Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ: Προβάδισμα Χριστοδουλίδη - Χάνει την Παράσταση Νίκης ο Αβέρωφ

Δείτε τα ευρήματα της 2ης μεγάλης δημοσκόπησης του ΣΙΓΜΑ - Χάνει την πρωτιά στην παράσταση νίκης ο Αβέρωφ Νεοφύτου - Νικητής με διαφορά και στον β’ γύρο ανεξαρτήτως αντιπάλου ο Χριστοδουλίδης

Σταθερό προβάδισμα Χριστοδουλίδη, με μεγάλη μάλιστα διαφορά, και απώλεια της πρωτιάς στην «Παράσταση Νίκης» για Αβέρωφ, είναι δυο εκ των κρισιμότερων συμπερασμάτων από τη 2η μεγάλη δημοσκόπηση που παρουσίασε το ΣΙΓΜΑ χθες, το βράδυ της Πέμπτης (7 Ιουλίου 2022), στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές».

Η «ακτινογραφία» της προεκλογικής τάσης 6 μήνες πριν τη μάχη των εκλογών -όπως και στην 1η μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ, που παρουσιάστηκε στις 19 Μαΐου-, δείχνει προβάδισμα Νίκου Χριστοδουλίδη ο οποίος, «εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα» λαμβάνει ποσοστό 36,5%, έναντι 19,7% του Αβέρωφ Νεοφύτου και 15,3% του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Αισθητή είναι η πτώση του Αχιλλέα Δημητριάδη, που από το 8% της περασμένης δημοσκόπησης του Μαΐου, έπεσε στο 3,8%. Σταθερός στο 2% ο Γιώργος Κολοκασίδης, ενώ στα ίδια περίπου ποσοστά βρίσκονται ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.

πρ.ψηφου1.JPG

Σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης περάσει στον β’ γύρο, ανεξαρτήτως αν έχει αντίπαλο τον Αβέρωφ Νεοφύτου ή τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, παίρνει τη νίκη με διαφορά 25% και 33% αντίστοιχα.

βγυρ1.JPG

βγυρ2.JPG

Σε περίπτωση που στον β’ γύρο περάσουν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, η δημοσκόπηση δείχνει «ντέρμπι» με ελαφρύ προβάδισμα του Συναγερμικού υποψηφίου, στο φάσμα του στατιστικού λάθους.

βγυρ3.JPG

Χάνει την παράσταση νίκης ο Αβέρωφ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κάρτα με την Παράσταση Νίκης, που αφορά δηλαδή στο ποιος πιστεύουν οι ερωτηθέντες ότι θα κερδίσει τις εκλογές, ανεξαρτήτως του ποιον θα ψηφίσουν. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προηγείται με 41% έναντι 26% του Αβέρωφ Νεοφύτου. Σημειώνεται πως στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ (19.5.2022), την πρωτιά στην Παράσταση Νίκης, κατείχε ο Αβέρωφ Νεοφύτου με 39% έναντι 30% του Ν. Χριστοδουλίδη.

παραστνικ.JPG


Συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις

Σημαντικά συμπεράσματα εξάγονται και από την κάρτα με τις συσπείρωσεις των κομμάτων. Διχοτομημένοι φαίνονται οι συναγερμικοί ψηφοφόροι, το 40% των οποίων προκρίνει την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη, ενώ την κομματική υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου στηρίζει το 47%. Το ΑΚΕΛ καταγράφει αυξητική τάση σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση γύρω από τον κ. Μαυρογιάννη, αφού πριν περίπου ενάμιση μήνα ήταν στο 60%, ενώ τώρα είναι στο 65%. Η αύξηση του 5% στη συσπείρωση του ΑΚΕΛ από τον περασμένο Μάιο, φαίνεται πως προέρχεται από ακελικούς ψηφοφόρους που «εγκαταλείπουν» την επιλογή Δημητριάδη και στηρίζουν την κομματική επιλογή του κ. Μαυρογιάννη.

συσπειρ.JPG


Προβάσισμα αξιοπιστίας σε Χριστοδουλίδη

Σε ό,τι αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων, φαίνεται ότι και εκεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει σοβαρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του.

Το 33% των 1.003 ερωτηθέντων, θεωρουν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο πιο έντιμος από τους υποψηφίους, ενώ το ίδιο ποσοστό κρίνει πως είναι και ο πιο αξιόπιστος.

Το 41% απαντά πως ο πιο εξαρτημένος από οικονομικά συμφέροντα είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έναντι 13% του Νίκου Χριστοδουλίδη και 4% του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Από την άλλη, το 22% θεωρεί πως ο πιο εξαρτημένος από εκκλησιαστικά συμφέροντα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έναντι 13% του κ. Νεοφύτου και 3% του κ. Μαυρογιάννη.

ποιοτχαρακτπροεδ1.JPG

Το 40% των ερωτηθέντων θεωρούν πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει προεδρικό προφίλ, έναντι 17% και 10% για τον Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη αντίστοιχα.

ποιοτχαρακτπροεδ2.JPG

Η Ταυτότητα της Δημοσκόπησης

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24.6.2022 με 30.6.2022 από την εταιρία Prime Consulting για λογαριασμό του ΣΙΓΜΑ.

To δείγμα ήταν παγκύπριο και ανέρχεται σε 1.003 άτομα άνω των 18 ετών.

ταυτδημοσκ.JPG

Αξιοσημείωτη είναι και η αύξηση του ποσοστού των ερωτηθέντων που δηλώνουν πως ενδιαφέρονται για τις Προεδρικές Εκλογές, συγκριτικά με τη μέτρηση του Μαΐου.

ενδιαφ.JPG

αλλες κάρτες1.JPG


Τρέχοντα ζητήματα - Αποτελεσματικότητα ΠτΔ και κυβέρνησης

Πέραν από τα ευρήματα που σχετίζονται με την εν εξελίξει προεκλογική μάχη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του ΣΙΓΜΑ που αφορούν μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα όπως η διαχείρηση της ακρίβειας, του κυπριακού, του μεταναστευτικού και άλλων σοβαρών θεμάτων, από την κυβέρνηση και τον Νίκο Αναστασιάδη.

αλλκαρτ2.JPG

αλλκαρτ3.JPG

άλλκαρτ4.JPG

αλλκαρτ5.JPG