χελώνες σε αυτή την μοναδική στιγμή της ζωής τους:

– Τις παρατηρούμε μόνο από απόσταση -Δεν τις αγγίζουμε, ώστε να μην τους προκαλούμε την οποιαδήποτε όχληση.

– Δεν τους προσφέρουμε φαγητό. Αυτό επηρεάζει τη φυσική συμπεριφορά των ζώων και επίσης ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες ως προς το φυσικό ένστικτο σίτισης τους. Τα θαλάσσια ζώα έχουν την ικανότητα να τρέφονται από μόνα τους.

– Περιορίζουμε τις φωτογραφίες και αν βγάλουμε κάποια φωτογραφία δεν χρησιμοποιούμε φλας

–Ο τεχνητός φωτισμός αποπροσανατολίζει τα νεογέννητα χελωνάκια και χάνουν το δρόμο για την θάλασσα

–Αν μένουμε κοντά σε παραλία ωοτοκίας κρατάμε τον φωτισμό του χώρου στο ελάχιστό απαραίτητο

Τι κάνουμε αν δούμε τραυματισμένες χελώνες:

Οι τραυματισμένες χελώνες μεταφέρονται από προσωπικό του ΤΑΘΕ ή εξουσιοδοτημένους φορείς για περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών που λειτουργεί στο Ερευνητικό Κέντρο Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας Κύπρου (ΕΚΘΥΚ) του ΤΑΘΕ στο Μενεού.

Το κοινό όταν εντοπίσει νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα μπορεί να επικοινωνήσει με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) στα σταθερά τηλέφωνα που φαίνονται πιο κάτω εντός Δημοσίου ωραρίου. Σημειώνεται ότι εκτός ωρών γραφείου, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα πιο κάτω υπηρεσιακά τηλέφωνα:

adfg.JPG

Τι κάνουμε αν δούμε νεκρές χελώνες:

Αρμοδιότητα για ταφή, συλλογή, αποτέφρωση των νεκρών θαλάσσιων χελωνών έχουν οι σχετικές τοπικές αρχές (Δήμοι και Κοινότητες) οι οποίες ενημερώνονται είτε από το ΤΑΘΕ ή απευθείας από τους πολίτες ή και άλλους φορείς που εντοπίζουν την νεκρή χελώνα.

Εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας - Τοξεύτρας από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται:

– η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων ή / και οποιωνδήποτε άλλων παραπηγμάτων,

– η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μια ώρα πριν από τη δύση του ήλιου

– το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίκτυα, ψαροτούφεκο κ.λπ. εκτός με το καλάμι από ακτή)

Υπενθυμίζεται επίσης πως ολόχρονα απαγορεύεται:

– η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες.

– το μάζεμα καβουριών από την παραλία τα οποία είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο

– η ρύπανση (πέταγμα σκουπιδιών)

– το άναμμα φωτιάς (κάρβουνα κτλ)

Επίσης επισημαίνεται ότι, η διέλευση ή η αγκυροβόληση σκάφους στην περιοχή απαγορεύεται από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου. Οι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας εξαιρούνται της απαγόρευσης διέλευσης το Μάιο και τον Οκτώβριο εκάστου έτους.

Οι θαλάσσιες χελώνες ζουν ελεύθερες στο φυσικό τους περιβάλλον και εμείς είμαστε απλώς επισκέπτες στο δικό τους σπίτι. Για αυτό οπότε επισκεπτόμαστε το σπίτι τους τηρούμε όλοι της οδηγίες και της αφήνουμε ήσυχες.

«Μόνο 2 στα 1000 χελωνάκια που θα εκκολαφθούν φέτος στην Κύπρο θα επιζήσουν μέχρι την ενηλικίωση. Η επιβίωσή τους εξαρτάται και από εμάς. Δείτε πώς βοηθούμε τις χελώνες σε αυτή τη στιγμή», αναφέρει ανακοίνωση στο twitter.