Αναλύσεις

ΝΑΤΟϊκή λύση με τουρκο-αμερικανική σφραγίδα

Τώρα που η Τουρκία πέτυχε με εκβιασμούς να αποσπάσει ό,τι ζήτησε από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, έπονται τα χειρότερα

Οι Αμερικανοί δεν παρατούν εύκολα όσα ξεκίνησαν εδώ και δεκαετίες σε περιοχές όπου κρίνουν ότι τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα είναι ζωτικής σημασίας.

Όσο και αν κάποιοι Κύπριοι και Έλληνες πολιτικοί θεωρούν πως με το να ενδίδουν και να εκχωρούν κυριαρχικά δικαιώματα στις ΗΠΑ θα πετύχουν την εύνοιά τους, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Η Τουρκία είναι ο επίλεκτος φίλος και ο πιο σημαντικός τους εταίρος στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αυτό αποδεικνύεται για πολλοστή φορά και με την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου, με υποδείξεις των ΗΠΑ, η Τουρκία πέτυχε με τους εκβιασμούς της να αποσπάσει όλα όσα ζήτησε προκειμένου να άρει το βέτο για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην πιο επιθετική στρατιωτική συμμαχία που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο λεγόμενος «συμβιβασμός», που λέγεται ότι επιτεύχθηκε μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας, αποτυπώθηκε σε κείμενο το οποίο, εκτός της πλήρους αποδοχής της αντικουρδικής πολιτικής από μέρους των δύο χωρών, λέει ότι δεν θα υπάρχει πλέον εμπάργκο όπλων. Η Τουρκία θα μπορεί πλέον να αποκτήσει από τη Σουηδία το περίφημο μαχητικό Gripen JAS 39E και άλλα σύγχρονα οπλικά και πυραυλικά συστήματα, χωρίς να έχει πλέον την ανάγκη των ΗΠΑ, αν θα ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα για παραχώρηση 40 νέων F-16 Viper.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες. Απαίτησε και πέτυχε επίσης τη διακοπή των σουηδικών παραδόσεων όπλων στο PYD. Πρόκειται για αντιαρματικούς πυραύλους σουηδικού σχεδιασμού που προμήθευσαν στην κουρδική πολιτοφυλακή οι Αμερικανοί.

Το πιο επικίνδυνο ωστόσο της συμφωνίας έγκειται στο ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ βάζει από την πίσω πόρτα την Τουρκία και εκτουρκίζεται τμήμα της περιβόητης Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δέσμευσε δύο χώρες, κράτη μέλη της ΕΕ, να προτάσσουν στην διπλωματία τους «τις ανάγκες ασφάλειας» της Τουρκίας, στις οποίες η τελευταία συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και την Κύπρο. Εξασφάλισε στην Τουρκία δύο στηρίγματα εντός της ΕΕ, μέσω των οποίων θα υπονομεύεται η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και η ίδια η συνοχή της ΕΕ, με την πολυδιαφημιζόμενη Pesco.

Ακόμα η Τουρκία όχι μόνο θα απαιτεί από τις δύο σκανδιναβικές χώρες να αναθεωρήσουν την αντιτρομοκρατική νομοθεσία τους, αλλά και να της παραδίδουν «αρκετές δεκάδες» Τούρκους και πρόσφυγες, ως επί το πλείστον μέλη του PKK και αντιφρονούντες.

Οι δύο πρώην ουδετερόφιλες χώρες θα μετατραπούν σε καταδότες και χαφιέδες της Άγκυρας στέλνοντας στις τουρκικές φυλακές Κούρδους που αγωνίζονται για ένα κομμάτι πατρίδας. Και όχι μόνο. Θα είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον Κύπρου και Ελλάδας.

Αυτήν την άκρως αρνητική εξέλιξη χαιρέτισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα εμφανίστηκε και ευχαριστημένος που τέλειωσε τόσο γρήγορα! Δεν συνειδητοποιεί, ωστόσο, πως όλα τα ανταλλάγματα που πήρε η Τουρκία θα τα έχει στραμμένα κατά της χώρας του και εναντίον της Κύπρου.

Τα ανταλλάγματα

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία και ενώ προηγουμένως ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ «δεν προσέφεραν ανταλλάγματα» στην Άγκυρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος τον διάψευσε. Η βοηθός Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εμφανίστηκε να δηλώνει δημοσίως πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ…». Επίσης, την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Ερντογάν επρόκειτο να συζητήσουν για την πώληση δεκάδων νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού στόλου.

Η ελληνική Κυβέρνηση, που εμφανίζεται μεθυσμένη από την αντιρωσική υστερία, παρέδωσε τα ελληνικά συμφέροντα στα χέρια του φιλότουρκου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με τη συναίνεση των ΗΠΑ.

Με τέτοιους ηγέτες Ελλάδα και Κύπρος πρέπει ν’ αρχίσουν να φοβούνται, γιατί έπονται τα χειρότερα.

Μαστίγιο και καρότο για λύση του Κυπριακού

Το 2013 υπήρχαν πλείστες αναφορές που έφεραν την τότε και νυν Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ να έχει μυστικές διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας για μια λύση του Κυπριακού με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ. Η κ. Νούλαντ, η οποία φημίζεται για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το «καρότο και το μαστίγιο» για να πετύχει τους στόχους του βαθέος αμερικανικού κράτους, επεδίωκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις διάφορες διαρροές, μιαν «αμερικανο-τουρκική» λύση, που θα προβλέπει τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο και διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, ως στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Το «καρότο», στην προσπάθεια να δεχθεί αυτήν τη λύση η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ, ήταν οι υποσχέσεις αμερικανικών επενδύσεων και προσφοράς όπλων.

Δεν είναι τυχαία που σήμερα ακούμε τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ και άλλους Συναγερμικούς αξιωματούχους να εκθειάζουν το ΝΑΤΟ και να επιχαίρουν πως θα αρθεί το αμερικανικό εμπάργκο όπλων για την Κύπρο.

Το σχέδιο εμπνεύσεως Νούλαντ (η οποία πρωταγωνίστησε και στο πραξικόπημα στην Ουκρανία), απασχόλησε τις πρόσφατες επισκέψεις της στη Λευκωσία, στην Αθήνα και στην Άγκυρα.

«Το σχέδιο Νούλαντ -σύμφωνα με τις τότε αποκαλύψεις - προέβλεπε να αποσύρει η Τουρκία μερικά από τα στρατεύματα κατοχής και στη συνέχεια νέα τουρκικά στρατεύματα και όπλα να αναπτυχθούν σε βάση του ΝΑΤΟ, που θα εγκατασταθεί στην περιοχή. Το σχέδιο προέβλεπε ότι η αντίθεση των Κυπρίων ψηφοφόρων στα τουρκικά στρατεύματα και στο σχέδιο Νούλαντ θα εξουδετερωθεί με υποσχέσεις αμερικανικών επενδύσεων στην τοπική οικονομία και προσφορά αμερικανικών όπλων».

Όσον αφορά τις απειλές, «ένα από τα ρόπαλα» ήταν οι Ρώσοι ολιγάρχες-επενδυτές την Κύπρο. Τώρα που τα ρωσικά κεφάλαια και καταθέσεις εκδιώχθηκαν από την Κύπρο, στα σενάρια προφανώς θα γίνουν κάποιες μικροδιορθώσεις με στόχευση την οικονομία.

Τα συσσωρευμένα δάνεια και χρέη, ιδιωτικά και κρατικά, θα ενεργοποιηθούν ως ρόπαλο με την απειλή ή αποδέχεστε μια τέτοια λύση ή σας χρεοκοπούμε. Οι τράπεζες στην Κύπρο είναι μόνο κατ’ όνομα κυπριακές. Ελέγχονται σχεδόν πλήρως από ξένους.

Δεν είναι καθόλου τυχαία που η Κύπρος δέχθηκε τη μεγαλύτερη πολεμική εναντίον των ρωσικών καταθέσεων, σε αντίθεση με τη Βρετανία, Γερμανία και Λουξεμβούργο, που είχαν πολύ περισσότερες και πιο σκοτεινές.

Και το χειρότερο είναι ότι η Κύπρος, αφού «έβγαλε τα μάτια της» ακολουθώντας ασυλλόγιστα την αντιρωσική υστερία και την υιοθέτηση των κυρώσεων της Ε.Ε., δεν θα έχει πού να στραφεί για να ζητήσει στήριξη, όταν τα μαστίγια και τα ρόπαλα θα επιστρατευθούν.

Η πιο αδίστακτη ιμπεριαλιστική δύναμη και τα κατά συνθήκην ψεύδη

Στη νέα τους Στρατηγική Αντίληψη, που συμφώνησαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ την Τετάρτη στο κείμενο της συμφωνίας που ονομάζεται NATO 2022 STRATEGIC CONCEPT, αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«Το όραμά μας είναι σαφές: θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και όπου κάθε χώρα μπορεί να επιλέξει τον δικό της δρόμο, απαλλαγμένη από επιθετικότητα, εξαναγκασμό ή υπονόμευση. Συνεργαζόμαστε με όλους όσοι μοιράζονται αυτούς τους στόχους. Στεκόμαστε μαζί, ως Σύμμαχοι, για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και να συμβάλουμε σ’ έναν ειρηνικότερο κόσμο… Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία…».

Το πόσο ισχύουν αυτά τα κατά συνθήκη ψεύδη είναι αρκετό για να δούμε τι συμβαίνει στην Κύπρο και σε όλες τις χώρες όπου το ΝΑΤΟ επενέβη απροκάλυπτα, βομβάρδισε και αιματοκύλησε στο όνομα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Όσον αφορά τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει πάνω από 300 χιλ. στρατό στα σύνορά της, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μόλις προχθές άλλες τόσες χιλιάδες στρατιωτικών δυνάμεων στο μαλακό υπογάστριο της χώρας.