Παραπολιτικά

Μπορεί να προσφέρει και εκτός ΟΑΥ

Μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο αυτό, δεν είχε κοπάσει η θύελλα που ξέσπασε με τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Υπήρχαν, όμως, ενδείξεις ότι στο Προεδρικό έκαναν δεύτερες σκέψεις, μετά την έκταση που πήραν οι αντιδράσεις, με κάποιους να υποβάλλουν έμμεσα στον πρόεδρο του ΠΙΣ να παραιτηθεί από τον ΟΑΥ, διευκολύνοντας τον Πρόεδρο και ανοίγοντας τη βαλβίδα της χύτρας ταχύτητας για να εκτονωθεί η άνευ προηγουμένου ένταση. Οπότε, όταν θα διαβάζετε το κείμενο αυτό, ίσως να έχει απέλθει η... «πέτρα (Πέτρος) του σκανδάλου».

Αλλά και σε περίπτωση παραίτησης του κ. Αγαθαγγέλου, εάν είναι τόσο σφοδρή και ειλικρινής η επιθυμία του να προσφέρει στην επιτυχία του ΓεΣΥ, μπορεί να το κάνει με χίλιους δυο άλλους τρόπους. Δεν είναι ανάγκη να είναι μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ. Λόγω της εμπειρίας του, θα μπορούσε να υποβάλλει συχνά εισηγήσεις με πρακτικές λύσεις στα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Και εάν είναι εφαρμόσιμες και βιώσιμες, να υιοθετούνται από το ΔΣ του ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας.

Ας πούμε, θα θέλαμε να προτείνει λύσεις για το θέμα που συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες, με τα ανεξέλεγκτα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, τις καταγγελίες ότι γιατροί στέλνουν δικαιούχους για αχρείαστες εξετάσεις σε κέντρα στα οποία είναι μέτοχοι, ότι διενεργούνται ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις με πεπαλαιωμένα μηχανήματα, με αμφίβολα αποτελέσματα, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και τα λοιπά.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην πρώτη αντίδρασή του στις επικρίσεις για την επιλογή του να διορίσει τον κ. Αγαθαγγέλου, είχε δηλώσει ότι «ο λαϊκισμός δεν είναι ό,τι απαιτείται για να διορθωθούν αδυναμίες που παρουσιάζονται σε μια πρωτόγνωρη μεταρρύθμιση που ευρίσκεται υπό υλοποίηση».

Ωραία, λοιπόν. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, χωρίς να παρασυρθεί από οποιονδήποτε λαϊκισμό, θα μπορούσε, αν ήθελε, να συμβάλει αποτελεσματικά, έστω και εκτός ΔΣ του ΟΑΥ, στη διόρθωση των αδυναμιών της πρωτόγνωρης μεταρρύθμισης, κατά την έκφραση του Προέδρου.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το... οίδημα, γιατρέ!

ΜΠΟΞΕΡ