Παραπολιτικά

Και «σωτήρας» των πεινασμένων!

Τελικά μάθαμε τον λόγο για τον οποίο ο Ερντογάν δεν ήρθε στα κατεχόμενα για τα παναΰρκα της 48ης επετείου της τουρκικής εισβολής. Είχε πιο σοβαρά πράματα να κάνει. Να αναβαθμίσει (και άλλο) τον διεθνή του ρόλο ως «παγκόσμιου σκακιστή», με πρωτοβουλία του στο φλέγον θέμα των σιτηρών της Ουκρανίας, που παραμένουν μπλοκαρισμένα σε ουκρανικά λιμάνια λόγω της ρωσικής εισβολής.

Ρωσία και Ουκρανία, με την τουρκική μεσολάβηση, υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, στην παρουσία και του Γενικού... Πιλάτου των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Έτσι, ο σουλτάνος κατάφερε να εμφανιστεί, περίπου, ως σωτήρας της ανθρωπότητας, ο οποίος θα γλιτώσει εκατομμύρια εξαθλιωμένους ανθρώπους από τη μάστιγα της πείνας. Και «ειρηνοποιός» και «ανθρωπιστής», ο σφαγέας, καταπιεστής, τρομοκράτης και εκβιαστής!

Κι άντε τώρα να πει ο Γκουτέρες κακό λόγο για τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου, τη στιγμή που τον συγχαίρει για τον ρόλο του στην υπογραφή της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας, για άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Απ’ εκεί και πέρα θα φανεί στην πράξη αν θα εφαρμοστεί και σε ποιο βαθμό η συμφωνία, καθώς η πολυδιαφημισμένη (από την Άγκυρα) προηγούμενη μεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ των δύο εμπολέμων για κατάπαυση του πυρός, δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, οδήγησε στην κλιμάκωση των συγκρούσεων και στην κατάληψη της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας από τον Πούτιν. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπ’ όψιν ότι δώδεκα ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν στόχους στο λιμάνι της Οδησσού, απ’ όπου αναμένεται να γίνει η εξαγωγή των σιτηρών!

Εν πάση περιπτώσει, ακόμη και αν αποτύχει το όλο εγχείρημα, ο Ερντογάν θα εξακολουθήσει να ποζάρει ως διεθνής μεσολαβητής, που τον έχουν ανάγκη οι πάντες.

Εν τω μεταξύ θα ήθελα να ξέρω τι σκέφτονται οι ίδιοι οι Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι δεν έχουνε ψωμί να φάνε (κυριολεκτικά), ενώ ο Πρόεδρός τους μεριμνά για το ψωμί των πεινασμένων σε άλλες χώρες...

ΜΠΟΞΕΡ