Και τώρα η «Διαβατηρίων... Οδύσσεια»

Το σίριαλ «Χρυσά Διαβατήρια» έχει πολλά ακόμα επεισόδια να προσφέρει στο κυπριακό φιλοθεάμον κοινό. Μέχρι τις εκλογές θα τριγυρνάει στην πολιτική σκηνή και κάποιοι από τους υποψηφίους ίσως ελπίζουν ότι μπορεί να τους δώσει και το... «διαβατήριο» για τον Λόφο.
Τώρα ήρθε η σειρά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να μας θυμίσει το διεθνές μας ρεζιλίκι, αφού έχει ήδη ετοιμάσει την πολυαναμενόμενη έκθεσή της για τις 3.500 υποθέσεις παραχώρησης κυπριακών (ευρωπαϊκών) διαβατηρίων σε αλλοδαπούς. Η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ε, να επιστρέψει και ο κόσμος από τις διακοπές του, γιατί, όπως και να το κάνουμε, όταν ο άλλος ξαπλώνει στην παραλία προτιμά να διαβάσει ένα μυθιστόρημα, παρά μιαν έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι. Και όσο και αν περιέχει «σημαντικά ευρήματα που θα εκπλήξουν όχι ευχάριστα», όπως προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.
Να θυμίσουμε ότι η έκθεση θα μπορούσε να είχε ετοιμαστεί πολύ νωρίτερα, αλλά η Κυβέρνηση είχε αρνηθεί να δώσει τα σχετικά στοιχεία στην Ελεγκτική, η οποία τα ζητούσε επίμονα. Η Κυβέρνηση είχε στηριχθεί σε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πρώτα η έρευνα της Επιτροπής Νικολάτου και μετά να επιτραπεί η είσοδος στον «Σέρλοκ Χολμς» Οδυσσέα.
Εν πάση περιπτώσει, σε μερικές εβδομάδες θα δούμε πάλι να ξεδιπλώνεται μπροστά μας, με κάθε λεπτομέρεια, το δράμα των χρυσών (για λίγους) διαβατηρίων, όπως θα το έχει καταγράψει η πένα του Γενικού Ελεγκτή. Και βεβαίως το θέμα θα κρατηθεί ζεστό και με τις υποθέσεις που έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Ασφαλώς η ιστορία των διαβατηρίων και γενικά της διαφθοράς θα «παίξει» πολύ και στην προεκλογική εκστρατεία όλων των υποψηφίων Προέδρων, πλην δύο: Του Αβέρωφ Νεοφύτου, ως συγκυβερνώντος, και του Νίκου Χριστοδουλίδη, ως μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου που έπαιρνε τις αποφάσεις για την παραχώρηση των διαβατηρίων.
Μετά τις διακοπές, λοιπόν, θα ξαναζήσουμε στιγμές... «This is Cyprus»!
ΜΠΟΞΕΡ