Αυξημένη αυτοπεποίθηση Ερντογάν...

ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΗ για όλους τους ΝΑΤΟϊκούς χαρακτηρίστηκε η σύναξη στην Μαδρίτη 29 και 30 Ιουνίου 2022. Ήταν η πρώτη τέτοια σύνοδος μετά την έναρξη 24.2.2022 της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία τρομάζει ως επαπειλούμενο προανάκρουσμα Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη σύναξη λοιπόν της Μαδρίτης, ένας απ’ όλους τους αρχηγούς των τριάκοντα κρατών μελών του ΝΑΤΟ και ουδείς άλλος ανέδειξε τη σημαντικότητά του: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επειδή από τον εκβιασμό του δικού του βέτο εξαρτιόταν η εισδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας στη συμμαχία. Το περιεχόμενο της τριμερούς συμφωνίας, που του προσφέρθηκε, ως τουρκικός θρίαμβος, επιτρέπει τη διατύπωση και των ακόλουθων σχολιασμών:

ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ Σουηδίας και Φινλανδίας σύρθηκαν στη Μαδρίτη, Τρίτη, 28 Ιουνίου 2021, και υπέγραψαν ταπεινωτική υποταγή στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Προκειμένου η ισλαμική αυτή χώρα του ΝΑΤΟ να άρει το βέτο που μόνη αυτή από τα 30 κράτη μέλη της συμμαχίας προέβαλε εναντίον της εισδοχής των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

- Βέτο, εντελώς άσχετο με τις επείγουσες ανάγκες ενδυνάμωσης της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας απέναντι στη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

- Σχετιζόμενο αποκλειστικά και μόνο με τις νεο-οθωμανικές ηγεμονικές επιδιώξεις του νεο-σουλτάνου της Τουρκίας, για την εξόντωση αφ’ ενός του κουρδικού απελευθερωτικού αγώνα και την εξολόθρευση αφ’ ετέρου των Τούρκων αντιπάλων του, οι οποίοι ως πολιτικοί φυγάδες βρήκαν καταφύγιο στη Σκανδιναβία και ο Ερντογάν τούς χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες».

Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ Σουηδίας και Φινλανδίας έφθασε μέχρι την κατάντια να υπογράψουν την υποταγή ακόμη και της νομοθεσίας τους, στις απαιτήσεις και τον έλεγχο του καθεστώτος Ερντογάν. Πέτυχε να εξαναγκάσει τις δύο σκανδιναβικές χώρες, να ακρωτηριάσουν τον φιλελεύθερο και δημοκρατικό χαρακτήρα του πολιτεύματός τους. Και να καταστήσουν ανάπηρο το ισχύον στη Σουηδία και Φινλανδία σύστημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών. Με πρόσχημα την... «τρομοκρατία», όπως η Τουρκία την εννοεί και την επιβάλλει.

- Ακόμη και εναντίον των Κούρδων της Συρίας συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Και εναντίον των Τούρκων οπαδών του πρώην συνεργάτη του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, προστατευόμενου από τις ΗΠΑ στην Πενσυλβάνια.

ΕΜΦΑΝΩΣ προκύπτει από την Τριμερή Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, η υποταγή των δύο χωρών στην απαίτηση του Ερντογάν να... εκτουρκίσουν και τη νομοθεσία τους.

- Θα εγκρίνουν άραγε τα Κοινοβούλια στη Στοκχόλμη και στο Ελσίνκι μια τέτοια και τόση φαλκίδευση των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών στις χώρες τους;

- Είναι μήπως έγκυρη η διαπίστωση ότι η γνωστή παλαιόθεν στις διεθνείς σχέσεις «Φινλανδοποίηση» μετεξελίσσεται σε... «Τουρκοποίηση»;

- Και, εάν αυτό επετεύχθη τώρα σε βάρος Σουηδίας και Φινλανδίας, τι θα εμποδίσει την τροπαιούχο πλέον αυτοπεποίθηση του Ερντογάν να επιχειρήσει την επέκτασή του και σε άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΗ δεν είναι μόνο η υποταγή των δύο επειγομένων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ κρατών της Σκανδιναβίας. Εξίσου και περισσότερο όνειδος καταλογίζεται στη στάση των άλλων 29 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ (περιλαμβανομένου και του ελλα-δικού μας κράτους), τα οποία, αδιαμαρτύρητα ανέχθηκαν, αδιαφόρησαν, ή με πράξεις και παραλείψεις συνήργησαν στην επιτυχία των τουρκικών εκβιασμών. Και στην ταπείνωση όχι μόνο των δύο υπό ένταξη χωρών αλλά ολόκληρης της συμμαχίας:

- Ο Ερντογανισμός αισθάνεται ότι θριάμβευσε στη Μαδρίτη...

- Η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, που δεν συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και συνεχίζει την ευνοϊκή για τον Πούτιν τακτική του «εκκρεμούς», κατορθώνει να... χειροκροτείται κιόλας απ’ όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για τους εξευτελιστικούς όρους, αποκλειστικά τουρκικής ιδιοτέλειας, που επέβαλε σε βάρος Σουηδίας - Φινλανδίας, για να δώσει ο νεο-σουλτάνος την άδειά του να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ τους όρους της υποταγής Σουηδίας - Φινλανδίας και ΝΑΤΟ, στο τρόπαιο που εξασφάλισε στην Μαδρίτη 28.6.2022 ο νεο-οθωμανός Ερντογάν. Επισημαίνοντας ότι, όπου στα κείμενα αναφέρεται η λέξη «τρομοκρατία», νοείται όπως ακριβώς την απαιτεί και την εννοεί η Τουρκία:

(α) Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

(β) Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.

(γ) Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.

(δ) Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

(ε) Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).

(στ) Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

ΣΧΟΛΙΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η «Φινλανδοποίηση» ουδέποτε περιείχε τέτοιους συγκεκριμένους υπογεγραμμένους όρους υποταγής των Σκανδιναβών στην τότε Σοβιετική Ένωση. Το πέτυχε και αυτό ο Ερντογάν για την Τουρκία, με... χαιρετίζοντες από πλήρη ικανοποίηση, τους υπόλοιπους 29 του ΝΑΤΟ. Συμπεριλαμβανομένης και της... Ελλάδος!

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ο Πρωθυπουργός του ελλα-δικού μας κράτους και οι δικοί του (όσους ακούσαμε ίσαμε τώρα) επιχαίρουν ότι στη Μαδρίτη ο Ερντογάν απέφυγε να επαναλάβει και εκεί τις απειλές του για πολεμική εισβολή στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού μας Αιγαίου, επί των οποίων ήδη αμφισβητεί πλέον την ελληνική κυριαρχία. Κάποιοι διατείνονται κιόλας ότι... υποχώρησε ο Ερντογάν εγκαταλείποντας το βέτο για Σουηδία και Φινλανδία. Τόσο... καταλαβαίνουν και έτσι αντιλαμβάνονται - ξεροκαταπίνοντας - το ρεσιτάλ αποτελεσματικών εκβιασμών που άσκησε επιτυχώς ο Ερντογάν και τα κέρδη που απέσπασε από τους 29 ΝΑΤΟϊκούς, πρόθυμους να τον εξευμενίζουν, να τον κατευνάζουν και να τον χειροκροτούν και από τους δύο ενυπογράφως υποταγμένους στην Τουρκία Σκανδιναβούς «νεοσύλλεκτους» στο ΝΑΤΟ.

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟ σε μεγάλο βαθμό είναι, βεβαίως, πώς θα εξελιχθούν οσονούπω ή αργότερα τα μέτωπα του πολέμου που άρχισε 24 Φεβρουαρίου 2022 με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι νέες διεθνείς σχέσεις που ραγδαία και κλιμακωτά προκαλεί παγκοσμίως.

- Δεν αποκλείεται, μετά την επίσημη οριστικοποίηση της εισδοχής Σουηδίας και Φινλανδίας στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, οι δύο αυτές χώρες να βρουν τρόπο για να «διαολοστείλουν», ν’ αχρηστεύσουν και ν’ απονεκρώσουν τη συμφωνία υποταγής στην Τουρκία που υπέγραψαν 28η Ιουνίου στη Μαδρίτη.

- Εξάλλου η Συμφωνία της Μαδρίτης δεν έδωσε στην Τουρκία κάποιο «εγγυητικό» δικαίωμα επέμβασης και αποστολής τουρκικών στρατευμάτων... ΤΟΥΡΔΥΣ στην Σουηδία και ΤΟΥΡΔΥΦ στην Φινλανδία, όπως είχε επιτύχει η Άγκυρα με τις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου το 1959 να στείλει την ΤΟΥΡΔΥΚ στην Κύπρο...

ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟ όμως είναι τώρα ότι: Η αυτοπεποίθηση του ικανού και αποτελεσματικού «Παγκόσμιου Σκακιστή», την οποία θεαματικά πολλαπλασίασε με τον θρίαμβο των εκβιασμών του, μόνος αυτός έναντι ολόκληρου του ΝΑΤΟ στη σύνοδο της Μαδρίτης, θα ωθήσει ορμητικότερον τον Ερντογάν και για τις επόμενες διεκδικήσεις που μεθοδεύει συστηματικά και αταλάντευτα η νεο-οθωμανική στρατηγική του.

- Ποιες είναι οι επόμενες διεκδικήσεις του τροπαιούχου και στη Μαδρίτη Ερντογάν, το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους η Αθήνα και η Λευκωσία...