Παραπολιτικά

Πίσω από τα κάγκελα...

Ειλικρινά, όταν είδα το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του «Σίγμα» για τη διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στις Κεντρικές Φυλακές, νόμισα ότι παρακολουθούσα ένα νέο επεισόδιο που γύρισε στις Φυλακές μας το Netflix, αυτήν τη φορά με άφθονο μυστήριο, αγωνία, βία, συνωμοσίες, μαφιόζικες κινήσεις και άλλα τέτοια. Εξεπλάγην, διότι το προηγούμενο επεισόδιο, που γύρισε στις Κεντρικές Φυλακές της Κυπριακής Δημοκρατίας το Netflix, έγινε για πολύ διαφορετικούς λόγους. Συγκεκριμένα, το συνδρομητικό αυτό διεθνές δίκτυο επέλεξε τις δικές μας Κεντρικές Φυλακές ως πρότυπο σωφρονιστικού ιδρύματος για να το προβάλει, λόγω των πρακτικών και μεθόδων που χρησιμοποιεί η Διεύθυνσή του, στο πλαίσιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Inside the World’s Toughest Prisons». Και είπαμε, τότε, ευτυχώς που οι δικές μας Φυλακές δεν είναι από τις πιο σκληρές του κόσμου. Αλλά, ρε παιδί μου, μετά το ρεπορτάζ του «Σίγμα», εισχώρησαν στη σκέψη μας κάποιες αμφιβολίες και κάποιοι προβληματισμοί.

Διαβάστε μόνο μερικά επιλεγμένα στοιχεία από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ: «Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε κατάδικους να κάνουν χρήση ναρκωτικών, διακίνηση χρημάτων, ανεξέλεγκτη χρήση κινητών τηλεφώνων, ακόμα και σκηνές ακραίας βίας. Η εμπορία και ο έλεγχος των ναρκωτικών στην Κύπρο κρύβονται πίσω από στυγερά εγκλήματα που οργανώνονται από τις Φυλακές και συντελούνται είτε εντός είτε εκτός του Ιδρύματος. Μεγαλοβαρόνοι ναρκωτικών, νονοί της νύχτας, έκτισαν διαδρομές διακίνησης ναρκωτικών, έστησαν κυκλώματα με τη συμμετοχή βαρυποινιτών και την ασύγγνωστη αμέλεια αξιωματούχων των φυλακών. Κρατούμενοι προχωρούν ανενόχλητοι στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, οι οποίες εισχωρούν, χωρίς να ανιχνεύονται, στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Φωτογραφίες με μαχαιρωμένους κρατούμενους καταδεικνύουν τι περιμένει όσους διαφωνούν».

Θυμίζουμε ότι αυτά συμβαίνουν στις Φυλακές της Κύπρου, όχι της Κολομβίας!

Οι αποκαλύψεις του «Σίγμα» θα απασχολήσουν και τη Βουλή. Τα ερωτήματα και οι απορίες είναι πάρα πολλές. Άραγε θα δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις κάποιος αρμόδιος, ή θα πούνε «θου Κύριε... φυλακήν τω στόματί μου»;

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ