Αναλύσεις

Μετά τη σύνοδο της Μαδρίτης… σύνοδος γεωτρυπάνων στην Αν. Μεσόγειο

Οι θαλάσσιες επιλογές της Άγκυρας - Προτάσεις Τατάρ για μετατροπή της Κύπρου σε τουρκική επαρχία

Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει όσα κέρδη αποκόμισε στο ανατολίτικο παζάρι για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, απειλώντας με… σύνοδο γεωτρυπάνων στην Ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος των ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων. Ο Τούρκος Πρόεδρος αφήνει να νοηθεί ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα θα βγουν στη θάλασσα, στα… όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» περί τα μέσα Ιουλίου, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, οι πιθανές περιοχές όπου θα κατευθυνθούν αυτά, εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να τα βγάλει στη θάλασσα, είναι οι εξής:

Πρώτη, νότια του Καστελορίζου και ανατολικά της Ρόδου.

Δεύτερη, στα ανατολικά της Κρήτης, στην ίδια περιοχή με την πρώτη εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου. Πολύ λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να κατευθυνθεί το γεωτρύπανο στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Τρίτη, στα νότια της Κύπρου, εάν κατευθυνθεί προς δική μας πλευρά και αν ο στόχος της Άγκυρας είναι η ανάδειξη της κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους. Ήδη, η Τουρκία έχει βγάλει γεωτρύπανο στην κατεχόμενη περιοχή της Καρπασίας για έρευνες.

Τέταρτη, στα ανοικτά της Πάφου, προς την περιοχή του Καστελορίζου, όπου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται η δική της υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δημιουργεί προσδοκίες στον Ερντογάν για τον εκσυγχρονισμό και την πώληση των F-16 στην Άγκυρα, ζητώντας, όμως, να μείνουν ήρεμα τα νερά του Αιγαίου και το ΝΑΤΟ σε συνοχή, διότι κοινός εχθρός, όπως θεωρεί η Συμμαχία, είναι η Ρωσία.

Και στο πλαίσιο των διατρανωμένων τουρκικών διεκδικήσεων, ο Ερσίν Τατάρ υπέβαλε προτάσεις για το Κυπριακό, που συνιστούν στην ουσία απάντηση στα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς, και στηρίζονται μεν στη λογική των δύο κρατών, αλλά έχουν απώτερο στόχο τη μετατροπή ολόκληρης της Κύπρου, πριν από και μετά τη λύση, σε επαρχία της Τουρκίας.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.