Η Αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού ξανά και οι άθλιοι δημαγωγοί που την έχασαν…

Διαχρονικά, η Αμμόχωστος είναι η προσφιλής καταφυγή δημαγωγών και λαϊκιστών. Παίζουν με τον πόνο των Αμμοχωστιανών και περιπαίζουν τους πολίτες ότι αγωνίζονται για τη διάσωσή της. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ «δεν θα επιτρέψει», λέγει, «να ζήσουμε με χαμένη την Αμμόχωστο». Πότε θα εξηγήσει πώς και με ποια πολιτική «δεν θα επιτρέψει» να χαθεί η πόλη, που ήδη παρέδωσαν στους Τούρκους με τις ολέθριες υποχωρήσεις-παραχωρήσεις τους;

Δεν σταματά το περιπαίξιμο των Αμμοχωστιανών και των πολιτών για το μέγα θέμα της Αμμοχώστου. Κάθε τόσο και με κάθε αφορμή, θλιβεροί λαοπλάνοι και αδίστακτοι δημαγωγοί προτάσσουν την Αμμόχωστο ως την κορωνίδα λύσης του Κυπριακού. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, στις εκλογές του 2023, Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση. Το κόμμα του στηρίζει τον Ν. Αναστασιάδη και την πολιτική του στο Κυπριακό. Αυτή η πολιτική καταβαράθρωσε το Κυπριακό και την Αμμόχωστο. Ο Ν. Αναστασιάδης παραμέρισε (Ιούλιος 2014) τα δύο περί Αμμοχώστου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (550, 11/5/1984 και 789, 25/11/1992) και μετέτρεψε την κατεχόμενη πόλη σε… ΜΟΕ.

Ο Αβ. Νεοφύτου, σε μιαν αφόρητη εκδήλωση λαϊκισμού και δημαγωγικής ψηφοθηρίας, μετέβη (22/6/2022) στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Με ύφος οδυρόμενης Ιερεμιάδος, δήλωσε πως, «αν χαθεί η Αμμόχωστος, θα χαθεί η Κύπρος μας». Ερωτηθείς αν η Αμμόχωστος έχει χαθεί, ο Αβ. Νεοφύτου απάντησε ότι αυτό δεν θα το επιτρέψει ποτέ. «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα επιτρέψουμε να χαθεί η Αμμόχωστός μας», είπε με στόμφο. Απευθυνόμενος στους Τ/κυπρίους, τους κάλεσε να προσπαθήσουν να σταματήσουν το έγκλημα.

Κληθείς να πει πώς νιώθει που επισκέπτεται την Αμμόχωστο, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ραγίζει η καρδιά του και πρόσθεσε πως, όσο υπάρχει Δημοκρατικός Συναγερμός και όσο ζει, θα δίνει τη μάχη για την επανένωση της πατρίδας μας. «Δεν θα επιτρέψουμε να ζήσουμε με χαμένη την Αμμόχωστο. Αν χαθεί η Αμμόχωστος θα χαθεί και η Κύπρος και μαζί θα χαθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Η πατρίδα μας θα γίνει μια τουρκική επαρχία, στην οποία δεν θα έχουν μέλλον ούτε τα παιδιά ούτε τα εγγόνια μας», κατέληξε. Να εννοήσουμε, συνεπώς, πως ήδη χάθηκαν η Κερύνεια, η Μόρφου, η Καρπασία, ο Κορμακίτης, η Λάπηθος, ο Καραβάς και όλα τα κατεχόμενα;

Απορούμε: Γιατί ο Αβ. Νεοφύτου δεν μετέβη, π.χ. στη Μόρφου ή ακόμα καλύτερα στην Κερύνεια και στην Καρπασία και να διακηρύξει ότι, αν χαθούν τα κατεχόμενά μας, θα χαθεί η Κύπρος; Γιατί δεν διασάλπισε ότι «δεν θα επιτρέψει» (!) να χαθούν τα κατεχόμενά μας; Γιατί εστίασε τον άκρατο λαϊκισμό και την ασύγγνωστη ψηφοθηρία του μόνο και ξανά στην Αμμόχωστο; Όταν ένας πολιτικός και δη υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας διακηρύσσει ότι «δεν θα επιτρέψει», εννοείται ότι ξέρει τι θα κάνει και δεσμεύεται ότι θα το υλοποιήσει. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όπως και ο μέντοράς του, Ν. Αναστασιάδης, απλώς φλυαρούν και περιπαίζουν τους πολίτες και ειδικά τους Αμμοχωστιανούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά! Σε δηλώσεις του (14/9/2019) ο Ν. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τους Αμμοχωστιανούς: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να αποτρέψουμε και τις απειλές και τις ενέργειες που άπτονται είτε της Αμμοχώστου είτε των κατεχομένων εδαφών». Τι έκανε; Τόσο ο ίδιος όσο και ο τότε ΥπΕξ, Ν. Χριστοδουλίδης, έστειλαν επιστολές στον ΓΓ του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τουρκικές ενέργειες για εποικισμό και οικονομική, τουριστική και άλλη ανάπτυξη της κατεχόμενης πόλης. Όμως, πέτυχαν όπως το ΣΑ εκδώσει, στις 9/10/2019, Δήλωση Τύπου, διά της οποίας υπενθυμιζόταν το ειδικό καθεστώς της Αμμοχώστου και τα σχετικά ψηφίσματα, με την υπόδειξη ότι δεν έπρεπε να πραγματοποιηθούν ενέργειες αντίθετες προς αυτές τις αποφάσεις.

Οι Τούρκοι έγραψαν στα παλαιότερα των πασουμίων τους και τις επιστολές και τις καταγγελίες και τις υποδείξεις. Όπως ο συνάδελφος, Κ. Βενιζέλος, αποκάλυψε («Φιλελεύθερος», 14.8.2020), «το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2020, στην περίκλειστη περιοχή, στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου και του υπουργού Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε συνέδριο, στη διάρκεια του οποίου εξετάσθηκαν νομικοί και πολιτικοί τρόποι υλοποίησης του σχεδίου εποικισμού. Προηγήθηκαν οι χωριστές επισκέψεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου από τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης».

Όμως, από το 2012, γράφει ο Κ. Βενιζέλος, το τουρκικό ΥπΕξ είχε ετοιμάσει έγγραφο-οδηγό για την Αμμόχωστο. Σε αυτό αναφερόταν ευθέως πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής της πόλης και δεν αναγνωρίζει η τουρκική πλευρά τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων. Επίσης αναφέρει πως «η Αμμόχωστος είναι μέρος της ‘ΤΔΒΚ’», η οποία «έχει τον πλήρη έλεγχο και ασκεί την εξουσία στην πόλη» και όχι η κατοχική Τουρκία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στις 15/8/2020, σε δηλώσεις του μετά τη Θεία Λειτουργία για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μοναστήρι της Παναγίας της Τρικουκκιάς, στον Πρόδρομο και ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα το κόστος, αφού η απόφασή της αυτή θα είναι αιτία όχι μόνο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και αιτία να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή πορεία της». Επειδή οι Τούρκοι γνωρίζουν τους ηγέτες μας οι οποίοι επιδίδονται σε καραμπινάτες φλυαρίες που δεν εννοούν και, κυρίως, δεν υλοποιούν, στις 6/10/2020,ο Τούρκος Πρόεδρος, που εισέβαλε ξανά παράνομα στο νησί, ανακοίνωσε ότι στις 8/10/2020 ανοίγει το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Θα περίμενε κανείς ότι, μετά τις… απειλές Αναστασιάδη για ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, που δεν σταμάτησαν έκτοτε, αυτές θα υλοποιούνταν. Φούμαρα και λήροι! Διαχρονικά, η Αμμόχωστος είναι η προσφιλής καταφυγή δημαγωγών και λαϊκιστών. Παίζουν με τον πόνο των Αμμοχωστιανών και περιπαίζουν τους πολίτες ότι αγωνίζονται για τη διάσωσή της. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ «δεν θα επιτρέψει», λέγει, «να ζήσουμε με χαμένη την Αμμόχωστο». Πότε θα εξηγήσει πώς και με ποια πολιτική «δεν θα επιτρέψει» να χαθεί η πόλη, που ήδη παρέδωσαν στους Τούρκους με τις ολέθριες υποχωρήσεις-παραχωρήσεις τους;