Περιβάλλον

«Καλά προετοιμασμένοι ή απλώς τυχεροί;»

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σήμανε τις προηγούμενες «καυτές» μέρες «κόκκινο συναγερμό», καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών καραδοκεί - Πόσο έτοιμοι είμαστε για να τις αντιμετωπίσουμε;

Τα όσα αντίκρυσαν τα μάτια μας την περσινή χρονιά, με την πύρινη λαίλαπα να αφήνει στάχτες κι αποκαΐδια στο διάβα της, δεν θα μπορούσαν να μην κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Με τις μνήμες των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου καλοκαιριού να είναι ακόμη νωπές, η Πυροσβεστική Υπηρεσία σήμανε τις προηγούμενες «καυτές» μέρες «κόκκινο συναγερμό», καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών καραδοκεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μπορούν ν’ αποβούν μοιραίες για τα δάση.

Το καλοκαίρι, αναπόφευκτα συνοδεύεται από υψηλή επικινδυνότητα όσον αφορά το ξέσπασμα πυρκαγιών. Και, δυστυχώς, στην Κύπρο δεν φημιζόμαστε για την υπευθυνότητά μας απέναντι στο συλλογικό καλό, ακόμα κι αν αυτό αφορά στα δάση και την προστασία τους.

Υψηλή επικινδυνότητα

Φέτος οι αρμόδιοι ομολογούν ότι το καλοκαίρι μας ήταν σχετικά καλό μαζί μας, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες να κάνουν την εμφάνισή τους τέλη Ιούλη και πάλι όμως να παραμένουν πιο κάτω απ’ την περασμένη χρονιά. Οι καιρικές συνθήκες, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, ο οποίος μίλησε στη «Σ», τόσο για την ετοιμότητα του Συστήματος, την οποία θα αναλύσουμε πιο κάτω, όσο και για το τρίπτυχο που απαιτείται για να τροφοδοτηθεί μια πυρκαγιά.

Ισχυροί άνεμοι, χαμηλά ποσοστά υγρασίας και υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν τον πλέον καταστροφικό συνδυασμό όταν μια πυρκαγιά ξεσπάσει.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως φέτος τα επίπεδα υγρασίας, κυρίως στα ορεινά, είναι χαμηλά! Και μπορεί αυτό να δίνει ανάσα ανακούφισης στους πολίτες, των οποίων η υγρασία δυσχεραίνει την καθημερινότητα, εντούτοις, αυξάνει τον κίνδυνο έκρηξης πυρκαγιάς καθώς και της επέκτασής της, λόγω της ξηρότητας των φυτών. Ο συνδυασμός δε των υψηλών θερμοκρασιών με τη χαμηλή σχετική υγρασία που παρατηρείται, δύναται να αποτελέσει εκρηκτικό συνδυασμό, που θα μπορούσε να «ξυπνήσει» τον εφιάλτη της πύρινης λαίλαπας.

Έτοιμοι ή απλώς τυχεροί;

Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για ν’ αντιμετωπίσουμε μια επικείμενη πυρκαγιά, απαντά στη «Σ» το Τμήμα Δασών. Παρά τις ελλείψεις των προηγούμενων χρόνων, τα πράγματα φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών.

Την εβδομάδα που πέρασε η Κύπρος παρέλαβε δύο ελικόπτερα τύπου Kamov, ρωσικής μεν κατασκευής, από ελληνική εταιρεία δε, μιας και ο πόλεμος στην Ουκρανία και κατ’ επέκτασιν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μάς άφησαν χωρίς τα ρωσικά πτητικά μέσα.

Τα δύο ελικόπτερα Kamov, έρχονται να συμπληρώσουν τα έξι πρωτεύοντα πτητικά μέσα που ήδη διαθέτει το Τμήμα Δασών. Τη χρονιά που πέρασε το Τμήμα διέθετε 4 πρωτεύοντα πτητικά μέσα (αεροπλάνα) και δύο ελικόπτερα, των οποίων η σύμβαση έληξε λίγο πριν παραλάβουμε τα νέα.

Τα νέα αποκτήματα του Τμήματος θα έχουν ως βάση την Πάφο και θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από το Σαββατοκύριακο αυτό.

Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Στόχος είναι η απόκτηση 10 πτητικών μέσων (8 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα) και, γιατί όχι, και μεγαλύτερων αεροπλάνων στο μέλλον. Ο εχθρός δεν είναι εύκολος και σίγουρα δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει. Όσο πιο καλά προετοιμασμένοι είμαστε, τόσο πιο καλά θα αντιμετωπίσουμε τη Λερναία Ύδρα, που λέγεται πυρκαγιά.

Η υποστελέχωση του τμήματος στο κομμάτι των δασικών λειτουργών φαίνεται πως αποτελεί παρελθόν. Οι 27 κενές θέσεις έχουν πληρωθεί και μάλιστα έχουν δημιουργηθεί ακόμα 27 θέσεις, όπου οι 13 θα είναι νέοι δασικοί λειτουργοί για το 2022, 10 δασικοί λειτουργοί για το 2023 και 4 συντηρητές δασών επίσης για το 2023.

Όσον αφορά τους δασοπυροσβέστες, από τις 98 νέες θέσεις, πληρώθηκαν οι 81.

Η εικόνα όμως των πυροσβεστικών οχημάτων δεν προκαλεί καθησυχασμό, κάθε άλλο. Το Τμήμα Δασών έχει στην κατοχή του 39 οχήματα, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν κάποια που είναι αρκετά παλιά και χρειάζονται αντικατάσταση, αφού, όπως επισήμανε ο κ. Αλεξάνδρου, συχνά παρουσιάζουν βλάβες και χρειάζονται επιδιόρθωση. Τα δεδομένα απαιτούν το Τμήμα να λάβει ακόμα 55 οχήματα, ώστε να μπορεί να παρέχει τα απαραίτητα. «Αυτό είναι το μεγαλύτερό μου πρόβλημα και προσπαθώ να το λύσω», επισήμανε ο κ. Αλεξάνδρου.

Μας είπε βέβαια ότι υπάρχει μέριμνα για τα οχήματα στο σχέδιο ανάκαμψης και, παρόλο που αυτό μας γέμισε ελπίδες, αυτές εξανεμίστηκαν μόλις μάθαμε ότι αναμένεται να παραληφθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2024.

Κύρια αιτία των περισσοτέρων πυρκαγιών... ο «άνθρωπος»

Σε ΤWEET του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε στις τρεις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα σε Στρουμπί, Γιόλου και Τσάδα της επαρχίας Πάφου και, όπως έγραψε, ξεκίνησαν από την άκρη του δρόμου και ξέσπασαν σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων μεταξύ τους. Τέθηκαν, ωστόσο, υπό πλήρη έλεγχο.

Αδιαμφισβήτητα, η ανθρώπινη αμέλεια ή και σκοπιμότητα έχε προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον.

Αν δεις φωτιά, κάλεσε 1407 / 112

- Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια και συνιστά αδίκημα, το οποίο, σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

- Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

- Αποφύγετε πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως εργαλεία ή γεωργικά μηχανήματα που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα.

- Μην ανάβετε φωτιά µέσα στα δάση ή σε ακτίνα 2 Km από αυτά.

- Αν δείτε φωτιά ή καπνό κοντά σε δασική περιοχή, τηλεφωνήστε αμέσως στο 1407.

Κλιματική αλλαγή και ξηρασία

Η έκταση που έχει καεί φέτος, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της δεκαετίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Στην Κύπρο, οι υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν το νησί, καθώς και η έλλειψη υγρασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημάδι για στεγνό χειμώνα.

Την ώρα που η Μέση Ανατολή παρουσιάζει υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρία και υψηλά ποσοστά ξηρασίας, μήπως οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα, όχι και τόσο ευοίωνη εποχή;

Οι πυρκαγιές μπορούν να μετατρέψουν τους πνεύμονες της ζωής σε στάχτη, οπότε απαραίτητο είναι να λάβουμε μέτρα, ώστε ν’ αποφύγουμε τα χειρότερα.

Μία και µόνο σπίθα είναι αρκετή!