Αναλύσεις

Έξαρση… φτώχιας στην Κύπρο

Χειρότερη κατάσταση και από το 2013 παρουσιάζεται σήμερα στην Κύπρο, με τους αριθμούς των ατόμων που ζητούν βοήθεια για να εξασφαλίσουν ένα πακέτο μακαρόνια ή ένα ζευγάρι παπούτσια να αυξάνονται συνεχώς

Στη νήσο της ευμάρειας, η φτώχια θερίζει πολλές οικογένειες. Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, αλλά και ο πόλεμος συνέθεσαν ένα γκρίζο σκηνικό με αβέβαιο όχι το μακρινό μέλλον, αλλά το αύριο. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις οδηγούν σε μια νέα οικονομική κρίση, που αγγίζει πλέον κάθε σπιτικό, πόσω μάλλον αυτά που ήδη τα έβγαζαν πέρα με αρκετές δυσκολίες. Οι οικογένειες που ζητούν βοήθεια για να καλύψουν πρώτης ανάγκης υλικά αγαθά έχουν αυξηθεί και η κατάσταση φαντάζει χειρότερη και από αυτήν του 2013, όταν συσσίτια δημιουργούσαν ουρές, κοινωνικά παντοπωλεία ασφυκτιούσαν από κόσμο και κάθε χέρι κρατούσε το άλλο για να σταθεί. Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Ηλίας Δημητρίου, μίλησε στη «Σημερινή» για την αυξητική τάση της φτώχιας, που οδηγεί όλο και περισσότερες οικογένειες στην πόρτα των εθελοντικών οργανώσεων, κάνοντας λόγο μάλιστα για το άμεσο μέλλον και δη τον χειμώνα που αναμένεται να είναι πολύ «βαρύς».

Πολλά τα κρούσματα άδειας τσέπης

Η πανδημία, το ουκρανικό ζήτημα, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια επηρέασαν κάθε νοικοκυριό χωρίς καμία αμφιβολία. Την ώρα που οι μισθοί παραμένουν ίδιοι και η συζήτηση για τον κατώτατο πέφτει σε τείχη, οι τιμές για τα βασικά αγαθά παίρνουν την ανιούσα με πολλούς συμπολίτες μας να μην μπορούν να βγάλουν τον μήνα. Οι οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε διατροφή έχουν αυξηθεί πολύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδει ο κ. Δημητρίου. Μάλιστα, σε μια πρώτη σύγκριση με τις εποχές προ της πανδημίας, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως βρισκόμαστε ίσως στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξαμε για πολλά χρόνια.

«Είναι γεγονός ότι παρατηρείται μια έξαρση τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό λόγω και της πανδημίας. Οι ανάγκες ήταν αυξημένες προηγουμένως αλλά έχουν αυξηθεί περισσότερο σήμερα. Οι εργασίες έχουν μειωθεί λόγω και της καραντίνας, κάποιοι έχασαν τις δουλειές τους, κάποιοι είχαν μειωμένες εργατοώρες κ.ά.».

Φέτος μεγαλύτερη η ζήτηση βοήθειας

Τη χρονιά που διανύουμε, αν και τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της πανδημίας δεν επηρεάζουν τόσο την εργασία, εντούτοις οι ανάγκες έχουν αυξηθεί περισσότερο. «Με την πρώτη εξαγγελία του πολέμου στην Ουκρανία, είδαμε τεράστια διαφορά. Οι ανάγκες σε βασικά αγαθά ήταν πολύ υψηλότερες. Αυτό το νιώσαμε πιο έντονα το περασμένο Πάσχα, όταν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που κάνουμε κάθε χρόνο εδώ και εννέα χρόνια, ‘Υιοθετήστε μια Οικογένεια’, παρατηρήσαμε τόση μεγάλη ζήτηση για βοήθεια, που για πρώτη φορά είχαμε οικογένειες σε λίστες αναμονής».

Κατά τη διάρκεια των εκστρατειών που γίνονται τα Χριστούγεννα και το Πάσχα φαίνεται εντονότερο το πρόβλημα της ένδειας, το οποίο ταλαιπωρεί χιλιάδες συνανθρώπους μας στον τόπο μας. «Η ζήτηση της τελευταίας εκστρατείας ήταν τόσο πολλή, που δεν μπορούσαμε να τους ικανοποιήσουμε όλους. Έτσι η εκστρατεία πήρε παράταση τότε και με τη βοήθεια των συμπολιτών και διαφόρων εταιρειών, που προσέφεραν δωροκουπόνια, μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε τις οικογένειες, που ήταν πέραν των δυόμισι χιλιάδων».

Βοήθεια σε μηνιαία βάση

Πέρα από τις εκστρατείες που γίνονται κάποιες φορές τον χρόνο, το ΠΣΣΕ εξυπηρετεί μηνιαία αρκετές οικογένειες. Οι περισσότεροι είναι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι έχουν αυξηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα, ενώ υπάρχουν αρκετοί αλλοδαποί μεταξύ των οποίων και πολλοί Ουκρανοί, που έχουν επηρεαστεί άμεσα από τον πόλεμο που γίνεται στην πατρίδα τους.

«Έχουν αυξηθεί οι Ελληνοκύπριοι που αποτείνονται στις εθελοντικές οργανώσεις, εφόσον είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν μειωθεί οι εργατοώρες τους, ενώ παράλληλα η ακρίβεια κτυπά το κάθε σπιτικό. Δεν μπορούν να αγοράσουν τα βασικά είδη και ο πληθωρισμός έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Εκεί που μια οικογένεια πριν από έξι μήνες μπορούσε να τα βγάλει πέρα, έστω και δύσκολα, σήμερα αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια. Υπάρχουν πραγματικά τραγικές περιπτώσεις, που σου ζητούν να τους πάρεις ένα γάλα με ψωμί ή να τους πάρεις μακαρόνια ή φακές. Γεγονότα που γίνονται στην Κύπρο και όχι σε μια άλλη χώρα».

Χειρότερα και από το 2013

Ο κ. Δημητρίου περιέγραψε εικόνες που θυμίζουν την εποχή του ’13. Αλησμόνητες οι ουρές στα κοινωνικά παντοπωλεία, οι κούτες με το ρύζι, λάδι, μακαρόνια, ζάχαρη, αλεύρι για να μοιραστούν σε συμπατριώτες μας που έχασαν στην κυριολεξία τη γη κάτω από τα πόδια τους τότε. Και ενώ πιστεύαμε ότι τα δύσκολα κουτσά-στραβά πέρασαν, εννέα χρόνια μετά η Κύπρος περνά σε μια νέα κατάσταση φτώχιας, με τον κ. Δημητρίου να τονίζει ότι η σημερινή κατάσταση είναι πιο δύσκολη από τότε.

«Είμαστε σε μια φάση πιο δύσκολη από το 2013. Με τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, σας λέω ειλικρινά ότι βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση σήμερα, το 2022, από άλλες χρονιές. Το 2013 υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, όμως πολύς κόσμος είχε κάποιο μαξιλαράκι και κάπως τα κατάφερε. Σήμερα οι περισσότεροι δεν έχουν κάποιο αποκούμπι. Η πραγματικότητα είναι ότι το μέγεθος που βλέπουμε να μεγαλώνει, μας φέρνει σε τρομερά δύσκολη θέση, καθώς ο κόσμος που έχει ανάγκη αυξάνεται, αλλά η προσφορά έχει μειωθεί πολύ. Για παράδειγμα, μια εταιρεία που άλλοτε έδινε 10 χιλιάδες ευρώ για βοήθεια, σήμερα δίνει 2 χιλιάδες ευρώ, λόγω ακριβώς της κρίσης και της αβεβαιότητας. Αν ο πολίτης έδινε πέντε κουτιά μακαρόνια, σήμερα δίνει μόνο ένα γιατί ακριβώς δεν ξέρει κανείς τι θα συμβεί σε ένα μήνα και πώς θα επηρεαστεί το δικό του σπίτι. Υπάρχει το αβέβαιο της καθημερινότητας».

Ένας χειμώνας αρκετά βαρύς

Όσο αβέβαιο είναι το μέλλον, τόσο ο κόσμος θέλει να διασφαλίσει «τα δικά του». Οι προβλέψεις για τον χειμώνα είναι αρκετά δυσοίωνες, αφού οι αριθμοί των συνανθρώπων μας που ενδέχεται να ζητήσουν την αρωγή των εθελοντών για να εξασφαλίσουν βασικά αγαθά διατροφής δείχνουν μιαν ανοδική τάση.

«Προβλέπουμε μια συνεχόμενη αύξηση. Αν για τις εκστρατείες που είχαμε το Πάσχα και τα Χριστούγεννα εξυπηρετούσαμε γύρω στις δυόμισι χιλιάδες οικογένειες, θεωρώ ότι θα αυξηθούν πολύ αυτοί οι αριθμοί. Το ίδιο βλέπουμε και στον αριθμό των οικογενειών που εξυπηρετούνται σε μηνιαία βάση, που σήμερα είναι γύρω στις 250 οικογένειες παγκυπρίως. Το θετικό όμως είναι ότι η προσφορά δεν θα εκλείψει. Μπορεί να έχει μειωθεί, αλλά είναι μέσα στο dna του Κυπρίου η προσφορά και το να βρίσκεται δίπλα στον συνάνθρωπο».

Σε εξέλιξη η εκστρατεία για συλλογή σχολικών

Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα «τρέχει» η εκστρατεία «Όλα τα παιδιά με σχολικά», για την οποία υπάρχει μια καλή ανταπόκριση από τον κόσμο, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου. «Μαζεύουμε σε πολύ καλή κατάσταση διάφορα σχολικά είδη, είδη υπόδησης, ένδυσης, κ.λπ. Επίσης μαζεύουμε δωροκουπόνια προτίμησης του κόσμου, είτε από βιβλιοπωλεία είτε από διάφορα καταστήματα που πωλούν σχετικά είδη. Η αλήθεια είναι ότι προτιμάται το δωροκουπόνι εξαιτίας και της πανδημίας».

Η ελπίδα του ΠΣΣΕ είναι ότι θα μπορέσει να εξυπηρετήσει γι’ ακόμη μια χρονιά όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη, ώστε να μη στερηθούν τίποτα για τη νέα σχολική χρονιά. «Τα παιδιά πρέπει να πάνε χαρούμενα στο σχολείο και να μη νιώθουν μειονεκτικά απέναντι στους συμμαθητές τους».