Αναλύσεις

Οι αμβλώσεις από τις ΗΠΑ στην Κύπρο...

Η απόφαση-σταθμός στις ΗΠΑ, η σχετική νομοθεσία στην Κύπρο, η θέση της Eκκλησίας και η ιατρική επεξήγηση για τη διαδικασία της άμβλωσης

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στις 24 Ιουνίου, ήρε τη συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση μετά από πέντε δεκαετίες. Το προσχέδιο γνωμοδότησης, ωστόσο, είχε διαρρεύσει από τον Μάιο. H άρση του δικαιώματος των αμβλώσεων αναμένεται να αλλάξει πολλά πράγματα, εντός και εκτός Αμερικής.

Το γεγονός ότι δεν ελήφθη υπόψη το νομικό προηγούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχη αντιμετώπιση άλλων δικαιωμάτων, όπως αυτά της πρόσβασης στην αντισύλληψη, των συναινετικών σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και των γάμων ομοφύλων ζευγαριών, στις ΗΠΑ.

Η απόφαση του Ανωτάτου αναμένεται να οδηγήσει σε απαγόρευση των αμβλώσεων περίπου στις μισές πολιτείες της Αμερικής, ενώ είναι πιθανό να οξύνει την πόλωση και τον διχασμό στη χώρα. Πάντως, εξαιτίας της απόφασης, «η υγεία των γυναικών στις ΗΠΑ σήμερα κινδυνεύει», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απέδωσε τη βασική ευθύνη στον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι η υλοποίηση μιας ακραίας ιδεολογίας και ένα τραγικό λάθος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά τη γνώμη μου», πρόσθεσε και δεσμεύθηκε ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει.

Η απόφαση, ωστόσο, του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ, η οποία ανέτρεψε την ιστορική απόφαση του 1973 -με την οποία νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση- αποτελεί μια προειδοποίηση προς τον υπόλοιπο κόσμο, μια προειδοποίηση για το πώς μπορούν να χαθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Τι συμβαίνει όμως στην Κύπρο;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Κύπρο, η διακοπή κύησης επιτρέπεται:

1) Εάν δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

2) Στην περίπτωση που η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ενήλικης ή ανήλικης ή σεξουαλικής κακοποίησης γυναίκας με νοητική αναπηρία ή αιμομιξίας και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 19 εβδομάδες εγκυμοσύνης και νοουμένου ότι έχει δηλώσει ενυπόγραφα ενώπιον του ιατρού ότι η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομιξίας.

Στην περίπτωση που η έγκυος είναι ανήλικη, την πιο πάνω δήλωση υπογράφει και ένας από τους γονείς ή ο κηδεμόνας.

3) Επιτρέπεται επίσης μετά από γνωμοδότηση αρμόδιου ιατρού, σύμφωνα με την οποία παρουσιάζονται ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου που συνεπάγονται τη γέννηση νεογνού με παθολογικά προβλήματα, καθώς και κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιου ιατρού ότι υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής βλάβης της σωματικής ή ψυχικής της υγείας.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστος ο επίσημος αριθμός των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, με τα ανεπίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 8.500 ετησίως.

Η θέση της Εκκλησίας

Ο Θεόδωρος Κυριακού, Θεολόγος -Νομικός, μιλώντας στη «Σημερινή», μας εξηγεί τη στάση της Εκκλησίας της Κύπρου απέναντι στις αμβλώσεις. «Οι αμβλώσεις, σύμφωνα με την Εκκλησία, θεωρούνται φόνος. Η Εκκλησία πιστεύει πως η ανθρώπινη ζωή αρχίζει από τη στιγμή της σύλληψης, κατ’ επέκτασιν η άμβλωση εξουδετερώνει την ανθρώπινη ζωή που έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις κατά τις οποίες η Εκκλησία είναι πιθανό να συγκατατεθεί στη διαδικασία άμβλωσης. Αυτές οι περιπτώσεις είναι αφενός ο βιασμός και αφετέρου όταν η ζωή της μητέρας τίθεται σε κίνδυνο».

Η επικινδυνότητα που ενέχει η διαδικασία άμβλωσης

Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Ιωάννης Καλογήρου έδωσε απαντήσεις στη «Σ» για την επικινδυνότητα που ενέχει η διαδικασία άμβλωσης.

«Έκτρωση είναι: Η διαδικασία κατά την οποία γίνεται τεχνητή διακοπή της κύησης είτε φαρμακευτικά είτε χειρουργικά. Συχνά γίνεται κατά το 1ο τρίμηνο (μέχρι τις 11 εβδομάδες), όταν δεν συνεχίζεται φυσιολογικά η κύηση, αλλά και στο 2ο τρίμηνο, όταν υπάρχει κάποια πάθηση του εμβρύου. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, οπότε η γυναίκα αποφασίζει μόνη της να προχωρήσει σε διακοπή της κύησης φαρμακευτικά ή πιο συχνά χειρουργικά με αναρρόφηση και χρήση ενδομητρικού ξέστρου.

»Αν και τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των γυναικών που πραγματοποιούν έκτρωση για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη λόγω της ενημέρωσης σε αντισυλληπτικές μεθόδους αλλά και του χαπιού της επόμενης μέρας… η διαδικασία θέλει μεγάλη προσοχή γιατί εγκυμονεί -αν και σπάνια- κινδύνους και επιπλοκές και επίσημα μπορεί να γίνει μόνο στο 1ο τρίμηνο της κύησης.

»Η φαρμακευτική έκτρωση είναι χρονοβόρα με περισσότερη αιμορραγία ίσως και άγχος, λόγω του απρόβλεπτου της διαδικασίας και φυσικά αν είναι ατελής η αποβολή η γυναίκα θα πρέπει να υποβληθεί πάλι σε χειρουργική έκτρωση. Οι πιο συχνές επιπλοκές, αν και σπάνιες όπως προανέφερα, είναι κατά τη φαρμακευτική διαδικασία η αιμορραγία και η φλεγμονή της μήτρας, ενώ κατά τη χειρουργική διαδικασία είναι η διάτρηση της μήτρας, η αιμορραγία, η φλεγμονή, αλλά και οι μετεγχειρητικές συμφύσεις, που μπορούν να δημιουργηθούν και να επηρεάσουν μια επόμενη εγκυμοσύνη… να μην ξεχνάμε δε και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της διαδικασίας.

»Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να ακολουθούμε τον δρόμο του σωστού οικογενειακού προγραμματισμού».

Και τίθεται και πάλι το ερώτημα, «ποιος έχει την ευθύνη για το σώμα μας»;

Μήπως τα ποσοστά αμβλώσεων είναι μια καλή αφορμή να εντατικοποιήσουμε τη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία από μικρότερες ηλικίες;

Η διαδικασία της άμβλωσης δεν είναι ευχάριστη για καμία γυναίκα. Τα βλέμματα στρέφονται για άλλη μια φορά στην κοινωνία και πώς μπορεί να εκπαιδευτεί, ώστε η άμβλωση να καταστεί… αχρείαστη! Οι εποχές αλλάζουν κι όμως κάποια πράγματα παραμένουν ίδια. Τα κουτί της Πανδώρας μπορεί να κλείσει εύκολα, αρκεί να κτίσουμε από την αρχή μια κοινωνία δίπλα στους νέους, μια κοινωνία που εκπαιδεύει, συγχωράει και αποδέχεται.