Παραπολιτικά

Και ο... Νίκαρος παρών στο ντιμπέιτ

Γράφτηκαν πολλά σοβαρά σχόλια, με αφορμή το πρώτο ντιμπέιτ των τριών κυριότερων υποψηφίων για την προεδρία, με θέμα το Κυπριακό. Εμείς θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την τηλεμαχία με χιουμοριστική διάθεση. Ούτως ή άλλως, είναι αστεία από μόνη της τυχόν προσπάθεια οποιουδήποτε από τους τρεις να αποστασιοποιηθεί από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό. Αφού είτε είχαν άμεση ανάμειξη και εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είτε συμβούλευαν τον Πρόεδρο είτε είχαν ευθύνες ως συγκυβερνώντες. Προσωπικά, είχα την αίσθηση ότι δίπλα στους τρεις βρισκόταν και το... ολόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, για να τους θυμίζει αυτήν την πραγματικότητα.

Ως μια πρώτη διαπίστωση, θα έλεγα ότι το ντιμπέιτ των τριών θύμιζε περισσότερο το κλέφτικο δημοτικό άσμα... «Τρία πουλάκια κάθονταν». Στο άσμα αυτό, τα «τρία πουλάκια» παρουσιάζονται να κοιτούν το καθένα σε διαφορετική κατεύθυνση και η συγκεκριμένη φράση κατέληξε να σημαίνει πως κάποιος λέει άσχετα πράματα σε μια συζήτηση.

Τα τρία... «πουλάκια», λοιπόν, του ντιμπέιτ κελαηδούσαν το καθένα τα δικά του, τα οποία, εν πολλοίς, αποτελούσαν επιθετικά τιτιβίσματα εναντίον των άλλων δύο.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση «κορυφής» είχε και ένα είδος... revenge porn, ή, ακριβέστερα, revenge phone. Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης προέβη σε μιαν αιφνιδιαστική αποκάλυψη μιας μεταμεσονύχτιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη μετά το ναυάγιο του Μον Πελεράν και το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου 2016, μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. Ο κ. Μαυρογιάννης υποστήριξε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης τού είχε πει: «Θα παραιτηθώ διότι δεν μπορώ να εξαντλώ πολιτικό κεφάλαιο για να προδίδω τον τόπο μου». Δεν πολυκαταλάβαμε τι ακριβώς εννοούσε και τι είδους «προδοσία» είχε υπ’ όψιν του. Ίσως θα πρέπει να μας δώσουν περισσότερες εξηγήσεις και οι δύο. Ωστόσο, θα πρέπει ειδικότερα ο κ. Μαυρογιάννης να μας πει αν είναι δεοντολογικό και ηθικό να αποκαλύπτει δημοσίως ιδιαίτερες συνομιλίες του με άλλους πολιτικούς, για να τους αφήσει «τάτσα», πιστεύοντας ότι έτσι κερδίζει πόντους στο εκλογικό «πρωτάθλημα».

Αν συνεχιστεί η ίδια τακτική (αυτό αφορά όλους), φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε επικίνδυνα, για τον πολιτικό πολιτισμό, μονοπάτια.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ