Παιδεία

Τετράμηνα: Το θέμα είναι να προλάβουν

Στο παρα-πέντε των διακοπών η Βουλή αποφασίζει τη «μοίρα» του θεσμού των τετραμήνων - Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα προλάβουν να μελετήσουν εμπεριστατωμένα την τροπολογία του νομοσχεδίου για να προχωρήσουν στην ψήφισή της στις 14 Ιουλίου

Εν μέσω διαφόρων αντιδράσεων συζητείται το θέμα της τροπολογίας του νομοσχεδίου που αφορά στις εξετάσεις τετραμήνων, οι οποίες εισέρχονται δυναμικά και στον γυμνασιακό κύκλο από την επόμενη σχολική χρονιά. Η παρουσίαση της τροπολογίας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν τόσο με τις αλλαγές που εισηγείται το αρμόδιο Υπουργείο, όσο με την κατάθεσή τους χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση εταίρων και διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Εκπαίδευση σε τέλμα;

Την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στον ίδιο τον θεσμό, όπως αυτός εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα, εκφράζουν συνεχώς οι οργανωμένοι καθηγητές μέσα από την ΟΕΛΜΕΚ. Την ίδια δυσαρέσκεια εκφράζουν οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι προχώρησαν σε αποστολή υπομνήματος προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, ζητώντας τη λήψη ορθών αποφάσεων προς το συμφέρον των μαθητών.

«Εκφράζουμε για μιαν ακόμη φορά την ανησυχία μας για την επιμονή του Υπουργείου να συνεχίσει την εφαρμογή ενός Θεσμού, ο οποίος έχει οδηγήσει το εκπαιδευτικό σύστημα σε ένα τέλμα. Ο ωφέλιμος διδακτικός χρόνος έχει κατακρεουργηθεί και η διδακτέα ύλη δεν μπορεί να μειωθεί περαιτέρω. Το άγχος των παιδιών τη φετινή χρονιά έχει κτυπήσει κόκκινο, επιδεινώνοντας την ήδη βεβαρημένη από την πανδημία, ψυχοσωματική τους υγεία. Οι εκπαιδευτικοί βρισκόντουσαν υπό συνεχή ασφυκτική πίεση για κάλυψη της ύλης και σωστή προετοιμασία των μαθητών. Η οικονομική κατάσταση των οικογενειών έχει πληγεί σοβαρά, αφού αύξησε κατακόρυφα την παραπαιδεία. Έφερε την απογοήτευση σε πολλούς τελειόφοιτους, οι οποίοι είδαν τα όνειρά τους για φοίτηση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού να καταποντίζονται. Αυτά είναι τα κυριότερα προβλήματα που προκάλεσε η εφαρμογή του Θεσμού και τα οποία μας οδήγησαν στη λήψη της απόφασης για κατάργηση της ενδιάμεσης γραπτής κεντρικής εξέτασης στα Λύκεια/ΤΕΣΕΚ και τη μη εφαρμογή του Θεσμού στο Γυμνάσιο».

Κόκκινη γραμμή η Γ’ Λυκείου

Εντονότερη αντίδραση παρατηρείται στον θεσμό που εφαρμόζεται στη Γ’ Λυκείου. Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, μιλώντας στη «Σημερινή», ανέφερε πως είναι ανεπίτρεπτο τα παιδιά της Γ’ Λυκείου να παρακάθονται σε τρεις εξετάσεις τον χρόνο και να περνούν αυτήν την πίεση που πέρασαν φέτος. «Η Γ’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών αποτελούν για μας κόκκινη γραμμή, όπως αναφέρουμε και στο υπόμνημα που αποστείλαμε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Απαιτούμε να καταργηθούν οι γραπτές κεντρικές εξετάσεις Α’ και Β’ τετραμήνου για τη Γ’ τάξη Λυκείων και οι τελειόφοιτοι να έχουν μόνο μια γραπτή κεντρική εξέταση στο τέλος της χρονιάς, η οποία θα είναι για απόλυση και για πρόσβαση».

Η Βουλή βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά

Η νομοθεσία έχει ήδη τροποποιηθεί αρκετές φορές, όπως επισημαίνουν οι γονείς διά στόματος του Προέδρου της Συνομοσπονδίας. «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι είναι προβληματικός και πρέπει να τον καταργήσουν ή να αλλάξουν ριζικά κάποια πράγματα. Πώς θα εισέλθει στο γυμνάσιο;».

Υπενθυμίζεται ότι για το Γυμνάσιο οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν την εξέταση μόνο δύο μαθημάτων, των Νέων Ελληνικών και των Μαθηματικών. Γεγονός που πυροδοτεί τις αντιδράσεις των καθηγητών ειδικοτήτων εφόσον τα υπόλοιπα μαθήματα, που μέχρι τώρα περιλαμβάνονταν στις εξετάσεις, υποβαθμίζονται, όπως λένε. Ο βουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η Βουλή αυτήν τη στιγμή «καλείται γι’ ακόμη μια φορά να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Η τροπολογία έρχεται στη Βουλή λίγο πριν από το κλείσιμό της και το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να επανέλθει τον Σεπτέμβριο, αφού θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά. «Χωρίς καμία διαβούλευση, που έπρεπε να προηγηθεί, καλούμαστε να εξετάσουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις και το οποίο θα πρέπει να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Ιουλίου, που είναι και η τελευταία ημέρα εργασιών της Βουλής».

Ένα ζήτημα που προκύπτει, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, είναι η προσαρμογή της ύλης στον ωφέλιμο χρόνο. Όσον αφορά τις εξετάσεις στον γυμνασιακό κύκλο, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως «εκεί δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες αντιδράσεις. Η επιλογή των δύο μαθημάτων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και πάλι φτάνουμε τελευταία στιγμή να αποφασίζουμε για κάτι τόσο καίριο».