Έγκλημα

Ανυποψίαστα θύματα διαδικτυακής απάτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμβουλές από την υποδιεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος για θωράκιση ατόμων και οργανισμών από τις κυβερνοεπιθέσεις, στο νέο κοινωνικό ρεπορτάζ της "Σημερινής Online"

Έξαρση καταγράφεται σε διαδικτυακές αλλά και τηλεφωνικές απάτες που σκοπό έχουν την απόσπαση χρημάτων από ανυποψίαστους πολίτες σύμφωνα με τον διευθυντή υποδιεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος Ανδρέα Αναστασιάδη.

Άτομα και οργανισμοί συχνά πέφτουν θύματα απάτης διαφόρων μορφών.

Αυτές οι απάτες αποτελούν παραδείγματα για το πώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν εύκολα να παίξουν με την ψυχολογία και τις αντιλήψεις των ανθρώπων.

Ο κλάδος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος είναι υπεύθυνος για την διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων.

Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο κλάδου δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος Γιώργο Κάρκα, οι υποθέσεις αυτές είναι πολύ δύσκολες σε ότι αφορά την ποινική τους διερεύνηση καθότι οι ύποπτοι και οι υποδομές που χρησιμοποιούνται για αυτές τις επιθέσεις, βρίσκονται ως επί το πλείστον στο εξωτερικό.

Ως υποδιεύθυνση και ως Αστυνομία Κύπρου έχουν συνάψει συνεργασίες με την Europol για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων .

Ενόψει καλοκαιριού ο Κλάδος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτρέπει τους πολίτες να ελέγχουν τις διαδικτυακές τους κρατήσεις όσον αφορά τα καταλύματα που σκοπεύουν να ενοικιάσουν γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσουν θύματα απάτης.

Δείτε το ρεπορτάζ στο βίντεο που ακολουθεί:


Γενικές συμβουλές από την υποδιεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος αρχηγείου αστυνομίας προς τους πολίτες:

  • Ελέγχετε τακτικά τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς.
  • Ελέγχετε τακτικά τον τραπεζικό σας λογαριασμό και αναφέρετε τυχόν ύποπτη δραστηριότητα στην τράπεζά σας.
  • Εκτελέστε online πληρωμές μόνο σε ασφαλείς ιστότοπους (ελέγξτε τη γραμμή URL για το λουκέτο και το https) και χρησιμοποιώντας ασφαλείς συνδέσεις (επιλέξτε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αντί για δημόσιο Wi-Fi).
  • Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τράπεζά σας δεν θα σας ζητήσει ποτέ “ευαίσθητες” πληροφορίες, όπως τα διαπιστευτήρια του διαδικτυακού λογαριασμού σας μέσω τηλεφώνου ή email.
  • Εάν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, είναι σχεδόν πάντα απάτη.
  • Διατηρήστε τα προσωπικά σας στοιχεία ασφαλή. Να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πόσες προσωπικές πληροφορίες μοιράζεστε σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες και τις εικόνες σας για να δημιουργήσουν μια πλαστή ταυτότητα ή να σας στοχεύσουν με μια απάτη.
  • Εάν πιστεύετε ότι έχετε δώσει τα στοιχεία του λογαριασμού σας σε έναν απατεώνα, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας.
  • Πάντοτε να αναφέρετε κάθε ύποπτη ενέργεια στην Αστυνομία, ακόμα κι αν δεν πέσατε θύμα της απάτης.

*Δείτε την άλλη Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022: 48 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, οι αγωνιστές θυμούνται...