Παραπολιτικά

Δεύτε λάβετε φως... φωτοβολταϊκόν!

Τα γνωστά αρχικά ΑΗΚ ξέρουμε ότι σημαίνουν Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Τώρα, όμως, μπορεί και να σημαίνουν... Αρχιεπισκοπή Ηλεκτρισμού Κύπρου! Και αυτό λόγω της κοινοπραξίας της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχιεπισκοπής για την κατασκευή 10 νέων φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 68 MW στις κοινότητες Άγιος Ιωάννης Μαλούντας και Μιτσερό. Σημειώνεται ότι τα 10 φωτοβολταϊκά έρχονται να προστεθούν σε άλλα τέσσερα, δυναμικότητας 16 MW, που είχαν αδειοδοτηθεί νωρίτερα και ανήκουν στην ίδια κοινοπραξία. Δηλαδή θα έχουμε τελικά 14 ιερά φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 84 MW.

Έτσι, σε κάποιο στάδιο, όταν ολοκληρωθεί το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο, θα μπορεί ο Μακαριότατος να ψάλλει, παράλληλα με το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός» και το «Δεύτε λάβετε φως εκ των... ιερών φωτοβολταϊκών»!

Περνούμε, λοιπόν, σε μια νέα εποχή. Η Εκκλησία δεν προσφέρει φως μόνο με τις λαμπάδες. Το προσφέρει και με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Εξάλλου, το είχε πει και ο Κύριος: «Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων»! Και η Αρχιεπισκοπή φρόντισε να το κάνει αυτό πράξη.

Σε μια περίοδο που οι τιμές του ρεύματος καίνε την τσέπη του καταναλωτή, η μαζική αξιοποίηση του ήλιου, που προσφέρεται μούχτιν, για την παραγωγή ρεύματος, ελπίζεται ότι θα οδηγήσει και σε πτώση των τιμών. Ήδη και οι απλοί πολίτες σπεύδουν κατά εκατοντάδες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους, αναγκάζοντας την ΑΗΚ να εργάζεται υπερωριακά και τα Σαββατοκύριακα για να τους ικανοποιήσει.

Ως κράτος αργήσαμε πολύ, πάρα πολύ, να χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια, σε ένα νησί που διαθέτει ηλιοφάνεια το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Τώρα τρέχουμε και δεν φθάνουμε.

Ας είναι. Ευχόμαστε τα 14 φωτοβολταϊκά πάρκα της Αρχιεπισκοπής να μη μας δώσουν μόνο το... «φως το αληθινόν», αλλά και το «φως το... φθηνόν»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ